Forum Klimatyzacja
nawilżanie powietrza w chłodni - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: nawilżanie powietrza w chłodni (/showthread.php?tid=6839)

nawilżanie powietrza w chłodni - coldtherm - 2013-02-25

Witam
Stoję przed problemem doboru nawilżacza powietrza w chłodni składowej piekarni.Jestem w trakcie wykonywania w tym miejscu dwóch komór chłodniczej oraz mroźniczej.
Komora chłodnicza jest przedsionkiem do mroźni i ma wymiary wys/dł/szer 2,5/4,6/6,3 ale nie chodzi tu o wydajność lecz typ urządzenia. Mam na oku Carela HumiDisc.
Ma ktoś doświadczenie w tej dziedzinie? Temp w chłodni 0/+2

nawilżanie powietrza w chłodni - radekklimat - 2013-02-25

Co za towar chcesz nawilzac?
Pytam bo mam w opiece kilka piekarni i tam nie ma zadnego nawilzania.

nawilżanie powietrza w chłodni - coldtherm - 2013-02-25

to piekarnio-cukiernia a dokładnie nie wiem jaki inwestor ma plan
też obsługuje dwie piekarnie i wykonywałem chłodnie bez nawilżania
ten zakład bardzo nowoczesny a gość chce uderzyć w mrożone półprodukty do odgrzewania w marketach także podejrzewam że ciasto itp

nawilżanie powietrza w chłodni - radekklimat - 2013-02-26

Do obrobki ciasta słuza chłodnio-garownie ale zapytam jednego z piekarzy bo moze maja jakas nowa technologie choc po mojemu to plesn moze sie wdac jak za duza bedzie wilgotnosc w komoze chłodniczej do składowania ciasta.

nawilżanie powietrza w chłodni - coldtherm - 2013-02-26

będę wdzięczny za fatygę
wprowadzając taką wilgotność w komorze chłodniczej przy dużej rotacji parownik będzie wymagał częstego tajania

nawilżanie powietrza w chłodni - bodzio - 2013-02-26

Garownia to fajna sauna Big Grin
Ale żeby z chłodni robić?

nawilżanie powietrza w chłodni - klimatolog - 2013-02-26

Garowanie nie odbywa się w komorze chłodniczej

klimatolog napisał(a):Garowanie nie odbywa się w komorze chłodniczej
To po co ta wilgotność tam potrzebna? Tajemnica zawodowa piekarza Big Grin
A może skórka ma być chrupiąca?

No po co? Mądralo?

klimatolog napisał(a):No po co? Mądralo?
I ty to wiesz???

Ja się pytam mądralo?

panowie nie drapcie się... Big Grin
ja procesy technologiczne pozostawiam technologom bo nie znam się na tym (w zeszłym tygodniu spieprzyłem zapiekankę mrożoną nawet)
mam wytyczne 0-2 stopni wilgotność 75%

nawilżanie powietrza w chłodni - mg - 2013-02-26

coldtherm napisał(a):mam wytyczne 0-2 stopni wilgotność 75%
Nie wystarczy dobrze dobrać chłodnicę, może elektroniczny zawór rozprężny?

No właśnie.A może podział mocy inwestora interesuje/mg czasami bywasz sympatyczny i czasami Ciebie rozumiem.Szkoda że się nie poznamy?

budowałem zakład przetwórczy drobiu na krokowych alco i ster emersona nie powiem dużo można tam wyregulować i łatwo bo po sieci z pc , sam byłem zmuszony kombinować z ustawieniem zaworów bo klient płakał że wilgoć na sufitach itp. Ale to jak walka z wiatrakami. Za dużo czynników mających wpływ.
A w przypadku chłodni 0-2 nie ma opcji o tak wysoką wilgotność bo towar trzeba schłodzić a im większa delta tym większa ususzka . No chyba że parownik zajmował by 25% kubatury to delta będzie powyżej punktu roszenia.
Dobrze kombinuje?

Płakał bo żle zaprojektowane.

Dobór urządzeń w tym zakładzie był po mojej stronie.
Ale zajmowałem się chłodnictwem.
Wentylacja to zupełnie inna sprawa a że gość kombinator to nakupował reku z bartosza i coś tam sobie połączył Big Grin
Umyłem ręce...
Ale nie o kurczaka tu chodzi

nawilżanie powietrza w chłodni - csw - 2013-02-27

Witam,

Firma Winterhalter na urządzenia do nawilżania powietrza chłodnia mrożnia i z tego co pamiętam to nawilżanie odbywa się nawet w temp. ujemnej, tak przynajmniej twierdzą. Jak jesteś zainteresowany to mogę podać ci model i typ który oglądałem.

nawilżanie powietrza w chłodni - radekklimat - 2013-02-28

coldtherm napisał(a):Witam
Stoję przed problemem doboru nawilżacza powietrza w chłodni składowej piekarni.Jestem w trakcie wykonywania w tym miejscu dwóch komór chłodniczej oraz mroźniczej.
Komora chłodnicza jest przedsionkiem do mroźni i ma wymiary wys/dł/szer 2,5/4,6/6,3 ale nie chodzi tu o wydajność lecz typ urządzenia. Mam na oku Carela HumiDisc.
Ma ktoś doświadczenie w tej dziedzinie? Temp w chłodni 0/+2

Pytałem własciciela piekarni i nic mu nie wiadomo na ten temat.
Jedyne urzadzenia w piekarnictwie z nawilzaczem to sa chłodnio-garownie wyposazone jednoczesnie w pomiar wilgotnosci.

nawilżanie powietrza w chłodni - coldtherm - 2013-02-28

tylko pytanie czy ten twój piekarz sprzedaje swoje produkty do marketów
musi dostarczyć niedopieczoną bułeczkę bo twoja teściowa lubi dopiec ją sobie w sklepie i wciągnąć ciepłą

nawilżanie powietrza w chłodni - radekklimat - 2013-03-01

Nie dostarcza do marketow
Co do tesciowej to bułeczki sa mrozone a nastepnie w piecu pieczone zeby były swieze, oczywiscie po kilku godzinach nie nadaja sie do jedzenia.

nawilżanie powietrza w chłodni - mg - 2013-03-01

klimatolog napisał(a):Szkoda że się nie poznamy?
Nie dociera to do mnie Smile

nawilżanie powietrza w chłodni - klimatolog - 2013-03-01

mg w celach technologii chłodniczej.A z jakimi reproduktorami spotykasz się poza tematami tego forum to mnie nie obchodzi.Dociera mg?Radek klimat kupując bułkę w markecie chyba nie znasz technologii jej pieczenia.Zapewne doświadczeni na pewno wymieniali udrażniali układy w piecach odpowiadających co do odpowiedniej wilgotności podczas wypieku.Najpierw idzie para a póżniej się piecze?

nawilżanie powietrza w chłodni - coldtherm - 2013-03-01

co do teściowej... tzn bułeczek nie wiele mnie interesuje kto zje i czy mu smakuje Big Grin
bardziej zależy mi na tym by mój klient trafił i sprzedał swój produkt z moją wilgocią (brzmi niesmacznie)