Forum Klimatyzacja
Mroźnia raz jeszcze, podłoga. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Mroźnia raz jeszcze, podłoga. (/showthread.php?tid=7106)

Mroźnia raz jeszcze, podłoga. - konsument - 2013-06-04

Napotkałem jeszcze parę problemów podczas budowy mojej mroźni, ostatnio zakładałem temat dotyczący stosowania kleju zamiennie z pianą poliuretanową ale usunąłem go aby niepotrzebnie nie zaśmiecać.

Pytania są następujące: czy między zamki dawać pianę? mam płyty z uszczelkami ale nawet po złożeniu wygląda to powiedziałbym mizernie.
Co zastosować na podłodze i w jaki sposób to zamontować w przypadku gdy blacha na płycie jest "trapezowa", czy te głębsze przestrzenie muszę jakoś wyrównać?
Czy oprócz tego, że od wewnątrz uszczelnię spoiny między zamkami, oraz obróbki blacharskie to czy dać jeszcze pianę między obróbki tzn między obróbkę a narożnik tak aby nie było tam pustej przestrzeni.

Z góry dzięki za odpowiedzi

Mroźnia raz jeszcze, podłoga. - frost-ch - 2013-06-04

konsument napisał(a):Napotkałem jeszcze parę problemów podczas budowy mojej mroźni, ostatnio zakładałem temat dotyczący stosowania kleju zamiennie z pianą poliuretanową ale usunąłem go aby niepotrzebnie nie zaśmiecać.

Pytania są następujące: czy między zamki dawać pianę? mam płyty z uszczelkami ale nawet po złożeniu wygląda to powiedziałbym mizernie.
Co zastosować na podłodze i w jaki sposób to zamontować w przypadku gdy blacha na płycie jest "trapezowa", czy te głębsze przestrzenie muszę jakoś wyrównać?
Czy oprócz tego, że od wewnątrz uszczelnię spoiny między zamkami, oraz obróbki blacharskie to czy dać jeszcze pianę między obróbki tzn między obróbkę a narożnik tak aby nie było tam pustej przestrzeni.

Z góry dzięki za odpowiedzi
jak duża to ma być mrożnia i jaka ma być w niej temperatura?

Mroźnia raz jeszcze, podłoga. - konsument - 2013-06-04

12m3 a temp -18 do -20 stopni

Mroźnia raz jeszcze, podłoga. - klimatolog - 2013-06-05

frost-ch pierwszy parametr jest nie istotny.Przy kupowaniu płyt tańszych nie warto ryzykować.Odnośnie izolacji a w szczególności mrożni pytaj się producenta płyt odnośnie przenikania temperatury.Zazwyczaj firmy oszczędzając robią to z gorszych gatunków płyt.Po czasie inwestor jak i wykonawca są oszołomami w sprawie dotyczącej mostków cieplnych.Inwestor i wykonawca oszczędza?

Mroźnia raz jeszcze, podłoga. - crocens - 2013-06-05

oszołomienie to przychodzi, kiedy podłogę wysadza po np 6 latach Big Grin

Dlatego mądrzy projektanci projektują odpływy w posadzkach?

To się nazywa odzysk ciepła?

Mroźnia raz jeszcze, podłoga. - frost-ch - 2013-06-05

konsument napisał(a):12m3 a temp -18 do -20 stopni
Mogę doradzić w wielu sprawach pytaj konkretnie w czym masz problem ale na PM

Mroźnia raz jeszcze, podłoga. - konsument - 2013-06-06

@klimatolog @crocens korzystam z wielu for internetowych, ale nigdzie NIGDZIE nie jest tak trudno uzyskać odpowiedzi, rady jak tutaj. Pomijając fora na których odpowiedzi nie ma wcale. Tutaj są ale prowadzicie między sobą jakieś podprogowe dialogi. Należy zrozumieć, że nie każdy może mieć "mercedesa" na full wypasie, a chyba macie z tym problem i nie piję tutaj tylko do was ale do innych z forum też. Gdybym miał pieniądze na zrobienie porządnej mroźni to uwierzcie mi nie było by mnie tutaj bo gówno by mnie obchodziło jak to się robi.
Poprzednią mroźnię zrobił mój śp ojciec najtańszym kosztem, styropian siatka i klej, było to 11 lat temu - w zeszłym roku zaczęła się sypać, dlatego teraz robię nową. Za 50 tysięcy pewnie ktoś by z was by mi zrobił piękną mroźnię. Ja tyle nie mam, a mroźnię potrzebuję dlatego robię sam, korzystając z rad ludzi doświadczonych w temacie. Fajnie by było gdyby jeszcze oni chcieli się nimi podzielić, może boją się że ich wykoleję z fachu Wink?

A teraz jeszcze dodam, że pewna piekarnia z mojego miasta wynajęła firmę do budowy mroźni, firmę która buduje np Biedronki. Po dwóch tygodniach na łączeniach płyt pojawił się szron i teraz z nim walczą.
Druga sprawa jeżeli już wspomniano o odpływie to ludzie opinie są różne, jedni mówią że ma być drudzy że nie ma być i komu wierzyć?

Mroźnia raz jeszcze, podłoga. - crocens - 2013-06-06

konsumencie, ja nigdzie nie napisałem, że źle robisz budując mroźnię samemu. Chciałem zwrócić Twoją uwagę i ciekawość na zjawisko jak napisałem. I tylko tyle Smile
Niestety rozwiązanie tego problemu (który może w przyszłości wystąpić ale nie musi) jest albo drogie w budowie, za to praktycznie bez kosztów eksploatacyjnych, albo tanie w budowie ale z dużo większymi kosztami eksploatacji.

Tylko taka dygresja, Ot co Smile

Mroźnia raz jeszcze, podłoga. - klimatolog - 2013-06-06

W Białym Stoku więcej jest takich przypadków.Pytanie czy to jest związane z temperaturą gruntu a raczej z deltą w porównaniu na pomorzu czy z wyborem doświadczonej firmy?Ciekawe w której części naszego kraju grunt się regeneruje szybciej pod wpływem pomp ciepła?