![]() |
|
Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia (/showthread.php?tid=6981) |
Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - tig2 - 2013-04-25 jest to wersja z nadstawką ekspozycyjną, w w witrynie zabudowane są dwa parowniki, jeden na górze z wymuszonym ruchem powietrza, drugi w "podłodze", układ pracuje na dwóch zaworach termostatycznych, czynnik r404a objawy w czasie pracy sprężarki ciśnienie po stronie niskiej ~3,5b, po stronie wysokiej ~15b, jednak brak oznak chłodzenia, na wzierniku co prawda widać lekkie bąblowanie, ale jako że jest to mój pierwszy kontakt z wziernikiem "więc może objaw prawidłowy", kolor testera wilgotności "zielony" - czyli ok, zawór elekt. sprawny - otwiera układ, odczyty ciśnień wskazują że układ powinien działać - czynnika jest wystarczająco dużo ?, uszkodzone zawory termostatyczne ? - ale dwa jednocześnie? - poza tym ciśnienie po stronie niskiego raczej by malało w czasie pracy, dodam że skraplacz wymagał gruntownego czyszczenia Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - Derek - 2013-04-25 A parowniki czyste? Na pewno wszystkie wentylatory pracują? Jakie są nastawy na sterowniku? może była nieszczelność i ktoś próżni nie zrobił? Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - barbie - 2013-04-25 zleć robotę fachowcowi . Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - klimatolog - 2013-04-25 barbie napisał(a):zleć robotę fachowcowi .Łatwiej poszukać Dinozaura. Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - tig2 - 2013-04-25 Parowniki ok, górny widoczny po zdjęciu osłony ale brak efektu "mrożenia" rurka na wejściu tylko "lekko chłodna", dolny wbudowany chłodzący bezpośrednio GN więc też w porządku, urządzenie dziewicze - nikt do niego się nie dotykał, w ustawieniach nikt raczej nie grzebał, ale tak czy inaczej po kilku minutach ciągłej pracy sprężarki i otwarciu elektrozaworu efekt chłodzenia powinien być widoczny, zastanawia mnie fakt że poi kilku minutach na wyłączonym agregacie ciśnienie na niski nie zmienia się, Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - frost-ch - 2013-04-26 tig2 napisał(a):Parowniki ok, górny widoczny po zdjęciu osłony ale brak efektu "mrożenia" rurka na wejściu tylko "lekko chłodna", dolny wbudowany chłodzący bezpośrednio GN więc też w porządku,Trudno na odległość zdiagnozować ale możliwe usterki to za mało czynnika bąblóje w wzierniku a powinien być zalany zabity skraplacz możliwe uszkodzenie sprężarki brak tłoczenia tylko te parametry wydają się być w porządku ? chyba że coś żle pomieżyłeś Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - tig2 - 2013-04-26 skraplacz drożny powietrze - czyszczony; sprężarka po odłączeniu zasilania elektrozaworu na lini na moment, zaczyna zwalniać więc jest ok, jakby mało czynnik tylko te ciśnienia, nie drożne zawory termostatyczne dawały by objawy podobne jak wyłączenie elektrozaworu na lini ? chyba że połączone to byłoby z zbyt małą ilością czynnika, zgłupiałem Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - awax - 2013-04-26 Zacznij po prostu od początku. Ściągnij czynnik,napełnij i skasuj Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - wit - 2013-04-26 a może pomylony czynnik? ,masz pewność czym to napełnił Twój poprzednik "fachowiec" ? Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - awax - 2013-04-26 Dlatego właśnie proponowałem odzysk i napełnienie nowym na wagę.Wtedy będzie można cokolwiek diagnozować. Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - coldtherm - 2013-04-26 a tu ciekawostka znam przypadek w którym inwestor wezwał mechanika samochodowego do agregatu zespolonego na dwóch śrubach stwierdził jednoznacznie iż w układzie brakuje oleju rozszczelnił układ i uzupełnił stan oleju i puścił układ traf chciał że nie chciały się włączyć (LP)to postanowił je rozruszać a że to */** jeden silnik spalił a w drugim roztrzaskał zawory a wtedy wezwać maga Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - p.obelix - 2013-04-26 coldtherm napisał(a):a tu ciekawostkaRoztrzaskac zawory w śrubach a to ciekawe. Tak poza tym to diagnozę zaczniemy od przegrzania i od dochłodzenia. Jakie masz? Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - coldtherm - 2013-04-26 Derek napisał(a):Roztrzaskac zawory w śrubach a to ciekawe. Tak poza tym to diagnozę zaczniemy od przegrzania i od dochłodzenia. Jakie masz? kolego nie bądź taki małostkowy i nie łap za słowa bo doskonale wiesz że przy tego rodzaju spr trudno określić ilość uszkodzeń po takim zabiegu ja nie zajmuje się regeneracją to też nie użyłem bardziej precyzyjnych określeń i przyrównałem to do płyty jednostki tłokowej moja wypowiedź ma dojść do inwestora i uświadomić mu iż warto zatrudnić fachowca Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia - tig2 - 2013-04-27 Cytat:Tak poza tym to diagnozę zaczniemy od przegrzania i od dochłodzenia. Jakie masz? właśnie ciśnienia potrafią być mylące, z oszczędności pracowałem na uniwersalnym manometrze do m.in. r134a na nim brak 404a jednak rozszczelnienie układu na dławicy zaworu zbiorniczka czynnika - usterka usunięta, układ napełniony i śmiga (choć ciśnienia zdecydowanie wyższe) |