Forum Klimatyzacja
łączenie splitów różnych producentów - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: łączenie splitów różnych producentów (/showthread.php?tid=7014)

łączenie splitów różnych producentów - kombinator - 2013-04-28

Witam

I od razu pytam Smile

Czy można łączyć splity różnych producentów?

Posiadam większą ilość nowych jednostek wewnętrznych Axair, Midea i Sanyo, niestety nie mam do kompletu jednostek zewnętrznych.
Czy mogę skompletować to za pomocą jednostek zewnętrznych innego producenta?

łączenie splitów różnych producentów - popeye - 2013-04-29

mozna

łączenie splitów różnych producentów - ON/OFF - 2013-04-29

To zależy - dla wielu on/off' ów można, pod warunkiem dobrania wydajnościowego.
Inwertery nie bardzo bo każdy producent ma swój sposób i protokół transmisji.

łączenie splitów różnych producentów - Refleks-Chlodnictwo - 2013-04-30

Powiem szczerze że pracuje parę lat w klimatyzacji, ale takich cudów to jeszcze nie widziałem...
Każda ale to każda firma ma "swoje" kodowanie transmisji. Czy to on/off czy inverter. Jeśli mój poprzednik napisał że można... radzę opatentować swój wyczyn i zarabiać grube miliony...
Klimatyzacja to nie TV gdzie włączasz i wyłączasz.

łączenie splitów różnych producentów - popeye - 2013-04-30

Refleks-Chlodnictwo napisał(a):Powiem szczerze że pracuje parę lat w klimatyzacji, ale takich cudów to jeszcze nie widziałem...
Każda ale to każda firma ma "swoje" kodowanie transmisji. Czy to on/off czy inverter. Jeśli mój poprzednik napisał że można... radzę opatentować swój wyczyn i zarabiać grube miliony...
Klimatyzacja to nie TV gdzie włączasz i wyłączasz.

napisalem ,ze mozna a jakie warunki musza byc spelnione to inna sprawa,
invertery tez jesli trafi sie na klona ,
on-off ze sterowaniem na sprezarke i wentylator 230 v,
a w chlodnictwie nie takie patenty widzialem - nie robilem ale trzeba bylo naprawiac.
pozdro

łączenie splitów różnych producentów - Refleks-Chlodnictwo - 2013-04-30

zrobić... a żeby działo tak jak należy to dwie różne sprawy. Co do "patenciarzy" to również widziałem nie jedno, a później się śnią głupoty po nocach Wink

łączenie splitów różnych producentów - ON/OFF - 2013-04-30

Refleks-Chlodnictwo napisał(a):Powiem szczerze że pracuje parę lat w klimatyzacji, ale takich cudów to jeszcze nie widziałem...
Każda ale to każda firma ma "swoje" kodowanie transmisji. Czy to on/off czy inverter.

no właśnie nie. Najprostszy on/off ma z jednostki wewnętrznej podawane zasilanie 230AC na sprężarkę, wentylator, zawór rewersyjny + neutralny + ochronny i to cały "protokół transmisji" Smile.
A bywa czasem jest L sprężarki razem z L wentylatora więc jescze prościej ...

a jeszcze prościej gdy klima bez grzania i juz kabelek mniej... i są to oryginalne rozwiązania producenta.

łączenie splitów różnych producentów - kombinator - 2013-04-30

Niestety są to raczej invertery.
Urządzenia pochodza z licytacji komorniczej a ich rok produkcji mozna okreslic na okolice 2007.

Spis urzadzen:

łączenie splitów różnych producentów - bartek2700 - 2013-04-30

Midee napewno połączysz z agregatem od MDV-a,Rotaberga i innych podobnych...

łączenie splitów różnych producentów - klimatolog - 2013-04-30

Kolega ON/OFF ma rację.A ja nadal będę upierdliwy w stosunku co do ekologii.Ze co nowe jest mniej ekologiczne.Jednostki stare włacz-wyłącz można wykorzystać do pracy.A co zrobić z tymi jednostkami ekologicznymi?Utylizacja?+ koszt produkcji chyba nie idzie w parze z ekologią?