![]() |
|
Chłodzenie w ujemnych temperaturach - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Chłodzenie w ujemnych temperaturach (/showthread.php?tid=6589) Strony:
1
2
|
Chłodzenie w ujemnych temperaturach - nijuniro - 2012-09-16 Witam Chciałbym przenieść skraplacz klimatyzatora ON/OFF z poddasza na dach. Klimatyzator działa w trybie chłodzenia przez cały rok. Czy będzie spełniał swoją funkcję w temperaturach rzędu -20 ?? Chłodzenie w ujemnych temperaturach - klimatolog - 2012-09-16 Nie rób mu tego skoro sobie radził latem w tych warunkach, Chłodzenie w ujemnych temperaturach - nijuniro - 2012-09-16 klimatolog napisał(a):Nie rób mu tego skoro sobie radził latem w tych warunkach, Poddasze zostało zaadoptowane więc to jest konieczność. Pytam tylko o ewentualne konsekwencje. Może zamiana na INVERTER ? Chłodzenie w ujemnych temperaturach - Shitashii - 2012-09-16 A może regulacja temperatury/ciśnienia skraplania wystarczy? Chłodzenie w ujemnych temperaturach - nijuniro - 2012-09-17 a dokładniej ? może jakieś wartości Chłodzenie w ujemnych temperaturach - miezala5 - 2012-09-17 Musisz założyć regulator obrotów wntylatora jednostki zewnetrznej w zaleznosci od temp.skraplacza! Jak bedzie zimno wentylator nie bedzie chodzil i czynnik nie bedzie sie przechładzał i nie bedzie ci zalewalo i niszczylo sprezarki!Jak jeszcze dodasz grzalke karteru sprezarki to juz bedziesz mial kompletny zestaw zimowy do on/offa! Koszt jakies 300 netto jezeli sam zrobisz! Chłodzenie w ujemnych temperaturach - awax - 2012-09-17 miezala5 napisał(a):Musisz założyć regulator obrotów wntylatora jednostki zewnetrznej w zaleznosci od temp.skraplacza! Regulator obrotów owszem,ale nie dlatego że czynnik mógłby zalewać sprężarkę. Chłodzenie w ujemnych temperaturach - nijuniro - 2012-09-17 a przy jakiej temp powinien wyłączyć się wentylator skraplacza ? rozumiem ze wspominany regulator ma jakiś termostat. Chłodzenie w ujemnych temperaturach - hary811 - 2012-09-17 buderman sc4 Chłodzenie w ujemnych temperaturach - nijuniro - 2012-09-17 hary811 napisał(a):buderman sc4 Wyprzedziłeś mnie bo kilka godzin się za czymś takim rozglądałem. Ma ktoś sprawdzone wartości parametrów tego sterownika dla czynnika R410 ? Chodzi mi szczególnie o temp. skraplania oraz temp. alarmową Chłodzenie w ujemnych temperaturach - miezala5 - 2012-09-17 awax napisał(a):miezala5 napisał(a):Musisz założyć regulator obrotów wntylatora jednostki zewnetrznej w zaleznosci od temp.skraplacza! a dlaczego? Chłodzenie w ujemnych temperaturach - awax - 2012-09-17 Po prostu czynnik zostanie skroplony przy niskim ciśnieniu i zmniejszy się znacznie wydajność z uwagi na małą różnicę ciśnień.Niewielka ilość czynnika trafiającego do parownika odparuje bez problemu przed sprężarką. Oczywiście pomijam ewentualne zadziałanie zabezpieczeń typu LP czy przegrzania o ile by były zainstalowane.Również w przypadku z zaworem TZR maksymalne otwarcie nie załatwi sprawy. Chłodzenie w ujemnych temperaturach - klimatolog - 2012-09-17 Po prostu masowy przepływ w czasie się zmniejszy,A wydajność ssania jest wyższa niż może podać czynnika zawór z powodu zbytniego przechłodzenia czynnika.Najtańszym zestawem jest presostat zamontowany na skraplaczu. Chłodzenie w ujemnych temperaturach - klimatolog - 2012-09-17 crocens napisał(a):"Po prostu masowy przepływ w czasie się zmniejszy" - przepływ masowy jest z definicji określany w czasie, a tak to prawda.A ciągła praca wentylatora skraplacza w warunkach srogo zimowych nie powoduje spadku ciśnienia po stronie tłocznej?Moim zdaniem istnieje zależność pomiędzy spadkiem temperatury i ciśnienia tłoczenia a pomiędzy ciśnieniem i temperaturą przechłodzenia czynnika i pomiędzy odpowiednim powrotem oleju do sprężarki. Chłodzenie w ujemnych temperaturach - awax - 2012-09-17 crocens napisał(a):Tak, chodzi mi tylko o numenklaturę.Nie do końca,od tego jest "element dławiący żeby nie podlewało. Chłodzenie w ujemnych temperaturach - klimatolog - 2012-09-17 crocens napisał(a):Tak, chodzi mi tylko o numenklaturę.Jesli zawór jest termostatyczny to nie.Jeśli automatyczny lub kapilara to się zgadzam. Chłodzenie w ujemnych temperaturach - awax - 2012-09-17 Chyba trochę za bardzo rozbudowaliśmy temat? Chłodzenie w ujemnych temperaturach - klimatolog - 2012-09-17 Jednym z nich zapewne wilgoć? Chłodzenie w ujemnych temperaturach - awax - 2012-09-17 klimatolog napisał(a):Jednym z nich zapewne wilgoć?Może zrobimy "tydzień bez wojen"? Chłodzenie w ujemnych temperaturach - nijuniro - 2012-09-17 A może po prostu wrócimy do sedna i ktoś mi podpowie jak najlepiej skonfigurować ten regulator ![]() Interesują mnie optymalne nastawy dla czynnika R410 Chłodzenie w ujemnych temperaturach - klimatolog - 2012-09-17 nijuniro napisał(a):Jażeli masz możliwość zaproponuj invertera.Ma profesjonalny system równowagi cieplnej.Wbrew pozorom dziwię się ludziom preferującym on -off do takich układów twierdząc że się nie nadają do tego celu.Zaciekawiające jest to że niedługo on-off znikną całkowicie z rynku klimatyzatorów.Ciekawe kto napędza tą bzdurę o ich nie nadających się właściwościach do zastosowania do pracy całorocznej w trybie chłodzenia?.Zapewne ci co mają zbyt duże zapasy magazynowe on- off. do nich dedykowane zestawy zimowe.Inne rodzaje krytyki są przynajmniej dla mnie bzdurą totalną.I mam świadomość że niektóre firmy w przetargach wygrywają proponując towar z wyczerpania zapasów wprowadzając klienta świadomie w błąd że dobrze robi bo to co stare jest najlepsze.klimatolog napisał(a):Nie rób mu tego skoro sobie radził latem w tych warunkach, Chłodzenie w ujemnych temperaturach - nijuniro - 2012-09-17 ON/OFF-y są juz istniejącymi jednostkami. INVERTERY dokładam. Są nimi LG ECONO 2,6 kW Chłodzenie w ujemnych temperaturach - Fujitsu Szczecin - 2012-09-17 klimatolog napisał(a):Witamnijuniro napisał(a):Jażeli masz możliwość zaproponuj invertera.Ma profesjonalny system równowagi cieplnej.Wbrew pozorom dziwię się ludziom preferującym on -off do takich układów twierdząc że się nie nadają do tego celu.Zaciekawiające jest to że niedługo on-off znikną całkowicie z rynku klimatyzatorów.Ciekawe kto napędza tą bzdurę o ich nie nadających się właściwościach do zastosowania do pracy całorocznej w trybie chłodzenia?.Zapewne ci co mają zbyt duże zapasy magazynowe on- off. do nich dedykowane zestawy zimowe.Inne rodzaje krytyki są przynajmniej dla mnie bzdurą totalną.I mam świadomość że niektóre firmy w przetargach wygrywają proponując towar z wyczerpania zapasów wprowadzając klienta świadomie w błąd że dobrze robi bo to co stare jest najlepsze.klimatolog napisał(a):Nie rób mu tego skoro sobie radził latem w tych warunkach, Wiesz dlaczego ceni się On/Offy w miejscach gdzie muszą pracować w systemie całorocznym, ponieważ są to proste urządzenia posiadające minimum elektroniki, są proste w diagnozowaniu i tanie w naprawie. Po uzupełnieniu w zestaw do pracy całorocznej świetnie sobie radzą z ujemnymi temperaturami. Inwertery nie wszystkie nadają się do pracy całorocznej, niektórzy producenci po prostu blokują możliwość pracy poniżej zera w trybie chłodzenia i wtedy trzeba kombinować... Porównaj cenę wymiany płyty głównej On/Offa i Inwertera. Pozdrawiam Chłodzenie w ujemnych temperaturach - jack63 - 2012-09-17 Popieram. W całej rozciągłości. Miałem potyczkę z inverterem zamontowanym nad drzwiami w małym budynku masarni na placu targowym. Drzwi zima-lato otwarte bo klienci nie wejdą! Chcieli przy -10 grzać. Klimatyzator włączał się ruszał wentylator jed. wew i potem sprężarka. Następnie po chwili zatrzymywało się wszystko i zgłaszało jakiś błąd (sorry nie pamiętam numeru). Chodziło o to że automatyka stwierdzała brak osiągnięcia temp. skraplacza (j. wew) i zatrzymywała pracę sprężarki po kilku próbach wachlowania obrotami went. wew. Ktoś wcześniej próbował oszukać automatykę odsuwając czujkę temp. od wymiennika j. wew. Na próżno. Temat nie do przeskoczenia bez szczegółowych informacji producenta i przeprogramowania procesora. Skończyło się na ... ON-OFF'ie !!! I co ? Działa i klient zadowolony jako tako. Choć w jego wypadku klimatyzator to pomyłka (drzwi otwarte!). Także nie zawsze super hiper jest OK. Zależy od sytuacji. Natomiast w serwerowni inverter powinien być OK. Choć na dłuższą metę i przy większych mocach lepiej w zimie (poniżej zera) wymienić powietrze na filtrowane zewnętrzne. Ale centralka i filtry kosztują, więc większość zostaje przy klimatyzatorze. Chłodzenie w ujemnych temperaturach - klimatolog - 2012-09-17 Grzegorz wystarczy przeciąć odpowiednią zworkę.Era prostoty się kończy.Tanie nie będą bo będą zabytkowe.Nie pozdrawiam bo to nie lingwistyczne stwierdzenie.Nie wiem kogo pozdrawiam.Ja jestem kobietą a ty mnie pozdrawiasz.Co na to twoja żona? |