![]() |
|
Klimatyzacja aspekt prawny - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzacja aspekt prawny (/showthread.php?tid=6815) Strony:
1
2
|
Klimatyzacja aspekt prawny - dociekliwy - 2013-02-15 Witam wszystkich, Chciałby zapytać fachowców od klimatyzacji o aspekt prawny montażu wyrzutni powietrza (elementu zewnętrznego) klimatyzacji w podziemnej hali garażowej. Czytałem rozdział dotyczący klimatyzacji i wentylacji w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, ale nikt tam nie przewidział montażu wyrzutni w hali garażowej. Mam wątpliwości czy jest to zgodne z prawem. Pytam bo rzecz dotyczy bloku mieszkalnego i uparcie zarządca zezwala na montaż elementów zewnętrznych klimy w hali garażowej lokalom użytkowym. Ostatnio zamontowali klimę z odprowadzaniem skroplin prosto na podłogę, generuje to potężną kałużę i moczy ścianę. Dodam tylko że te elementy zewnętrzne (czy też wyrzutnie) znajdują się na wysokości głowy człowieka tak więc chodząc sobie po hali dostaje się co jakiś czas strumieniem gorącego powietrza. Czy Panie/Panowie możecie się wypowiedzieć w tym temacie. Z góry dziękuję. Klimatyzacja aspekt prawny - awax - 2013-02-15 Może po prostu przestać chodzić sobie swobodnie po hali,bo niby po co? Oj nie byłoby żadnego klimatyzatora w tym Kraju gdyby tak podchodzić do tego. Wszystko jest zgodne z prawem i tylko od włąściciela budynku zależy na co się zgadza. Klimatyzacja aspekt prawny - dociekliwy - 2013-02-15 Chociażby po to żeby dojść do samochodu. U nas w kraju nikt sobie z przepisów prawa nic nie robi, a na przykład zgodnie z §150.8. zacytowanego przeze mnie rozporządzenia usytuowanie wyrzutni powietrza na poziomie terenu jest dopuszczalne tylko za zgoda i na warunkach określonych przez właściwego państwowego inspektora sanitarnego. Podejrzewam, żeby uniknąć sytuacji o której piszę. Odprowadzanie skroplin prosto na ścianę i na podłogę też jest zgodne z przepisami ? No nie jest zgodnie z punktem §150.6. Podobnie z uwagi na konieczność modernizacji sieci elektrycznej lub wodno-kanalizacyjnej (w przypadku odprowadzania skroplin) zachodzi konieczność zgłoszenia instalacji klimatyzatora zgodnie art. 30 ust. 1 pkt. 1 prawa budowlanego (i jest to opinia kancelarii prawnej). Trochę zacząłem drążyć ten temat bo u nas akurat klimatyzator został zamontowany bez wiedzy zarządcy i pytania kogokolwiek o zgodę. Klimatyzacja aspekt prawny - klimatolog - 2013-02-15 awax napisałeś? i tylko od włąściciela budynku zależy na co się zgadza.Jestem właścicielem i i zgadzam się na poszukiwanie nie wyłączonej kuchenki gazowej za pomocą Światła świeczki?Zapewne wszyscy właściciele posiadają uprawnienia budowlane? Klimatyzacja aspekt prawny - awax - 2013-02-15 Rozśmieszyłeś mnie zmień prawnika i pamiętaj aby przed wjazdem do garaży wyłączyć klimatyzację w autku. Klimatyzacja aspekt prawny - klimatolog - 2013-02-15 Nie da się zmienić rodziny na inne ptaki.Dopuki wszyscy się dogadują na spotkaniach rodzinnych. Klimatyzacja aspekt prawny - klimatolog - 2013-02-15 Ja proponuję włączyć ogrzewanie przed wjazdem.Czy jest różnica w watach pomiędzy garażami podjazdowymi a najazdowymi? Klimatyzacja aspekt prawny - dociekliwy - 2013-02-15 Prawo stanowi jasno i zmiana prawnika nic tu nie da. Proponuje się z zacytowanymi aktami zapoznać. Porównanie przemysłowych klimatyzatorów z klimą w aucie, trochę to dziwne jak na fachowca. Jak Pan słusznie zauważył klima w aucie jest wyłączna, natomiast przemysłowe klimatyzatory w ilości kilku sztuk pracujące 24\7 generując kilkanaście litrów wody na dobę każdy, tworzą w hali mały basen i znacznie podwyższają temperaturę. Nawet się tej hali zamieść nie da bo wiecznie woda stoi. Zresztą mieszkańcom się nie podoba że dostają w twarz gorącym strumieniem powietrza nie wiadomo skąd odprowadzanego. Jeżeli dla Pana jest to montaż wykonany zgodnie ze sztuką i zgodnie z przepisami prawa budowlanego to gratuluje. Rozumiem że Pan zapewne żyje z montażu klimatyzacji ale oprócz wiedzy technicznej należy znać aspekty prawne swojej działalności. Proszę się zapoznać z wymaganiami montażu wyrzutni na ścianach budynków, że podam tylko jeden przykład: okna znajdujące się w tej samej ścianie są oddalone w poziomie od wyrzutni co najmniej 3 m, a poniżej lub powyżej wyrzutni co najmniej 2 m. Wszystkie te przepisy ustalono aby taka wyrzutnia nie była uciążliwa dla ludzi, a w hali garażowej po prostu jest uciążliwa. Klimatyzacja aspekt prawny - irroda - 2013-02-15 skropliny powinny być odprowadzone do kanalizacji - primo, jeżeli skropliny są uciążliwe, skierujcie pismo do zarządcy z prośbą o nakazanie najemcom lokali odprowadzenia skroplin do kanalizacji gdyż są dla Państwa uciążliwe, z samymi jednostkami zewnętrznymi nie walczcie, bo nic nie wywalczycie, jak takie pismo nic nie da, wystarczy kilkakrotnie zapchać ten odpływ i sami przerobią. Jeżeli budynek jest własnością prywatną i właściciel się zgadza na skropliny na posadzce to ma do tego prawo, bo to jego budynek. Jeżeli to inna postać, i ma regulamin/warunki to trzeba poszukać, może ktoś przewidział zapis, że "elementy końcowe instalacji typu odpływy, powinny mieć ujście w lokalu w którym są użytkowane. Jeżeli twój prawnik twierdzi, że klimatyzator to wyrzutnia, to faktycznie go zmień. Poszukaj definicji pojęć : klimatyzator i wyrzutnia powietrza. Klimatyzacja aspekt prawny - dociekliwy - 2013-02-15 No właśnie dlatego pytam Was Panowie bo ja się na tym sprzęcie nie znam. Pojęcie wyrzutni jest używane w rozporządzeniu, nie ma tam mowy o elementach zewnętrznych klimatyzatora. Oinia prawnika dotyczyła tylko konieczności zgłoszenia instalacji klimatyzatora. Czyli wyrzutnia nie jest tożsama z elementem zewnętrznym klimatyzacji? Klimatyzacja aspekt prawny - dociekliwy - 2013-02-15 Różnicę między wyrzutnią a elementem zewnętrznym już znam. Dziwi mnie tylko dlaczego w stosunku do wyrzutni są takie obostrzenia prawne (np. w razie złej lokalizacji wyrzutni budynek może nie zostać odebrany przez rzeczoznawcę do spraw BHP) a o elemencie zewnętrznym nic się nie mówi, mimo że jedno jak i drugie jest ostatnim elementem wentylacji\klimatyzacji. Klimatyzacja aspekt prawny - eryk_wiking - 2013-02-15 Wyrzutnia wyrzuca zużyte powietrze z wentylacji - czyli mogą to być smrodki z kuchni, toalety i z czego tylko dusza zapragnie Jednostka zewnętrzna klimatyzacji- czyli to co ma wiatrak duży i buczy nie wyrzuca zużytego powietrza z pomieszczeń, tylko oddaje ciepło z pomieszczenia. ciepło to jest transportowane przez czynnik chłodniczy (w obiegu zamkniętym).Działa to na zasadzie jak lodówka. w środku zimno, tył lodówki ciepły, może też działać "na odwrót" Co do uciążliwości jednostek zewnętrznych od klimatyzacji w garażu - jeżeli gdzieś kapie zgłosić do spółdzielni. Jeżeli przeszkadza Ci strumień powietrza z klimatyzatora to trzeba przeprowadzić się do domu a nie bloku .
Klimatyzacja aspekt prawny - dociekliwy - 2013-02-15 Dzięki za wytłumaczenie, teraz mniej więcej wiem o co chodzi
Klimatyzacja aspekt prawny - ON/OFF - 2013-02-15 Panie dociekliwy, Zastanówmy się najpierw czy mamy na myśli to samo. Rozporządzenie wspomina o wyrzutni powietrza czyli, mówiąc najprościej, rurze, przez którą jest wyprowadzane zużyte powietrze z układu wentylacyjnego na zewnątrz budynku/obiektu. Panu chodzi o jednostki zewnętrzne klimatyzatorów typu Split ? tam powietrze jest brane z najbliższego otoczenia, zaciągane od tyłu i wytłaczane z przodu wraz z ciepłem odbieranym z jednostki zewnętrznej. Tak więc: 1. Nie można stawiać znaku równości pomiędzy wyrzutnią powietrza z rozporządzenia a strumieniem powietrza generowanym przez jednostkę zewnętrzną. Rozporządzenie zapewne dotyczy wentylacji ? stąd też wspomniany Sanepid. 2. Podane paragrafy rozporządzenia to 152 a nie 150 3. Z tymi zgłoszeniami to też trochę naciągane. Prawo budowlane dotyczy najprawdopodobniej zgłoszenia sieci ? czy instalacja elektr. lub wod.kan. budynku jest jest częścią sieci? Wydaje mi się, że się ?sieć? jest do danego przyłącza i na nim się kończy. Reszta to instalacja wewnętrzna obiektu. Coś słabawa ta interpretacja kancelarii prawnej ? mogliby się podeprzeć rzeczoznawcami jakimiś. Choć to tylko moja osobista opinia i interpretacja co powyżej napisałem. Te znaki zapytania samo mi powstawiało... Klimatyzacja aspekt prawny - dociekliwy - 2013-02-15 Po wyjaśnieniach eryka rozumiem różnicę. Myślałem że ktoś ma jakieś doświadczenia z podobną sytuacją. Faktycznie 152 Widzę że z jednostkami zewnętrznymi nie wygram :/ No cóż latem będę miał saunę w hali
Klimatyzacja aspekt prawny - ON/OFF - 2013-02-16 Chyba równocześnie pisaliśmy odpowiedź z Erykiem . Podsumowując: z sauną pewnie nie da się nic zrobić ale o skropliny warto powalczyć. Zarządca powinien podczas dokładania kolejnych klimatyzatorów zadbać aby skropliny były odprowadzane do jakiegoś wspólnego kolektora. Też nie chciałbym brodzić w drodze do samochodu np. latem w sandałach. A patrząc na to z innej strony to każdy kij ma dwa końce. Z jednej strony sauna ale z drugiej: - właściciele lokali są zadowoleni bo mają dobre warunki do prowadzenia swoich biznesów, - zarządca/właściciel ma zysk z wynajmu dla ww. - zysk z wynajmu lokali tak samo jak z mieszkań idzie częściowo na utrzymanie całego obiektu, - mieszkańcy korzystają z lokali użytkowych i zawsze przyjemniej wejść do klimatyzowanego sklepiku, kiosku , kupić warzywka, które nie ?kiszą? się w dusznym warzywniaku, posiedzieć niespoconym u fryzjera [tu bardziej żona ]
Klimatyzacja aspekt prawny - barbie - 2013-02-16 w funkcji grzania woda wycieka zawsze z jednostki zewnętrznej .Kolego sprawdź miejsce wycieku wody . Klimatyzacja aspekt prawny - awax - 2013-02-16 dociekliwy napisał(a):Po wyjaśnieniach eryka rozumiem różnicę. Myślałem że ktoś ma jakieś doświadczenia z podobną sytuacją. Faktycznie 152 Można się przecież jakoś dogadać i pójść na kompromis. Czy warto tracić nerwy na taki drobiazg? Zarządca z pewnością załatwi sprawę skroplin,a sporadyczne wejścia do ciepłego garażu to chyba niewielki problem. No chyba,że tu chodzi o naszą narodową przypadłość am nie zjem,a drugiemu nie dam?
Klimatyzacja aspekt prawny - dociekliwy - 2013-02-16 Ten montaż to była totalna samowolka bez zgody, więc się wszyscy wkurzyli na dodatek ta fuszerka z lejącą się wodą. Jakoś to załatwimy. Dzięki wszystkim za wyjaśnienia
Klimatyzacja aspekt prawny - frost-ch - 2013-02-17 A swoją drogą agregat w garażu to bardzo dobry pomysł
Klimatyzacja aspekt prawny - stoo - 2013-02-17 To w kwesti inwestora jest zadbac o zgode na montaż urządzenia. Firma montująca wykonywala polecenia wiec zrobili zapewne tak jak życzył sobie tego inwestro. Klimatyzacja aspekt prawny - klimatolog - 2013-02-17 Skroplin można uniknąć używając ich do chłodzenia skraplacza.Inwestor nie ma obowiązku znać się na prawie. stoo jak inwestor każe to wszystkie jego zachcianki spełniasz? Klimatyzacja aspekt prawny - stoo - 2013-02-17 Wiadomo ze nie wszystkie, pewne jest ze firma montująca uprzedziła inwestora o skroplinach i ich ilosci a on na to zezwolil. Klimatyzacja aspekt prawny - irroda - 2013-02-18 nic nie jest pewne, inwestor po to bierze firmę instalacyjną, aby było zrobione najlepiej jak to jest możliwe, a zalewanie podłogi skroplinami, do najlepszych rozwiązań nie należy. Klimatyzacja aspekt prawny - frost-ch - 2013-02-18 irroda napisał(a):nic nie jest pewne, inwestor po to bierze firmę instalacyjną, aby było zrobione najlepiej jak to jest możliwe,firma instalacyjna zrobiła to najlepiej jak potrafiła :lol: |