![]() |
|
vrf toshiba problem z wentylatorem - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: vrf toshiba problem z wentylatorem (/showthread.php?tid=6537) |
vrf toshiba problem z wentylatorem - fazitech - 2012-08-25 witam wszystkich jak w temacie jest założony nowy wentylator jednostka się odpala prawidłowo po czym wywala wysokie ciśnienie brak reakcji z strony wentylatora na IPDU przychodzi napicie 127 v pytanie czy poszedł IPDU czy płyta zasilania wentylatora vrf toshiba problem z wentylatorem - gregorkoz - 2012-08-25 Jaki to model konkretnie? Miałem dwa identyczne przypadki w modelu MMY MAP 1001 i była to taka mała płytka FAN IPDU. Też w jednym przypadku wymieniłem silnik wentylatora i okazało się że to i tak płytka była uwalona. vrf toshiba problem z wentylatorem - fazitech - 2012-08-25 model MMY MAP 0601 elektronika ta sama , tylko ze po teście samego wentylatora pojawia się błąd p22 03 czyli awaria silnika wentylatora a przypomnę ze wentylator jest nowy vrf toshiba problem z wentylatorem - gregorkoz - 2012-08-25 To tym bardziej wymień nawet się nie zastanawiaj.Miałem ten sam błąd P22..... vrf toshiba problem z wentylatorem - fazitech - 2012-08-25 a wiesz możne za co jest odpowiedzialna ta płytka ? vrf toshiba problem z wentylatorem - gregorkoz - 2012-08-25 nie mam zielonego pojęcia. nie jestem elektronikiem.posiadam wiedzę ogólną na temat elektroniki. rozebrałem taką płytke z ciekawości są tam jakieś triaki czyli jest to element odpowiedzialny za regulacje napięcia na wentylator coś ala regulator skraplania. vrf toshiba problem z wentylatorem - fazitech - 2012-08-25 dzięki zamówię płytkę i dam znać jak poszło vrf toshiba problem z wentylatorem - tommatiz - 2012-08-26 Witam. W 99% przypadkach P 22 to nie silnik jak mówi kod błędu a płytka elektroniczna. Zresztą w pewnych modelach MMY MAP to błąd fabryczny i częste usterki tych płyt. Pzdr vrf toshiba problem z wentylatorem - fazitech - 2012-08-27 ok tylko o jaka płytkę chodzi bo są dwie fan IPDU oraz fan power supply , ok przeczytałem bez zrozumienia jak napisałeś tommatiz "płytka elektroniczna" czyli fan IPDU vrf toshiba problem z wentylatorem - tommatiz - 2012-08-27 Kolego jak masz błąd P 22 i masz dokumentację techniczną to tam jest napisane co oznacza dany kod a pod tym kodem jak ja to nazywam w choinkowym opisie krok po kroku tłumaczą co sprawdzić i co będzie do wymiany. Zresztą w modelach Toshiby w jednostkach zewnętrznych praktycznie mówiąc nie padają silniki wentylatorów czy to sa małe jednostki czy duże. Wymieniaj płytkę i wszystko powinno zagrać. Masz DTR to tego modelu? Pzdr fazitech napisał(a):ok tylko o jaka płytkę chodzi bo są dwie fan IPDU oraz fan power supply , ok przeczytałem bez zrozumienia jak napisałeś tommatiz "płytka elektroniczna" czyli fan IPDU vrf toshiba problem z wentylatorem - jack63 - 2012-08-28 Sprawdź jeszcze kondensator silnika wentylatora o ile jest to silnik indukcyjny jednofazowy. Kondensatory padają jak muchy. Miewają 0 uF lub wyraźnie mniej niż jest na nich napisane. |