Forum Klimatyzacja
Czy wystarczy 70 KW - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Czy wystarczy 70 KW (/showthread.php?tid=6571)

Czy wystarczy 70 KW - irroda - 2014-02-03

koledzy mam pytanie, czy przy założeniach : powierzchnia sali konsumpcyjno -tanecznej 380 m2 - wysokość 3,5 m , hol 60 m2 - wysokość 2,5 m , liczba gości weselnych - 150.

Zamontowano 4 sztuki on/off kanałowych po 17,5 KW = 70 KW

Czy właściciel może twierdzić, że klimatyzacja nie działa prawidłowo, bo za słabo chłodzi i nie daje odczucia, że lokal jest klimatyzowany.

Zakładając, że kwestie montażu wykonano prawidłowo i urządzenia działają pełną mocą, czy waszym zdaniem moc 70 KW powinna dać odczucie komfortu ?

Kwestie zawartości czynnika / załamanych rur / innych nieprawidłowości montażowych sprawdzę jak poprawi się temperatura zewnętrzna, bo może w tym tkwi szkopuł niewydolnej klimatyzacji.

I taka ciekawostka - brak jest wentylacji.

Czy wystarczy 70 KW - radekklimat - 2014-02-03

Mam w opiece podobna sale ale jest wyzsza a wniej wisza dwa podsufitowce po 10kW Fujitsu i jest dobrze nawet w te najwieksze upały.
Moze problem nie lezy w klimie?

Czy wystarczy 70 KW - irroda - 2014-02-03

Na chwilę obecną nie wiem w czym problem, bez liczenia zysków ciepła, zakładając pełne obciążenie sali weselnej 150 + 5 muzyków + 5 obsługi, wychodzi po 440 W na osobę, to powinno być ekstra. A właściciel mówi, że jest lipa, i spotkał się z wykonawcą w sądzie. Ja mam przygotować inwentaryzację dla właściciela, i ocenić jak to działa i dlaczego. Zacząć trzeba od zważenia czynnika, pomiarów ciśnienia-może rurki załamane. A może właścicielowi wydaje się, że jest duchota, bo tam niema tlenu, sala na 150 osób i zero wentylacji. Miała być razem z klimatyzacją, ale wykonawca chyba zapomniał o świeżym powietrzu Smile

Czy wystarczy 70 KW - radekklimat - 2014-02-04

A moze po wykonaniu trzeba było zapłacic wykonawcy a kazdy pretekst jest dobry zeby nie zapłacic no bo przeciez nie działa.

W tej sali o ktorej pisałem tez nie ma wentylacji mechanicznej a grawitacyjne kratki to raczej na sztuke ale ruch ludzi na dwor i z powrotem, ktos otworzy okno i jakos nikt sie nie skarzy.

Czy wystarczy 70 KW - irroda - 2014-02-04

Opcję, że klient nie chce zapłacić bo jest oszustem i czepia się wszystkiego, też trzeba rozważyć, ale to można będzie stwierdzić jak wszystko sprawdzę. Bo może jest nieszczelnie, czynnik uciekł i mocy brak, może rurki załamane i nie działa wydajnie.

Czy wystarczy 70 KW - MarioO - 2014-02-04

Może być też tak że firma która to robiła wyczuła klienta że ten pod koniec roboty zaczyna kombinować i nie dokończyli roboty lub zrobili tak żeby to nie działało do momentu pełnej zapłaty Np.facet miał do zapłaty jeszcze 15tyś wiec ściema Z firmą się specjalnie pokłócił a teraz Tobie każe dokończyć a Ty sie zmieścisz w 5 tyś Spróbuj sie dowiedzieć kto to robił i pogadaj z nimi No chyba że faktycznie firma lipna i nie działa mimo zapłaty

Czy wystarczy 70 KW - DBKlima - 2014-02-04

Pytanie jak są rozprowadzone kanały ? a drugie kto wpadł na pomysł by nie robić wentylacji ?

Czy wystarczy 70 KW - frost-ch - 2014-02-04

irroda napisał(a):koledzy mam pytanie, czy przy założeniach : powierzchnia sali konsumpcyjno -tanecznej 380 m2 - wysokość 3,5 m , hol 60 m2 - wysokość 2,5 m , liczba gości weselnych - 150.

Zamontowano 4 sztuki on/off kanałowych po 17,5 KW = 70 KW

Czy właściciel może twierdzić, że klimatyzacja nie działa prawidłowo, bo za słabo chłodzi i nie daje odczucia, że lokal jest klimatyzowany.

Zakładając, że kwestie montażu wykonano prawidłowo i urządzenia działają pełną mocą, czy waszym zdaniem moc 70 KW powinna dać odczucie komfortu ?

Kwestie zawartości czynnika / załamanych rur / innych nieprawidłowości montażowych sprawdzę jak poprawi się temperatura zewnętrzna, bo może w tym tkwi szkopuł niewydolnej klimatyzacji.

I taka ciekawostka - brak jest wentylacji.
To nie ciekawostka brak wentylacji to fuszerka

Czy wystarczy 70 KW - radekklimat - 2014-02-04

Sprawdz wszystko co trzeba i opisz na forum.

Czy wystarczy 70 KW - klimatolog - 2014-02-04

Powiem tak klient powinien skorzystać w sądzie z biegłego specjalisty zarejestrowanego z uprawnieniami.Takie przepychanki to można oglądać w serialach M jak Miłość lub tym podobnym.

Czy wystarczy 70 KW - klimatolog - 2014-02-04

frost-ch Przed sądem padnie pytanie.Jaka jest różnica pomiędzy wentylacją a klimatyzacją.Moim zdaniem klimatyzacja to pełny wypas konfortu.Dlatego schładzalniki tak nazywam jaj nazywam.Kupiłem klimatyzację a brakuje mi tlenu.A ponadto mój syn jest alergikiem?Co ma wspólnego schładzalnik pomieszczenia do układu klimatyzacji?

Czy wystarczy 70 KW - DBKlima - 2014-02-05

Warto zadać sobie pytanie kto podpisał właścicielowi sali na 150 osób odbiory bez wentylacji .
Klimatyzacja powinna ją tylko wspomagać .

Czy wystarczy 70 KW - Shitashii - 2014-02-05

klimatolog napisał(a):frost-ch Przed sądem padnie pytanie.Jaka jest różnica pomiędzy wentylacją a klimatyzacją.Moim zdaniem klimatyzacja to pełny wypas konfortu.Dlatego schładzalniki tak nazywam jaj nazywam.Kupiłem klimatyzację a brakuje mi tlenu.A ponadto mój syn jest alergikiem?Co ma wspólnego schładzalnik pomieszczenia do układu klimatyzacji?
To tak jak z samochodem: po pierwsze sam nie chodzi tylko jeździ; ale też nie sam po potrzebny kierowca i wachę trzeba lać. A jednak nazywa się samochód. To samo masz ze schładzalnikami zwanymi klimatyzatorami. A taki klimatyzator tworzy część klimatyzacji (zmienia temperaturę i wilgotność).

Sam jestem ciekawy co za wieści irroda nam przyniesie. Ciekawe jakie są faktyczne zyski ciepła.

Czy wystarczy 70 KW - jack63 - 2014-02-05

Shitashii napisał(a):A taki klimatyzator tworzy część klimatyzacji (zmienia temperaturę i wilgotność).
Jaką częścią? Jakiej klimatyzacji??? Chyba jedyną i to kulawą, bo wilgotność faktycznie zmienia ale zawsze... w dół. A z reguły jest montowany bo źle działa wentylacja - jak jest zimniej to mniej odczuwa sie braki tlenu i nadmiar CO2 - lub ktoś wyżej sra niż d.. ma i myśli że ten 2kW schładzalnik podniesie jeszcze jego "status"

Nazywajmy rzeczy jak fachowcy, a nie dupki marketingowe, które nawet klimatyzator powiedzieć nie umieją lub nie chcą, bo to słowo (klimatyzacja) niektórych dowartościowuje.

Określenie klimatyzator, choć bardziej poprawne i tak jest na wyrost.

Tu, jak nigdy, zgadzam się z klimatologiem. Z resztą określenia schładzalnik używam na co dzień. O holira wydało się i będę pewnie mu musiał płacić tantiemy. Big Grin

A wracjąc do tematu. Czego sie można spodziewać??? Kolejnego polskiego dziadostwa. Wentylacji nie ma bo po co? Czyli ogólna kicha. Po co komu 70 kW chłodu w zimie???
DBKlima napisał(a):Warto zadać sobie pytanie kto podpisał właścicielowi sali na 150 osób odbiory bez wentylacji .
Klimatyzacja powinna ją tylko wspomagać .
Pewnie miał to być kurnik ... lub coś podobnego a jest "sala balowa". Czy widziałeś kiedykolwiek kontrolę nadzoru budowlanego w nowo oddanym prywatnym budynku???
Sprawdzają tylko papiery, a one przyjmą wszystko łącznie ze "zdalną" decyzją kominiarską....

Czy wystarczy 70 KW - frost-ch - 2014-02-05

klimatolog napisał(a):frost-ch Przed sądem padnie pytanie.Jaka jest różnica pomiędzy wentylacją a klimatyzacją.Moim zdaniem klimatyzacja to pełny wypas konfortu.Dlatego schładzalniki tak nazywam jaj nazywam.Kupiłem klimatyzację a brakuje mi tlenu.A ponadto mój syn jest alergikiem?Co ma wspólnego schładzalnik pomieszczenia do układu klimatyzacji?
A o co ci chodzi klimatolog? mnie czyli frost-ch nikt do sądu nie pozywa a brak wentylacji w domu weselnym

Czy wystarczy 70 KW - klimatolog - 2014-02-05

To fakt bo głupia sytuacja nastała.Z tego co pamiętam to sprawa w sądzie przeciwko firmie montującej.