![]() |
|
Renault Clio I - wymiana sprężarki na używaną, pytanie o olej - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Renault Clio I - wymiana sprężarki na używaną, pytanie o olej (/showthread.php?tid=7190) |
Renault Clio I - wymiana sprężarki na używaną, pytanie o olej - maxxiking - 2013-06-09 Witam, Mam uszkodzone uszczelnienie na wałku sprężarki w swoim Clio (sprężarka SANDEN SD7V16). Olej z barwnikiem UV znajduje sie na kole pasowym/sprzęgle, a więc i czynnik tez ucieka, a mam do nabycia okazyjnie używaną, sprawną taką samą sprężarke. Moje pytanie jest takie - czy wymieniać samemu olej PAG46 w tej "nowej" sprężarce czy zostawić taki jaki jest i jechać do nabicia układu ? Renault Clio I - wymiana sprężarki na używaną, pytanie o olej - klimatolog - 2013-06-09 Napisałeś- taką samą sprężarke.-Czy kupno takiej jest dobrym rozwiązaniem?Kiedyś usłyszałem.Mam pieniądze dlatego że nie stać mnie na tanie produkty. Renault Clio I - wymiana sprężarki na używaną, pytanie o olej - gajdek419 - 2013-06-09 ogólnie montaż używanej to takie montowanie przysłowiowego kota w worku. Zlej i zmierz ilość oleju ze starej sprezarki - tyle samo oleju powinno być w "nowej" Zakładam, że "nowa" miała szczelnie zabezpieczone porty ciśnieniowe oraz, że nie ciekła na uszczelnaiczu
Renault Clio I - wymiana sprężarki na używaną, pytanie o olej - AutoSpa - 2013-06-09 Moim skromny zdaniem wymiana oleju w sprężarce używanej to bezwzględny obowiązek, ze względu na jego higroskopijność. Poważniejszy problem to reszta układu, a mianowicie osuszacz i konieczność płukania układu. Gdyby to była wymiana na nową sprężarkę, to już tylko ze względów gwarancyjnych konieczna była by wymiana zaworu rozprężnego oraz kilka innych dodatkowych czynności i wymian. Z autopsji. Klient uparł się na używaną sprężarkę, wymianę bez płukania kładu i osuszacza oraz napełnienie układu czynnikiem. Klient nasz Pan!!! Pomimo, iż odradzałem mu takie rozwiązanie uparł się przy swoim. Cieszył się chłodem przez 48 godzin i STOP!!! Zatarł sprężarkę. Wymiana wszystkiego co po drodze w układzie i nowa sprężarka. KOSZT ??? Renault Clio I - wymiana sprężarki na używaną, pytanie o olej - maxxiking - 2013-06-10 Wymiana osuszacza przy takiej "przekładce" to sprawa oczywista ![]() Czyli z olejem jest tak jak myślałem. Co do kupna używki - wiem, że lepiej byłoby tą zregenerować i ogólnie zrobić układ porządnie tylko, że w samochodzie wartym 2k PLN to się mija z celem ![]() A, że sprężarkę używke - ten sam model mam w dobrej cenie i z pewnego źródła więc zaryzykuje PS. jeszcze takie jedno może proste pytanie ale czy w zagłębieniach zaworków na przewodach wysokiego i niskiego ciśnienia ma prawo znajdować się płynny osad o zabarwieniu markera UV ? Renault Clio I - wymiana sprężarki na używaną, pytanie o olej - AutoSpa - 2013-06-10 maxxiking napisał(a):Wymiana osuszacza przy takiej "przekładce" to sprawa oczywista Jeżeli do układu wprowadzano UV, a nie zastozowano zmywacza to pozostałości są normą Renault Clio I - wymiana sprężarki na używaną, pytanie o olej - maxxiking - 2013-06-17 witajcie, udało mi się okazyjnie dostać nową sprężarkę i teraz mam pytanko, bo jest ona fabrycznie zalana olejem czyli przy napełnianiu czynnikiem nie muszę ruszać opcji wymiana oleju etc ? Renault Clio I - wymiana sprężarki na używaną, pytanie o olej - radekklimat - 2013-06-17 W starej sprezarce wystarczyło wymienic uszczelniacz czołowy za 30 zł. Nowa sprezarka jest zalana olejem na montaz i wymaga uzupełnienia oleju do pozadanego stanu. Wiaze sie to z płukaniem układu bo nie wiadomo ile jest oleju w układzie a dane podawane w broszurach typu ze na skraplacz jest 30g a na parownik 20 sa mocno orientacyjne. Bezwzglednie nalezy wymienic filtr osuszacz, zawor rozprezny zostaje stary nie ma potrzeby jego wymiany jezeli jest nieuszkodzony nawej jak jest to sprawa gwarancyjna kompresora. Renault Clio I - wymiana sprężarki na używaną, pytanie o olej - AutoSpa - 2013-06-18 maxxiking napisał(a):witajcie, udało mi się okazyjnie dostać nową sprężarkę i teraz mam pytanko, bo jest ona fabrycznie zalana olejem czyli przy napełnianiu czynnikiem nie muszę ruszać opcji wymiana oleju etc ? Wręcz przeciwnie!!! 1. przeczytaj warunki gwarancji - jeżeli masz? 2. jeżeli nie, to przejdź na priv. biuro@phu-blysk.pl , a wyślę Ci szczegółowe zasady obowiązujące przy montażu nowej sprężarki. pozdrawiam |