Forum Klimatyzacja
kilka problemów z klimatyzacją - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: kilka problemów z klimatyzacją (/showthread.php?tid=7208)

kilka problemów z klimatyzacją - ckkk - 2013-06-11

Witam. Od ponad dwóch lat użytkuję sporadycznie klimatyzator LG inwerter 12 sQ. Ostatnio zauważyłem, że z jednostki zewnętrznej kapie woda spod plastikowej osłony - tam gdzie wchodzą rury.
Innym problemem jest to, że przestała działać funkcja automatyki - obroty w jedn. wewnętrznej nie ustawiają się automatycznie w tym trybie
Chciałbym zapytać też o poziom hałasu jedn. zewn. - przy pewnych obrotach potrafi wpaść w wibrację i trochę obawiam się , że w wieczorami gdy jest cicho sąsiedzi mogą usłyszeć hałas.
Gwarancja chyba mi minęła, czy zasadnym będzie wezwać serwis na przegląd?

kilka problemów z klimatyzacją - jack63 - 2013-06-12

Bardzo zasadnym.
Może być problem z silnikiem went. jedn. wew. lub płytką sterującą.
Zleć czyszczenie i dezynfekcję. Nawet sobie nie zdajesz sprawy jaki folwark masz w pomieszczeniu. Grzyby, bakterie a może i coś więcej.... Weź próbkę tej kapiącej wody pod mikroskop to sie przekonasz.

kilka problemów z klimatyzacją - rooi - 2013-06-12

wezwij serwis ...

kilka problemów z klimatyzacją - miezala5 - 2013-06-12

To co nie robisz regularnych przegladów?

kilka problemów z klimatyzacją - ckkk - 2013-06-12

Nie robiłem jeszcze przeglądu bo mało używałem klimatyzacji i wszystko do tej pory było ok.
A ta woda z jedn. zewnętrznej to normalne?

Nie robiłem jeszcze przeglądu bo mało używałem klimatyzacji i wszystko do tej pory było ok.
A ta woda z jedn. zewnętrznej to normalne?

kilka problemów z klimatyzacją - miezala5 - 2013-06-12

Nie rozumiem: w trybie auto wentylator nie ustawia sie automatycznie
Z kąd to wiesz?
Jezeli zmieniasz manualnie obroty to zmienia sie predkosc wentylatora?
Kapanie może być z oszronionych rur przy zaworach co moze byc spowodowane małą ilością czynnika np.
Zrób przeglad klimy i wszystko bedziesz wiedział bo cos mi sie zdaje ze z twoja klima jest wszystko o.k

kilka problemów z klimatyzacją - zarize - 2013-06-12

Wszystkie twoje problemy wskazują na początek na brudne filtry w jednostce wewnetrznej wentylator nie zmienia obrotów bo czujnik wskazuje niska temp. parownika a drugi brak efektu zmiany temp pomieszczenia .Dodatkowo czynnik który w tej sytuacji nie odparuje wraca do sprezarki ,która to sie szroni i mamy kapanie wody,obmyj filtry ciepłą woda i po problemie

Dziękuję za podpowiedzi.
W trybie auto jeszcze w zeszłym sezonie prędkość nawiewu regulowała się automatycznie bez względu na to jak była ustawiona na pilocie. Teraz w trybie auto prędkość nawiewu mogę regulować manualnie (jak ustawię tak dmucha i nic się nie zmienia) - czyli tak jak w normalnym trybie z gwiazdką - stąd uważam, że nie działa.
Do filtrów zaglądałem pod koniec zeszłego sezonu i wyglądały jak fabrycznie nowe - zero brudu. Jutro to sprawdzę.
Dziś włączyłem turbojet - czyli chłodzenie na maxa i sprawność chłodzenia oceniam bardzo dobrze - w ciągu dwóch minut zrobiło się po prostu zimno, więc ubytku czynnika chyba nie ma. Aha i dziś woda nie kapała.

kilka problemów z klimatyzacją - jack63 - 2013-06-12

Bo gluty spłynęły do ocieku, ktory się nimi na szczeście dla ciebie nie zatkał.

kilka problemów z klimatyzacją - kubabaku - 2013-06-12

taka dobra rada...wezwij serwis. Koszt przeglądu nie jest jakimś mega hard wydatkiem a jak wezwiesz dobry serwis to nie pożałujesz wydanych pieniędzy bo poza tym że nie będzie problemu z wyciekami itd itp to będziesz miał czysto i świeżo. A pytanie na forum co to może być nie ma najmniejszego sensu bo nawet jak będziesz miał trafną diagnozę to i tak nic nie zrobisz bo nie masz know how

kilka problemów z klimatyzacją - karols - 2013-09-11

Niestety mi również wydaje się, że przyczyna moga być zabrudzone filtry, bo jednak nawet najlepszy klimatyzator musi być regularnie czyszczony. Z tego co wiem, to klimatyzatory LG są trwałe i wydajne, więc może przegląd i konserwacja rozwiążą problem i uratują sprzęt.