![]() |
|
Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej (/showthread.php?tid=6396) Strony:
1
2
|
Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - miezala5 - 2012-07-14 Witam! Odpalilem wczoraj Invertera 6,5 kW i tak patrze ze cos mnie zawory jednostki zewnetrznej laskocza w paluszki! Mierze a tu 100V na zaworach srubkach i obudowie? Klima chodzi o.k wszystkie funkcje dzialaja sprezarka kreci jak trzeba! Skad to napiecie? Przyznaje sie nie mam pomyslu! Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - stoo - 2012-07-14 Jednostka nie jest połaczaona żółto-zielonym przewodem Pe, prosta sprawa sprawdz połaczenia elektryczne na bank jest gdzies przerwa Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - zuku - 2012-07-14 albo instalacja do której się podpiąłeś nie jest uziemiona Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - klimatolog - 2012-07-14 Załóż mostki pomiędzy Ochronnym a Neutralnym zaciskiem. Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - popeye - 2012-07-14 nie powinno byc napiecia na obudowie ,swiadczy to o jakims zwarciu. jesli w instalacji jest roznicowka to powinno ja wywalic.moja rada wymienic poki na gwarancji pozdro Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - klimatolog - 2012-07-14 popeye poczytaj o systemach energetycznych. Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - popeye - 2012-07-14 co mam poczytac Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - klimatolog - 2012-07-14 O układach elektrycznych.? Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - barbie - 2012-07-14 lepiej idź na kurs SEP bo pozabijasz ludzi . Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - klimatolog - 2012-07-14 miezala5 napisał(a):Witam!Błąd montażowy. Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - mg - 2012-07-14 Błąd montażowy to mało powiedziane...bardzo mało. :/ Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - klimatolog - 2012-07-14 Może to nazwę inaczej.Niewiedza instalatora podpinającego się do istniejącej sieci energetycznej. Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - klimatolog - 2012-07-14 Tak teraz sobie myślę.Czy nie warto stracić na czasie ale czuć się bezpiecznym wbijając szpilę w ziemię i podłączyć ją do drabiny przed każdym przystąpieniem do serwisu?Kwiatów co raz więcej.Przyda się przewód do rozruchu samochodów.Podłączę go do grubszego rurociągu i drabiny.To powinno to napięcie i błędy przynajmniej zniwelować podczas serwisu.A co z użytkownikami.? Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - popeye - 2012-07-15 barbie napisał(a):lepiej idź na kurs SEP bo pozabijasz ludzi . ja mam sep . serwisowalem klime gdzie jednostka zewnetrzna byla na poziomie 1 metra w szpitalu dzieciecym. elektryk szpitalny wyrzucil roznicowke bo wybijala. okazalo sie ze sprezarka ma przebicie na obudowe , 230 v . pewnie ten elektryk mial sep ale uprawnienia nie zwalniaja od myslenia. drugi przyklad w bramie wisi na wysokosci 3 metrow jednostka zewnetrzna, opieram drabine o sciane i zlapalem sie za ramki, dobrze ze mialem takie rekawiczki z silikonem na palcach ,polecam, .ktos montujac ramki wkrecil sie w przewod fazowy i na ramkach 230v. trzeci przyklad dwie jednostki multi i jedna prosty on-off z jedna jedn. na multi wybija roznicowke a na tym on-off jest napiecie mimo ze zasilanie wylaczone - montujacy te klimy podlaczyl zasilanie zamiast do multi to do on-offa ,rury tez . macie takie fajne przyklady pytajnik sorry ale szift mi wysiadl Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - klimatolog - 2012-07-15 drugi przyklad w bramie wisi na wysokosci 3 metrow jednostka zewnetrzna, opieram drabine o sciane i zlapalem sie za ramki, dobrze ze mialem takie rekawiczki z silikonem na palcach ,polecam, .ktos montujac ramki wkrecil sie w przewod fazowy i na ramkach 230v.Zapewne ten ktoś nie żyje bo gdyby drabinę zabezpieczył to wymienił by się doświadczeniami zawodowymi.? Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - miezala5 - 2012-07-15 Hm! Nic ciekawego nikt nie napisal! Mam SEP ale elektrykiem nie jestem! Jaki blad instalatora gdzie zasilana jest jednostka wewnetrzna z gniazdka a pomiedzy jednostkami jest 4x2,5 w tym ochronny.Jak juz napisalem wszystkie funkcje klimatyzacji dzialaja poprawnie! Slaby jestem bo nie wiem jak znalesc przebicie! Moze byc juz na poziomie gniazdka??? Jak zrobie mostek z PE do N to cos pomoze! Instalacja stara jak swiat ale cos jest na rzeczy albo z instalacja albo z klima! 100V tylko lekko mrowi na paluszkach!Czy fakt ze to 100V moze na cos naprowadzic? Poglowkujcie jeszcze troche bede wdzieczny! Pozdrawiam! Robert Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - gadget - 2012-07-16 Po prostu masz nie uziemione urządzenie . Urządzenia elektroniczne są przygotowane na taki przypadek i robiona jest w tedy Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - bart7802 - 2012-07-16 jesli mówisz że instalacja jest stara to na bank bez ochronnego (na bolcu będzie zero robocze) i dlatego po urządzeniu biegają mrówki - przerabiałem to niedawno z innym urządzeniem i trzeba było dodatkowo je uziemić. Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - klimatolog - 2012-07-16 miezala5 napisał(a):Hm!Kolego miezala5 nie krytykuj wypowiedzi osób skoro nic nie zrobiłeś na podstawie wypowiedzi innych.Połącz N z PE.Jak nie pomoże to będziemy główkować.Wtedy główkowanie zacznę od twojego miernika. Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - miezala5 - 2012-07-16 o.k Połączyć PE z N w jednostce wewnetrznej (zasilana jest jednostka wewnetrzna z gniazdka) czy w jednostce zewnetrznej? Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - klimatolog - 2012-07-16 Jednostki zasilane są równolegle z wtyczki podłączonej do jednostki wewnętrznej.Nic by się nie stało gdybyś zasilił zewnętrzną w tym modelu.Bo to na jedno wychodzi od jakiej dupy strony to zrobisz za przeproszeniem. .Czasami montujący nie mają pomysłu do podłączenia nie wiedząc że można to zrobić w innym miejscu.Zasilanie jest przesyłem równoległym.Przewody komunikacyjne są elementem załączającym element wykonawczy dlatego ich średnica nie musi być taka duża. Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - zuku - 2012-07-16 Gdyby ta klima była ON/OFF to prawdopodobnie by nie kopała ale Ty masz inverter w którym jest przetwornica do regulowania prędkości sprężarki która indukuje czy wytwarza pole magnetyczne (nie wiem jak to zjawisko się nazywa). Jeśli masz możliwość zrobienia uziemienia tylko dla klimy to zrób to np. wbij pręt jakieś 2 metry w ziemie i podłącz kablem do obudowy. Nie polecam łączenia przewodu PE z N pomyślcie co się stanie jak zabraknie N w sieci. Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - klimatolog - 2012-07-16 To pozostaje bednarka na ścianie u klienta.Za obrazami? Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - miezala5 - 2012-07-16 klimatolog napisał(a):Jednostki zasilane są równolegle z wtyczki podłączonej do jednostki wewnętrznej.Nic by się nie stało gdybyś zasilił zewnętrzną w tym modelu.Bo to na jedno wychodzi od jakiej dupy strony to zrobisz za przeproszeniem. .Czasami montujący nie mają pomysłu do podłączenia nie wiedząc że można to zrobić w innym miejscu.Zasilanie jest przesyłem równoległym.Przewody komunikacyjne są elementem załączającym element wykonawczy dlatego ich średnica nie musi być taka duża. Powiem Ci ze ze ostatnio odpalalem Invertera Chigo 7kW i podłączyłem zasilanie do J.w (tak jest w katalogu) i cisza!Podpielem do j.z i chula!Bo to wiesz co Chinczykowi strzeli do głowy!
Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - gadget - 2012-07-16 Brak uziemienia ! Napisano to zreszta wczesniej . Urzadzenia elektroniczne powinny miec dobra mase , w przypadku jej braku wytwarzaja sobie ja same . Oprowadzane sa do niej wszystkie zaklocenia i nieporzadane tetnienia . Zwykle realizowane jest to poprzez dwa kondensatory polaczone szeregowo . polaczenie kondensatorow to wlasnie ta masa/uziemienie .Skutkiem ubocznym jest polowa napiecia zasilania odkladajaca sie wlasnie na kondensatorach . 100V to dosc grozne napiecie jesnak w tym przypadku wszystko jest zgodne z norma . Prad ktory moze poplynac w tym przypadku jest bezpieczny dla czlowieka . Co zreszta mozesz sprawdzic miernikiem . Prawdopodobnie calkiem przypadkiem dotknales zaworow zewnetrzna czescia dloni , wewnatrz naskorek jest zbyt gruby . Na pocieszenie powiem Ci ze takie samo napiecie wystepuje tez na Twoim odbiorniku TV wystarczy ze dotkniesz gniazda antenowego ... |