Forum Klimatyzacja
Fiat Punto HGT klimatyzacja - niesprawna - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Fiat Punto HGT klimatyzacja - niesprawna (/showthread.php?tid=6968)

Fiat Punto HGT klimatyzacja - niesprawna - Berry - 2013-04-18

Witam
Zakupiłem Punto z roku 2000 1.8 131 KM, samochód wyposażony w klimatyzację.
Na wstępie powiem tyle że po włączeniu klimy nie załącza się nic, zawsze słychać że coś pracuje i że silnik spada z obrotów. Po prostu czuć że mu ciężej... tutaj żadnej reakcji Smile

Zajechałem do fiata pytając o nabicie 150 zł + sprawdzenie szczelności 50zł, no kto jak kto ale fiat powinien wiedzieć ile nabić i jak sprawdzić co nie działa. Z góry Pan powiedział że reakcja na wciśnięcie przycisku klimy musi być, odpuściłem sobie bo pewnie koszta.
Zadzwoniłem jednak do znajomego mechanika, on jednak stwierdził że jeśli nie ma gazu i ciśnienia to raczej klima w ogóle nie ruszy, więc nie ma czym się przejmować tylko nabić, wtedy będzie wiadomo.

Pytam jednak was specjalistów którzy mieli styczność z fiatami, kto ma racje, i jak ie za to zabrać nie ponosząc po prostu nie potrzebnych kosztów?

Fiat Punto HGT klimatyzacja - niesprawna - Tadeusz4321 - 2013-04-18

Berry napisał(a):Witam
Zakupiłem Punto z roku 2000 1.8 131 KM, samochód wyposażony w klimatyzację.
Na wstępie powiem tyle że po włączeniu klimy nie załącza się nic, zawsze słychać że coś pracuje i że silnik spada z obrotów. Po prostu czuć że mu ciężej... tutaj żadnej reakcji Smile

Zajechałem do fiata pytając o nabicie 150 zł + sprawdzenie szczelności 50zł, no kto jak kto ale fiat powinien wiedzieć ile nabić i jak sprawdzić co nie działa. Z góry Pan powiedział że reakcja na wciśnięcie przycisku klimy musi być, odpuściłem sobie bo pewnie koszta.
Zadzwoniłem jednak do znajomego mechanika, on jednak stwierdził że jeśli nie ma gazu i ciśnienia to raczej klima w ogóle nie ruszy, więc nie ma czym się przejmować tylko nabić, wtedy będzie wiadomo.

Pytam jednak was specjalistów którzy mieli styczność z fiatami, kto ma racje, i jak ie za to zabrać nie ponosząc po prostu nie potrzebnych kosztów?
To dobrze ci powiedzieli

To jak się za to zabrać?
Co trzeba sprawdzić, co najczęściej pada i jakie są koszta?

Fiat Punto HGT klimatyzacja - niesprawna - Tadeusz4321 - 2013-04-18

Nic najczęściej nie pada.Trzeba jechać do fachowców którzy znają się na klimatyzacji, a oni już będą wiedzieć co zrobić.Mają sprawdzić szczelność układu, wyczyścić go,załadować odpowiednią ilością czynnika i sprawdzić skutecznośc działania układu.To wszystko.A zapłacić niestety trzeba.

Właśnie krążyłem po mieście i dwa warsztaty też twierdzą że nie ma freonu, klima się nie załączy Smile
Juro jade na test