![]() |
|
Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. (/showthread.php?tid=6807) Strony:
1
2
|
Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - student04 - 2013-02-13 Potrzebuję pomocy przy doborze agregatu chłodniczego dla wydajności chłodniczej sprężarki 15000 W. Jakie jeszcze elemeny powinnam dobrać dla urządzenia? Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - frost-ch - 2013-02-13 student04 napisał(a):Potrzebuję pomocy przy doborze agregatu chłodniczego dla wydajności chłodniczej sprężarki 15000 W. Jakie jeszcze elemeny powinnam dobrać dla urządzenia?Czy to jest pytanie podchwytliwe? Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - student04 - 2013-02-13 Ogólnie nie ogarniam za bardzo tematu mam zrobiony bilans cieplny i potrzebuje zrobić obliczenia i dobór elementów urządzenia Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - frost-ch - 2013-02-13 Agregat składa się z 1)skraplacz 2) zbiornik czynnika 3) filtr 4) element dławiący czyli zawór rozprężny 5) zawór elektromagnetyczny ,najważniejsze elementy to skraplacz jego wydajność i zawór rozprężny jego wydajność jeżeli masz wydajność sprężarki to zostało tylko dopasować pozostałe elementy, uwzględniając parametry i warunki pracy urządzenia.
Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - student04 - 2013-02-13 Dzięki Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - Shitashii - 2013-02-13 @frost-ch: 6) sprężarka , bo zapomniałeś o sercu.
Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - frost-ch - 2013-02-14 Shitashii napisał(a):@frost-ch: 6) sprężarkaCzytaj uważnie "sprężarki 15000W .Jakie jeszcze elementy powinienem dobrać dla urządzenia?" Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - Shitashii - 2013-02-14 Ale Ty napisałeś: frost-ch napisał(a):Agregat składa się z (...) To miał być żart, a nie czepialstwo
Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - barbie - 2013-02-15 walec,nóż zgarniający ,silnik napędowy walca ,automatyka sterująca,zbiornik na łuski lodowe . Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - coldtherm - 2013-02-15 a woda ? Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - student04 - 2013-02-18 A walec do wytwornicy z czego powinien być wykonany, w jaki sposób mam go dobrać i czy wytwornica potrzebuje izolacji zinochronnej? Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - barbie - 2013-02-18 walec jest zwykle z nierdzewki pod powierzchnią walca jest chłodzona wężownica która powoduje powstawanie lodu .cała obudowa jest izolowana termicznie . Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - klimatolog - 2013-02-18 Raczej powinnaś się skupić na zaworze wodnym który omywa bęben i na wodzie która potrzebuje odpowiedniej ilości odprowadzonego ciepła.Musisz znać ilość wody która jest na bębnie.Izolacja jest wskazana w zbiorniku.Walec jest metalowy.Ustawienie noża zgarniającego powinno mieć wpływ na wydajność układu chłodniczego.Nóż zgarniający jest zazwyczaj dociskany. Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - student04 - 2013-02-19 Czy czynnik chłodniczy musi konicznie przepływać w wężownicy w walcu? Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - frost-ch - 2013-02-19 niestety musi Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - student04 - 2013-02-20 jak dobrać termostatyczny zawór rozprężny dla czynnika R507 przy wydajności 15 kW dla temp.parowania -30 i temp. skraplania 17.Potrzebuję pomocy przy określeniu współczynnika korekcyjnego ze względu na działające na zawór różnice ciśniń. Strona z której korzystam: http://www.gaterm.com.pl/images/stories/dokumentacje/Alco_Cat.pdf Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - frost-ch - 2013-02-20 Masz tam tabele ale nie bardzo rozumiem o co ci chodzi? Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - frost-ch - 2013-02-20 student04 napisał(a):jak dobrać termostatyczny zawór rozprężny dla czynnika R507 przy wydajności 15 kW dla temp.parowania -30 i temp. skraplania 17.Potrzebuję pomocy przy określeniu współczynnika korekcyjnego ze względu na działające na zawór różnice ciśniń. Strona z której korzystam:Zapytam z ciekawości te 17 st skraplanie to będzie dochładzanie? Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - student04 - 2013-02-22 tak mi wyszło w obliczeniach Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - student04 - 2013-02-22 jak dobrać wężownicę dla mocy chłodniczej 15 kW interesuje mnie ile ma mieć zwoi taka wężownica, ile potrzeba metrów takiej rurki np. fi 12 aby osiągneła tą moc, węzownica w walc fi 60 Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - frost-ch - 2013-02-22 student04 napisał(a):jak dobrać wężownicę dla mocy chłodniczej 15 kW interesuje mnie ile ma mieć zwoi taka wężownica, ile potrzeba metrów takiej rurki np. fi 12 aby osiągneła tą moc, węzownica w walc fi 60A to zadanie teoretyczne czy chcesz zbudować łuskarkę? Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - student04 - 2013-02-22 chcę zbudować łuskarkę i potrzebuję parownika o małych gabarytach Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - frost-ch - 2013-02-22 student04 napisał(a):chcę zbudować łuskarkę i potrzebuję parownika o małych gabarytacha jaką wydajność produkcji lodu ma mieć ta łuskarka Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - student04 - 2013-02-22 3000 kg/24 Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego. - coldtherm - 2013-02-22 Bębny łuskarek zwykle są "amelińjowe" tzn aluminiowe a w zasadzie ich osłona to rura o grubości kilku milimetrów a wewnątrz jest walec wykonany z tarnamidu z wyżłobionymi kanalikami w których pod powierzchnią alu paruje czynnik.Ten wewnętrzny walec jest wprasowany z oringami po obu stronach. Przynajmniej ja spotkałem się z kilkoma takimi rozwiązaniami od 80 kg do 4 ton na dobę . Sugeruje zawór stałego ciśnienia a nie termostatyczny zawór.Nie potrzebujesz izolować wanny w której znajduje się bęben. Sam nie podjął bym się budowy łuskarki a już na pewno 15k na początek. Ten niby walec to nie lada wyzwanie uszczelnienia nie sklepiesz w garażu Powodzenia |