Forum Klimatyzacja
Ford C max klimatronic kompresor włącza się na krótką chwile - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Ford C max klimatronic kompresor włącza się na krótką chwile (/showthread.php?tid=7125)

Ford C max klimatronic kompresor włącza się na krótką chwile - klimacold - 2013-05-23

Witam tak jak w temacie mam Forda C max ilość czynnika prawidłowa w tej chwili nie pamiętam jakie było ciśnienie HP LP ale kompresor załącza się w nim na kilka sekund po czym się wyłącza i ogólnie nie chłodzi. Wcześniej miałem też takie doblo 1.9 multijet z podobnymi objawami, co to może być może ktoś ma jakieś typy.

Ford C max klimatronic kompresor włącza się na krótką chwile - gajdek419 - 2013-05-23

Przypomnij sobie jednak te ciśnienia i je tu napisz

Ford C max klimatronic kompresor włącza się na krótką chwile - mg - 2013-05-23

Nieszczelność i znaczny ubytek czynnika? Wink

Ford C max klimatronic kompresor włącza się na krótką chwile - klimatolog - 2013-05-23

Ogólnie masz mało.Zacznij od filtrów.Eliminując ogólnie się okaże czego mało.Może mało ciepła?

Ford C max klimatronic kompresor włącza się na krótką chwile - klimacold - 2013-05-23

No to mam małą poprawkę, ciśnienie w układzie jest prawidłowe, czujniki ciśnienia sprawne, bezpieczniki sprawne, a kompresor nie załącza się wcale. Coż to może być?

Ford C max klimatronic kompresor włącza się na krótką chwile - barbie - 2013-05-23

ciśnienia s prowadzisz przy pracującym kompresorze .Twój pomiar sugeruje szczątkowe nabicie .

Ford C max klimatronic kompresor włącza się na krótką chwile - mg - 2013-05-23

klimacold napisał(a):No to mam małą poprawkę, ciśnienie w układzie jest prawidłowe, czujniki ciśnienia sprawne, bezpieczniki sprawne, a kompresor nie załącza się wcale. Coż to może być?
Cóż się takiego wydarzyło w międzyczasie,że zmieniły się objawy usterki (diametralnie)

klient pojechał do domu wrócił dziś z kompresorem który się nie włącza w ogóle. Odzyskałem gaz zrobiłem próżnię 30 min. Nabiłem układ ponownie wg danych producenta i nic ale całość szczelna. Dodam że to ustrojstwo to klimatronic z funkcją samodiagnozy. Odpaliłem ją na panelu teoretycznie ma wyrzucić błąd co ją boli ale w trakcie się zwiesza i koniec. Jakieś pomysły co sprawdzić gdzie szukać?

Ford C max klimatronic kompresor włącza się na krótką chwile - gajdek419 - 2013-05-24

Sprawdzić czy dochodzi zasilanie elektryczne do cewki sprzęgła.
Jeżeli tak - to przyczyny nalezy szukać w sprężarce. Jeżeli nie - elektryka samochodu (presostaty, pzrekaźniki itp)

Ford C max klimatronic kompresor włącza się na krótką chwile - klimacold - 2013-05-27

Witam
okazało się ze walnięty jest sterownik wentylatora. Podobno te modele c-maxa mają wadliwą tą część. Temat zamknięty , dzięki za pomoc. Pozdrawiam