![]() |
|
koszty energii elektrycznej klimatyzacji - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: koszty energii elektrycznej klimatyzacji (/showthread.php?tid=7056) |
koszty energii elektrycznej klimatyzacji - dupajas - 2013-05-11 witam, potrzebuję określić ilość nośnika energii na cele klimatyzacji dla sezonu letniego; obliczyłem moc maksymalną dla warunku skrajnego ale nie trzeba mi mocy maksymalnej teraz ale jakiej uśrednionej wartości do olbliczeń energii których nie mogę znaleźć, oczywiście rozumiem że mógłbym sprawdzać te kilkaset dni w ciągu roku i każdą godziny w ciągu dnia i zbijać temperaturę do 20C a innym starać utrzymać komfort różnicy temperatur 8C ale nie potrzebuję aż tak dokładnych obliczeń, gdzie mógłbym znaleźć jakieś uśrednione moce oraz czasy pracy dla klimatyzacji? widziałem założenia na innych stronach typu: klimatyzacja działa przez 6 godzin dziennie, przez 4 miesiące, delta T=5C ale skąd takie założenia się wyciąga? są gdzieś może podane?? koszty energii elektrycznej klimatyzacji - frost-ch - 2013-05-11 dupajas napisał(a):witam, potrzebuję określić ilość nośnika energii na cele klimatyzacji dla sezonu letniego; obliczyłem moc maksymalną dla warunku skrajnego ale nie trzeba mi mocy maksymalnej teraz ale jakiej uśrednionej wartości do olbliczeń energii których nie mogę znaleźć, oczywiście rozumiem że mógłbym sprawdzać te kilkaset dni w ciągu roku i każdą godziny w ciągu dnia i zbijać temperaturę do 20C a innym starać utrzymać komfort różnicy temperatur 8C ale nie potrzebuję aż tak dokładnych obliczeń, gdzie mógłbym znaleźć jakieś uśrednione moce oraz czasy pracy dla klimatyzacji? widziałem założenia na innych stronach typu: klimatyzacja działa przez 6 godzin dziennie, przez 4 miesiące, delta T=5C ale skąd takie założenia się wyciąga? są gdzieś może podane??O to dosyć proste zadanie najpierw instytut meteorologi i prognoza na najbliższy rok, potem wróżka pełno ich w TV lub audio- tele koszty energii elektrycznej klimatyzacji - crocens - 2013-05-11 Wróżyć w tym temacie już zaprzestano, polecam lekturę ASHRAE Handbook Fundamentals, jest tam rozdział o takich obliczeniach. koszty energii elektrycznej klimatyzacji - dupajas - 2013-05-11 jest to moja pierwsza styczność z klimatyzacją a jeżeli chodzi o angielski techniczny to praktycznie zero, nie potrzebuję bardzo skomplikowanych obliczeń tylko jakąś podstawę do wyciągnięcia przybliżonych ale sensownych założeń, wykonuję i tak mało zaawansowany projekt więc przeprowadzanie skomplikowanych wywodów przy obliczeniach nie jest mi do niczego potrzebne; czy moglibyście mi takie założenie jakoś mniej więcej pomóc sformułować?? projekt dla krakowa koszty energii elektrycznej klimatyzacji - crocens - 2013-05-11 napisz na PW adres inwestycji, niedawno liczyłem dla jednego tematu w krakowie, rzadko się tego wymaga więc może to ten sam temat. koszty energii elektrycznej klimatyzacji - dupajas - 2013-05-11 napisałem |