![]() |
|
Presostat wentylatora skraplacza - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Presostat wentylatora skraplacza (/showthread.php?tid=6727) |
Presostat wentylatora skraplacza - miezala5 - 2012-12-20 Odpalilem dzisiaj komore plusówke na agregacie który zbudowałem z jednostki zewnętrznej klimatyzacji 5kW r407 Sprężarka ma 2,5kW na 507.asprera hermetyk Na dworze -2C Wentylator skraplacza i sam skraplacz bardzo wydajne bo HP schodziło mi poniżej 9bar! Podłączyłem press dla wentylatora i nie do końca jestem przekonany czy dobrze go ustawiłem: Wentylator załącza się prze 17-18bar i wyłącza przy 9-10bar dif około 9 bar Układ chodzi o.k (nie mierzyłem przegrzania jeszcze) Nie pasuje mi dzwięk sprężarki tak 2bary przed włączniem wentylatora 15-17bar - tak bardziej ją słychać (szkoda żę nie zmerzyłem prądu) Czy dobrze ustawiłem press! Presostat wentylatora skraplacza - klimatolog - 2012-12-20 Myślę że zadałeś sobie sam odpowiedż.Obniż próg załączenia wentylatora do 15 bar.Dyferencjał tak duży jest nie do przyjęcia szczególnie zimą.Skorzystaj z metody ciepłej ręki.A dziwne dżwięki podczas zwiększania ciśnienia skraplania i jej temperatury to normalna rzecz podobna do cichej sprężarki nie posiadającej czynnika w obiegu chłodniczym. Presostat wentylatora skraplacza - Derek - 2012-12-20 Pres na 14-15 bar, dyferencjał na 2. Presostat wentylatora skraplacza - wit - 2012-12-20 pres nawet niżej -zależnie od doboru zaworu rozprężnego. jeśli TZR dobrany prawidłowo -bezpiecznie schodź z ustawieniem presa "skoczka" nawet do 12 bar. da się i niżej ale trzeba mieć bardzo dokładnie zaprojektowany /zgrany cały układ. dyferencjał 2 max 3 bary. 9 bar dyferencjalu to nieporozumienie. podobnie nastawa na 17 lub gorzej 18bar. * "skoczek" presostat HP bez resetu (z resetem samoczynnym) sterujący wentylatorem skraplacza - "skoczek" nazwa popularna -niefachowa -bo ciągle skacze pomiędzy pozycjami załącz / wyłącz. Presostat wentylatora skraplacza - miezala5 - 2012-12-21 o.k Dzieki Bardzo za rady! Tak zrobie i bede pamietał! Dałem duzy dif. żeby wentylator dłużej stał i sie tak czesto nie włączał bo jak sie włączy to migiem HP schodzi poniżej 10 bar zatrzymuje sie i chwile stoi zanim dojdzie do 17bar! 14-15 tak ustawie bo powyżej tej wartości sprężarka zaczyna głośniej chodzić! Pozdrawiam! Robert Presostat wentylatora skraplacza - klimanovum - 2012-12-21 tylko i wylącznie plynna regulacja, budermann lub danfoss Presostat wentylatora skraplacza - radekklimat - 2012-12-22 klimatolog napisał(a):Myślę że zadałeś sobie sam odpowiedż.Obniż próg załączenia wentylatora do 15 bar.Dyferencjał tak duży jest nie do przyjęcia szczególnie zimą.Skorzystaj z metody ciepłej ręki.A dziwne dżwięki podczas zwiększania ciśnienia skraplania i jej temperatury to normalna rzecz podobna do cichej sprężarki nie posiadającej czynnika w obiegu chłodniczym. metoda ciepłej reki, rozczulił mnie ten sposób, ha, ha Presostat wentylatora skraplacza - wit - 2012-12-22 klimanovum napisał(a):tylko i wylącznie plynna regulacja, budermann lub danfoss a samochody to jedynie z turbiną i komputerem pokładowym... w czym lepsza płynna regulacja od regulacji prawidłowo ustawionym presem? w tym, że sporo droższa i często awaryjna? ma zalety ma wady. prawidłowo zaprojektowany układ z dobrze dobranym zaworem rozprężnym ma tolerancje ciśnień skraplania daleko większe niż zapewnia prosta regulacja na presostacie "skoczku" -robiłem układy, które pracują z ciśnieniem tłoczenia zmiennym od 6 do 17 bar... Presostat wentylatora skraplacza - klimanovum - 2012-12-22 kolega pisal przecież wcześniej że spręzarkę zamontowal w skraplaczu klimatyzatora, czytajcie ze zrozumieniem. w czym jest problem? nie da się prawidlowo ustawić skoczka, ponieważ skraplacz ma za dużą pojemność ( w klimatyzacji skraplacz jest częściowo zbiornikiem) Presostat wentylatora skraplacza - wit - 2012-12-22 firma w której kilka lat pracowałem dość "masowo" montowała małe komory chłodnicze ze skraplaczami klimy. ja tez to robiłem. pracowało to na na skoczkach. pracowało prawidłowo. i żadnych problemów z regulacja nie było. a większa pojemność i bezwładność układu -jest tu wręcz zaletą. aha -w zastosowaniu jako "kombinowany agregat chłodniczy" oprócz sprężarki i zaworu tzr warto dać też zbiornik cieczy. Presostat wentylatora skraplacza - miezala5 - 2012-12-22 Oczywiście że zbiornik cieczy jest! ![]() Bardzo fajnie wszystko wyszło i mi się podoba! ![]() Niestety zbiornik mi sie nie zmiescił do obudowy i jest obok "klimy" ale plus to wziernik i filtr pod reką bo sprezarka i presy sa w obudowie i pare srubek trzeba odkrecic! Fakt czułem wielkość skraplacza jak dawałem czynnik!Dawałem i dawałem a we wzierniku stróżka! Podjade tam dopiero po nowym roku bo Hotel jeszcze nie działa i pościłem komore na jeden dzień ale wygląda że wszystko jest o.k Dzięki Pozdrawiam Presostat wentylatora skraplacza - klimatolog - 2012-12-22 Ja się cieszę z Twojego powodzenia.Ale zapewne usłyszysz głosy krytyki że to nie moralne technicznie.Dlaczego nietechnicznie moralne skoro dopasowane?Czy nie warto wykorzystać stary skraplacz zapobiegając produkcji nowego mając w uzasadnieniu ochronę środowiska naturalnego? Presostat wentylatora skraplacza - klimatolog - 2012-12-22 radekklimat napisał(a):Jako Moderator myślę że stać Ciebie na więcej.I to nie tylko w tym temacie.Jako Moderator powinieneś się podciągnąć z jakościami wypowiedzi.klimatolog napisał(a):Myślę że zadałeś sobie sam odpowiedż.Obniż próg załączenia wentylatora do 15 bar.Dyferencjał tak duży jest nie do przyjęcia szczególnie zimą.Skorzystaj z metody ciepłej ręki.A dziwne dżwięki podczas zwiększania ciśnienia skraplania i jej temperatury to normalna rzecz podobna do cichej sprężarki nie posiadającej czynnika w obiegu chłodniczym. ZDROWYCH I WESOŁYCH. |