Forum Klimatyzacja
Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 (/showthread.php?tid=6424)

Strony: 1 2

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - Koniu337 - 2012-07-23

Witam kupiłem Audi A4 z uszkodzoną nagrzewnicą klimatyzacji po wymianie zaprowadziłem auto do warsztatu zajmującego się nabijaniem klimy. Gość sprawdził szczelność wszystko ok brak wycieków itp nabił układ sprężarka się załączyła i wszystko było ok po powrocie do domu ok 8km otwieram maskę a tam za dławikiem rurka cała w szronie i ta druga również i ocb? dodam że chłodnica klimy jest zamiennikiem. No to pojechałem do typa i ustalił że muszę wymienić dławik bo może jest zapchany czy coś tam ok dławik wymieniony. Auto odebrała żona bo byłem w pracy na drugi dzień jadę autem i znowu szron ale jest zależność taka że jak wiatrak wentylatora włączę na 3/4 mocy albo więcej to jest gitara rurki nie szronieją tylko są wilgotne, jak tylko nawiew włączę na 1/4 mocy to rurki szronieją za dławikiem aż w dół (chyba do osuszacza) ja tam znawcą nie jestem. Więc myślę że jeszcze raz muszę pojechał do tego "fachowca" i stwierdził że może przez to że jest chłodnica nie oryginalna to mniej czynnika trzeba wpuścić i wrzucił 500 gdzie początkowo wbił mi 680, i mówi pojeździj zobacz co się będzie działo tak więc pojechałem do znajomych jakieś 50km drogi w sumie nawiew na 1/4 trochę na 3/4 i zaobserwowałem że teraz mimo zwiększenia nawiewu rurki są oszronione. I bądź tu mądry więc dzwonię do gościa a ten mówi że na pewno miałem opiłki w układzie i szlam i zaj*bał mi ten zaworek rozprężny inaczej zwany dławikiem. To sobie myślę jak to możliwe Sad ale ok pojechałem do niego i mówię żeby przy mnie to wyjął żeby mi pokazał jak jest zapchany itp to gość zaczyna coś kręcić że płukać układ muszę że 500zł taka operacja kosztuje itp mówię ok jeśli dławik będzie zapchany to będzie trzeba przepłukać, to gość na pewniaka wyciąga dławik a tam gitara zero szlamu itp i teraz pytanie moje czy gość mi wbił za mało czynnika bo chłodnica jest nie ori jak wspominałem (BO PRZECIEŻ PO WPUSZCZENIU MNIEJSZEJ ILOŚCI SZRONIAŁ BARDZIEJ) czy dławik jest źle dobrany bo kogoś tam się dowiadywałem i podobno są różne kolory tych dławików za czym stoi różna średnica dyszy. Tak więc co teraz mam zrobić? wymienić dyszę na inną i wpuścić więcej czynnika czy jak pomóżcie bo już mi ręce opadają. Sad

ps. dodam że on wsadził dławik koloru szarego.

liczę na trafne informacje z góry dziękuję i pozdrawiam

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - awax - 2012-07-23

Napisałeś :"zaprowadziłem auto do warsztatu zajmującego się nabijaniem klimy"
Teraz zaprowadz auto do warsztatu zajmującego się naprawą klimy

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - falenciak23 - 2012-07-23

masz ogolnie 9 kolorow kapilary tzw dlawika i wsadza sie taki jaki sie wyjmuje bo co kolor to inna srednicaa... zobacz jaka temp jest przed dlawikiem a jaka za dlawikiem jesli inne tz ze ten dlawik jest nie orginalny do tego ukladu...

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - awax - 2012-07-23

falenciak23 napisał(a):masz ogolnie 9 kolorow kapilary tzw dlawika i wsadza sie taki jaki sie wyjmuje bo co kolor to inna srednicaa... zobacz jaka temp jest przed dlawikiem a jaka za dlawikiem jesli inne tz ze ten dlawik jest nie orginalny do tego ukladu...

Z tą temperaturą to jaja sobie robisz?????

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - zenek123 - 2012-07-23

Witam,

A jaki jest stan filtra kabinowego?

Pozdrawiam

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - Koniu337 - 2012-07-23

Wszystkie filtry nowe założone a co do rurek to przed dławikiem jest rurka ciepła równo ze śrubą i dławikiem jest dużo cieplejsza a już kawałek dalej szronieje Sad i ta grubsza rurka obok również cała w szronie i to grubym.

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - radekklimat - 2012-07-24

Podaj rok produkcji tego Audi oraz miesiac bo sa pewne zmiany w skraplaczach i w ilosciach czynnika.

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - Koniu337 - 2012-07-24

Audi A4 B5 1997r 1.9 TDI 110ps AVANT pozdrawiam

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - Tadeusz4321 - 2012-07-24

Podjedź do serwisu.Niech zrobią ci próżnię co najmniej 30 min i napełnią 700 - 750 g czynnika.

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - falenciak23 - 2012-07-24

a kapilare dobrze zalozyl???

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - Koniu337 - 2012-07-25

a co to ta kapilara ja to się nie znam Sad

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - mg - 2012-07-25

Kapilara to element dławiący.

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - falenciak23 - 2012-07-26

no to jest ten wlasnie dlawik o ktorym wspominalesss... ja sie zaklada strzalka do parownika chyba ze ktos nie patrzy i zaklada tak by zalozycc... a zbiornik sciekowy wymnieniles tez czy nieee????

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - awax - 2012-07-26

kapilara i zbiornik ściekowy są najważniejsze

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - Koniu337 - 2012-08-06

kapilara dobrze założona po kolejnej wizycie założył mi dławik o mniejszym przekroju i jest lepiej ale przy jeździe na niskim poziomie nawiewu rurki szronieją ponieważ wytwarza się większe ciśnienie. Ten zbiornik ściekowy czyli "osuszacz" jak dobrze myślę nie został wymieniony. Możliwe że wina leży w nim, wiem że ciężko ocenić konkretnie ale już tyle dołożyłem przez tego nie wykwalifikowanego typa od klimatyzacji, że miło by było jakby to był osuszacz. czekam na odpowiedź pozdrawiam

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - teleserwis - 2012-08-11

Zbyt mała ilośc czynnika w układzie, miałem kilka takich przypadków po "nabiciu" przez "fahofcuf"

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - Koniu337 - 2012-08-11

Teleserwis nie jestem do końca przekonany bo sprawdzaliśmy na 700 a niby można między (700-750) i przy działaniu silnika na luzie bez dodawania obrotów było ok ale przy większych obrotach ciśnienie rosło aż do 19barów to chyba ciut za wysokie nie uważasz?

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - Tadeusz4321 - 2012-08-11

Koniu337 napisał(a):Teleserwis nie jestem do końca przekonany bo sprawdzaliśmy na 700 a niby można między (700-750) i przy działaniu silnika na luzie bez dodawania obrotów było ok ale przy większych obrotach ciśnienie rosło aż do 19barów to chyba ciut za wysokie nie uważasz?
Właśnie dobre,bo wtedy włączył sie wentylator i zbił ciśnienie

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - klimatolog - 2012-08-11

Ktoś tu napisał.Cytuje-Napisałeś :"zaprowadziłem auto do warsztatu zajmującego się nabijaniem klimy"
Teraz zaprowadz auto do warsztatu zajmującego się naprawą klimy

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - teleserwis - 2012-08-12

Koniu337 napisał(a):Teleserwis nie jestem do końca przekonany bo sprawdzaliśmy na 700 a niby można między (700-750) i przy działaniu silnika na luzie bez dodawania obrotów było ok ale przy większych obrotach ciśnienie rosło aż do 19barów to chyba ciut za wysokie nie uważasz?
Czy 19 barów to za wysokie?? A jakie na niskim? A jakiego czynnika używa? made in China? Bo gaz a gaz to różnica, na chińskim też będzie chodził ale potrzeba go więcej. Jeśli dobije 100g i będzie ok to ma do d...y gaz. Dalej jestem zdania że jest za mało czynnika.
Pozdrawiam

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - Koniu337 - 2012-08-12

Teleserwis co Ci mogę odpowiedzieć nie wiem jakiej firmy gazu używa wiem że maszyna boscha czynnik R134a. Na niskim miał przy wolnych obrotach 12barów. Ja znawcą nie jestem więc nie wiem czy 19 to maks piszę co mówił typ. Ogólnie jak wbił 650 czynnika to ciśnienie na wysokich obrotach było maks 16-17barów.

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - Tadeusz4321 - 2012-08-12

Na niskim miał przy wolnych obrotach 12barów.Powinno być 2-2,5 bara

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - teleserwis - 2012-08-13

Tadeusz4321 napisał(a):Na niskim miał przy wolnych obrotach 12barów.Powinno być 2-2,5 bara
Przy takim ciśnieniu na niskim to ja pasuje!!

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - falenciak23 - 2012-08-13

wymien osuszacz i dopiero wtedyy myslll i daj znac czy cos sie dzieje boo jak amsz zbiornik zapchanyy too na niskim tak ci bd roslo cisnieniee

Szronieją rurki od klimy AUDI A4 B5 - klimatolog - 2012-08-13

falenciak23 napisał(a):wymien osuszacz i dopiero wtedyy myslll i daj znac czy cos sie dzieje boo jak amsz zbiornik zapchanyy too na niskim tak ci bd roslo cisnieniee
Moim zdaniem niesprawny osuszacz nie da efektu szroniejącej rurki na ssaniu.