Forum Klimatyzacja
Fujitsu ASYA24LCC- problem - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Fujitsu ASYA24LCC- problem (/showthread.php?tid=6555)

Fujitsu ASYA24LCC- problem - lucas - 2012-09-03

Witam,
fujitsu inverter, symbol jednostki wewnętrznej jak w temacie.
Klima włącza się i wyświetla błąd(jednostka wewn.)
2 mignięcia TIMER LED
7 mignięć OPERATION LED
z dtr odczytałem, że to Discharge Temperature abnormal.
Wie ktoś co ten błąd oznacza?
Symbol zewnętrznej jednostki: AOYR24LCC.
Dodam, że sprężarka ani wentylator skraplacza nie rusza.
Z góry dziękuję za pomoc.

Fujitsu ASYA24LCC- problem - klimatolog - 2012-09-03

Zbyt wysoka temperatura sprężania czynnika?

Fujitsu ASYA24LCC- problem - Fujitsu Szczecin - 2012-09-04

Witam

Dokładnie to: błąd temperatury tłoczenia. Przy tym błędzie jest trwałe zatrzymanie urządzenia.

Pozdrawiam

Fujitsu ASYA24LCC- problem - lucas - 2012-09-04

Jeżeli skraplacz nie jest zabrudzony i wentylator się kręcił, czy przyczyną może być np. że, termistor na rurze tłocznej przekłamuje?

Fujitsu ASYA24LCC- problem - miezala5 - 2012-09-04

Sprawdz jego rezystencje to bedziesz wiedzial.
Musisz tylko zdobyc wartosci dla tego czujnika.

Fujitsu ASYA24LCC- problem - lucas - 2012-09-04

Ok, dzięki jeszcze raz za podpowiedzi. Pozdrawiam

Fujitsu ASYA24LCC- problem - Fujitsu Szczecin - 2012-09-04

Witam

Piszą jeszcze żeby zawór dwu- trójdrożny sprawdzić czy nie pozostał otwarty no i najważniejsze sprawdzić prawidłowe działanie cyklu chłodniczego Smile

Pozdrawiam

Fujitsu ASYA24LCC- problem - klimatolog - 2012-09-04

miezala5 napisał(a):Sprawdz jego rezystencje to bedziesz wiedzial.
Rezystancję można sprawdzić podmieniając czujniki.Można także zmierzyć temperaturę rury gazowej.Znając temperaturę krytyczną danego czynnika i być trochę rozsądnym w ocenie i rozumowaniu panów od zabezpieczeń czasami przesadzających w bujnych wyobrażniach.Za co moim zdaniem nie słusznie czasami są dobrze opłacani obkręcając wokół palca nie znających się właścicieli nie tylko firm chłodniczych.Zabezpieczenie zabezpieczenia?Czy to ma sens?

Fujitsu ASYA24LCC- problem - adas - 2012-09-05

Sprawdź podłączenie czujki temperatury , ostatnio miałem ten sam przypadek w tym modelu . Czujka nie zapięta w gnieżdzie

Fujitsu ASYA24LCC- problem - miezala5 - 2012-09-05

klimatolog napisał(a):
miezala5 napisał(a):Sprawdz jego rezystencje to bedziesz wiedzial.
Rezystancję można sprawdzić podmieniając czujniki.Można także zmierzyć temperaturę rury gazowej.Znając temperaturę krytyczną danego czynnika i być trochę rozsądnym w ocenie i rozumowaniu panów od zabezpieczeń czasami przesadzających w bujnych wyobrażniach.Za co moim zdaniem nie słusznie czasami są dobrze opłacani obkręcając wokół palca nie znających się właścicieli nie tylko firm chłodniczych.Zabezpieczenie zabezpieczenia?Czy to ma sens?

Tak myslalem o temp.rury ale jak klima stoi i milczy to zostaja tylko czujki.

Fujitsu ASYA24LCC- problem - Fujitsu Szczecin - 2012-09-05

Witam

Dziwnie interpretujesz Miezala, a jak nie czujki to co może być przyczyną trwałego zatrzymania przy błędzie temperatury tłoczenia. Skraplacz czysty, wentylator sprawny. Jak sprawdzić czy układ chłodniczy jest OK.

Pozdrawiam

Fujitsu ASYA24LCC- problem - grubas300 - 2012-09-05

kolega niech sprawdzi czujnik powinno być około 4,5kohm

Fujitsu ASYA24LCC- problem - klimatolog - 2012-09-05

grubas300 napisał(a):kolega niech sprawdzi czujnik powinno być około 4,5kohm
A co na to temperatura.Około?

Fujitsu ASYA24LCC- problem - miezala5 - 2012-09-06

stefanbud napisał(a):Witam

Dziwnie interpretujesz Miezala, a jak nie czujki to co może być przyczyną trwałego zatrzymania przy błędzie temperatury tłoczenia. Skraplacz czysty, wentylator sprawny. Jak sprawdzić czy układ chłodniczy jest OK.

Pozdrawiam

Nie wiem?
Jak by czujnik byl o.k to po ostygnieciu rury tlocznej i resecie klima powinna ruszyc.
Chetnie sie dowiem co trzyma klime przy tym bledzie!
Pozdrawiam!
Robert

Fujitsu ASYA24LCC- problem - Fujitsu Szczecin - 2012-09-06

miezala5 napisał(a):
stefanbud napisał(a):Witam

Pozdrawiam

Nie wiem?
Jak by czujnik byl o.k to po ostygnieciu rury tlocznej i resecie klima powinna ruszyc.
Chetnie sie dowiem co trzyma klime przy tym bledzie!
Pozdrawiam!
Robert
Witam

No ja też nie wiem Smile myślałem że ty wiesz.

Pozdrawiam

Fujitsu ASYA24LCC- problem - klimatolog - 2012-09-06

A może być zbyt wysokie przegrzanie czynnika?Czasami sprężarki lubią być chłodzone powracającym czynnikiem.

Fujitsu ASYA24LCC- problem - mg - 2012-09-06

Jak zwykle przyczyną będzie prozaiczna usterka, kiepski kondensator, zacierające się łożysko silnika wentylatora, może nawet zabrudzony skraplacz, powietrze w układzie? , chyba nie Smile

Fujitsu ASYA24LCC- problem - klimatolog - 2012-09-06

A Azot?

Fujitsu ASYA24LCC- problem - hary811 - 2012-09-06

Skoncentruj sie na fachowych odpowiedziach a nie na dogryzaniu ludzia potrzebujacym pomocy i rady .

Fujitsu ASYA24LCC- problem - Fujitsu Szczecin - 2012-09-07

Witam

W naszym forumowym konkursie pod tytułem: ,,Co może być przyczyną błędu?''wygrał... no Lucas nie trzymaj nas w niepewności.

Pozdrawiam

Fujitsu ASYA24LCC- problem - klimatolog - 2012-09-08

hary811 napisał(a):Skoncentruj sie na fachowych odpowiedziach a nie na dogryzaniu ludzia potrzebujacym pomocy i rady .
Ja dałem kilka wskazówek.Może kolej na Ciebie napisać coś w temacie hary811.

Fujitsu ASYA24LCC- problem - lucas - 2012-09-12

Ochłodziło się i wywalili mnie na inne obiekty bo ten nie jest taki pilny, jak wrócę do tego fujitsu dam znać co było przyczyną. Stefanbud fajna tabelka, dzięki Smile