Forum Klimatyzacja
Mroźnia składowa - zapytanie/ opinia - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Mroźnia składowa - zapytanie/ opinia (/showthread.php?tid=6502)



Mroźnia składowa - zapytanie/ opinia - tommeks - 2012-08-13

Witam,
Potrzebuję opinie na temat urządzeń do Mroźni składowej na około 250 ton towaru:

> 2 komory
> wysokość 6 metrów
> Długość 21 metrów
> Szerokość: 1) 6 metrów, 2) 8 metrów

Sprężarki proponowane:

4j-13.2Y z grzałką oleju, olejem estrowym, presostatem MP54

4pcs=10.2Y z grzałką oleju, olej estrowy

Chłodnice:

SGBE 102C

SGBE 092C


Wykonawca zamiast 102C proponuje mi ECO ICE 43 B10 ED


Jak myślicie: Co lepsze: ECO czy Kube?

Dzięki i proszę o pilną pomoc.


Mroźnia składowa - zapytanie/ opinia - klimatolog - 2012-08-13

Zapotrzebowanie mocy dla sałaty jest inne-dla truskawki inne-dla ziemniaków inne-dla nieboszczyków inne-dla mięsa wołowego inne -dla mięsa wieprzowego inne-Można tego wymienić wiele.Jak na czymś się nie znam korzystam z fachowej firmy.


Mroźnia składowa - zapytanie/ opinia - radekklimat - 2012-08-13

Bierz Kube, jest najlepsza


Mroźnia składowa - zapytanie/ opinia - klimatolog - 2012-08-13

A mrożnie nie podlegają wymogom odpowiedniej wilgotności podczas przechowywania?Czy częstotliwość i rozstaw lameli nic do tego nie mają?A czy mrożnie nie są czasami wentylowane?Czym większy rozstaw lamel w mrożni tym większa wilgotność.Radeklimat ktoś to zaprojektował.Bierzesz projekt na swoje barki?Podziwiam Ciebie biorąc fakt że robisz to publicznie i na pałę nie wiedząc o co chodzi.


Mroźnia składowa - zapytanie/ opinia - tommeks - 2012-08-13

Przechowywanie surowego mięsa, - 18 stopnie Celcjusza,
Zaznaczam, że po bokach chłodni będą regały - 2 piętra.


Mroźnia składowa - zapytanie/ opinia - awax - 2012-08-14

tommeks,czego od nas oczekujesz?
Urządzenia zostały dobrane przez kogoś kto dysponował wszystkimi potrzebnymi danymi.
Chyba nie sądzisz,że ocenimy poprawność projektu wiedząc jedynie ,że bedzie tam przechowywane mięso w temp.-18C.