Forum Klimatyzacja
sprężarka po regeneracji - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: sprężarka po regeneracji (/showthread.php?tid=6818)

sprężarka po regeneracji - renegat35 - 2014-05-09

Panowie dla upewnienia się.
Czy sprężarka po regeneracji jest uzupełniona olejem czy nie.
Ze względu na higroskopijność oleju raczej nie powinna ale pytam

sprężarka po regeneracji - 19b26 - 2014-05-09

W 99% sprężarki regenerowane przychodzą zalane olejem i zatkane

sprężarka po regeneracji - driver1979 - 2014-05-09

Nie spotkałem się jeszcze ze sprężarką po regeneracji zalaną olejem. Powinno robić się to przed montażem.Jak się mylę niech ktoś poprawi Big Grin

sprężarka po regeneracji - gajdek419 - 2014-05-09

19b26 napisał(a):W 99% sprężarki regenerowane przychodzą zalane olejem i zatkane
to zależy kto regeneruje - ale niestety sporo firm nie zalewa olejem (ciekawe jak testują taką sprężarkę?)
Jeżeli sprężarka jest zalana olejem to taka informacja musi być na naklejce (ilość oraz typ oleju)
Olejem nie zalewa np Valeo czy Laser-Sinex.
Sprężarki po regeneracji są napełnione olejem przez np Airstal'a, Lucas'a, Teamec'a

Sprężarki zalane olejem mają szczelnie zaślepione porty ciśnieniowe a przy pakowaniu dodatkowo używa się wkładów absorbujących wilgoć

sprężarka po regeneracji - renegat35 - 2014-05-09

Przyjąłem że nie było oleju bo podobno przyszła zaślepiona bardziej przed zabezpieczeniem na kurz niż na wilgoć. Znajomy mechanik już ją zamontował i czas naglił by sprawdzić szczelność i napełnić. VW TOURAN 2004 no i lipa, sprężarka bez sprzęgłowa, nastawa LO i cisza na ciśnieniu. Zastanawia mnie jedno na zewnątrz 15*C a nadmuch 21*C

sprężarka po regeneracji - Shitashii - 2014-05-10

Ja w mądrej książce czytałem, że nawet gdy w sprężarce jest olej to przed montażem należy go wymienić na świeży - właśnie ze względu na higroskopijność.
W tej samej książce czytałem ( to co podają też na niektórych szkoleniach), że przez gumowe węże (dokładnie to przez ścianki, a nie połączenia guma-metal) ucieka do 10% czynnika rocznie. Jakoś ciężko mi w to uwierzyć.
W innym miejscu czytałem o ociepleniu klimatu, a później w radio naukowiec mówił, że jako takiego ocieplenia (długofalowego) to teraz nie ma.
Nie wiadomo w co wierzyć. To tak na marginesie. Cool

sprężarka po regeneracji - klimatolog - 2014-05-10

Shitashii napisał(a):Ja w mądrej książce czytałem, że nawet gdy w sprężarce jest olej to przed montażem należy go wymienić na świeży - właśnie ze względu na higroskopijność.
W tej samej książce czytałem ( to co podają też na niektórych szkoleniach), że przez gumowe węże (dokładnie to przez ścianki, a nie połączenia guma-metal) ucieka do 10% czynnika rocznie. Jakoś ciężko mi w to uwierzyć.
W innym miejscu czytałem o ociepleniu klimatu, a później w radio naukowiec mówił, że jako takiego ocieplenia (długofalowego) to teraz nie ma.
Nie wiadomo w co wierzyć. To tak na marginesie. Cool
Bzdura TOTALNA z tymi wężami.Safy-sprężarki posiadały korpus z materiału odlewanego.Tam faktycznie dochodziło do migracji przy zastosowaniu potencjalnie ekologicznych czynników.Dlaczego potencjalnie ekologicznych?Bo każdy czynnik chłodniczy i jego zastosowanie oraz jego produkcja wiąże za sobą wyprodukowanie energii.

sprężarka po regeneracji - renegat35 - 2014-05-12

Okazało się że był uszkodzony presostat wysokiego ciśnienia i klima się nie załącza. Presostat 3 pinowy, na 3 14V czyli aby sprawdzić czy sprężarka ruszy mam zapodać mostek na 3 i 2 czy jak bo na 1 jest chyba masa i nie chciałbym jakiegoś zwarcia zrobić. Wie ktoś
Chyba że to jest przetwornik ciśnienia?

sprężarka po regeneracji - renegat35 - 2014-05-13

renegat Ty gamoniu pewnie że to jest przetwornik ciśnienia, po co byś miał na nim masę i napięcie?
Pobudka kolego czas włączyć jarzenie.