![]() |
|
łączenie splitów różnych producentów - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: łączenie splitów różnych producentów (/showthread.php?tid=7014) |
łączenie splitów różnych producentów - kombinator - 2013-04-28 Witam I od razu pytam ![]() Czy można łączyć splity różnych producentów? Posiadam większą ilość nowych jednostek wewnętrznych Axair, Midea i Sanyo, niestety nie mam do kompletu jednostek zewnętrznych. Czy mogę skompletować to za pomocą jednostek zewnętrznych innego producenta? łączenie splitów różnych producentów - popeye - 2013-04-29 mozna łączenie splitów różnych producentów - ON/OFF - 2013-04-29 To zależy - dla wielu on/off' ów można, pod warunkiem dobrania wydajnościowego. Inwertery nie bardzo bo każdy producent ma swój sposób i protokół transmisji. łączenie splitów różnych producentów - Refleks-Chlodnictwo - 2013-04-30 Powiem szczerze że pracuje parę lat w klimatyzacji, ale takich cudów to jeszcze nie widziałem... Każda ale to każda firma ma "swoje" kodowanie transmisji. Czy to on/off czy inverter. Jeśli mój poprzednik napisał że można... radzę opatentować swój wyczyn i zarabiać grube miliony... Klimatyzacja to nie TV gdzie włączasz i wyłączasz. łączenie splitów różnych producentów - popeye - 2013-04-30 Refleks-Chlodnictwo napisał(a):Powiem szczerze że pracuje parę lat w klimatyzacji, ale takich cudów to jeszcze nie widziałem... napisalem ,ze mozna a jakie warunki musza byc spelnione to inna sprawa, invertery tez jesli trafi sie na klona , on-off ze sterowaniem na sprezarke i wentylator 230 v, a w chlodnictwie nie takie patenty widzialem - nie robilem ale trzeba bylo naprawiac. pozdro łączenie splitów różnych producentów - Refleks-Chlodnictwo - 2013-04-30 zrobić... a żeby działo tak jak należy to dwie różne sprawy. Co do "patenciarzy" to również widziałem nie jedno, a później się śnią głupoty po nocach
łączenie splitów różnych producentów - ON/OFF - 2013-04-30 Refleks-Chlodnictwo napisał(a):Powiem szczerze że pracuje parę lat w klimatyzacji, ale takich cudów to jeszcze nie widziałem... no właśnie nie. Najprostszy on/off ma z jednostki wewnętrznej podawane zasilanie 230AC na sprężarkę, wentylator, zawór rewersyjny + neutralny + ochronny i to cały "protokół transmisji" .A bywa czasem jest L sprężarki razem z L wentylatora więc jescze prościej ... a jeszcze prościej gdy klima bez grzania i juz kabelek mniej... i są to oryginalne rozwiązania producenta. łączenie splitów różnych producentów - kombinator - 2013-04-30 Niestety są to raczej invertery. Urządzenia pochodza z licytacji komorniczej a ich rok produkcji mozna okreslic na okolice 2007. Spis urzadzen: łączenie splitów różnych producentów - bartek2700 - 2013-04-30 Midee napewno połączysz z agregatem od MDV-a,Rotaberga i innych podobnych... łączenie splitów różnych producentów - klimatolog - 2013-04-30 Kolega ON/OFF ma rację.A ja nadal będę upierdliwy w stosunku co do ekologii.Ze co nowe jest mniej ekologiczne.Jednostki stare włacz-wyłącz można wykorzystać do pracy.A co zrobić z tymi jednostkami ekologicznymi?Utylizacja?+ koszt produkcji chyba nie idzie w parze z ekologią? |