Forum Klimatyzacja
Czy jest sens naprawiac taką klimatyzacje - Laguna 1 z 2000r - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Czy jest sens naprawiac taką klimatyzacje - Laguna 1 z 2000r (/showthread.php?tid=7262)

Czy jest sens naprawiac taką klimatyzacje - Laguna 1 z 2000r - sirmariano - 2013-06-22

Hej.

Podpowiedzcie mi czy jest sens reanimowania trupa - tzn chodzi mi o to, czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem i udało się to naprawić - ewentualnie na jakie koszty mogę się szykować.

Od kupna auta 5 lat temu klima działała dziwnie - miałem porównanie z poprzednią laguną z 94 i w starej to była zamrażarka. Tutaj co najwyżej lekko ożeźwiające coś. Pierwsze co to chciałem ją nabić i wyszło, że mam dziurawą chłodnice. Wymiana przyniosłą efekt - niestety tylko do przyszłego roku. Na wiosne okazało się, że jest pusto. I znowu wyszło, że jest dziura w chłodnicy - wymieniona na gwarancji przejechała rok. I na wiosne znowu lipa. Tym razem znowu podejrzewałem chłodnice ale jednak nie - okazała się cała. Z różnych powodów nie mogłem wtedy nie tyle naprawić co szukac usterki. I tak minęło niestety bardzo dużo czasu - 2 lata. W tym czasie pewnie w układzie wieje wiatr.

I tu pytanie. Czy po takim czasie jest jeszcze sens reanimować trupa? Nie pytam was gdzie mi uciekał czynnik ale raczej o to co mogło się stać przez taki czas nieszczelności. Pewnie musze brać pod uwage rdze a może nawet jakieś zatarcie sprężarki? Co ewentualnie musze szykowac do wymiany - osuszacz? Nie licze na diagnoze przez neta ale mniej wiecej opinie czego się można spodziewać po takim czasie.

edit.
I jeszcze jedno mi się przypomniało - przed ostatnią awarią koleś co mi nabijał klime (super polecana osoba przez WIELE osób) chyba coś pomylił - po powrocie do domu ciągle kręcił się wiatrak od klimy. Okazało się, że wpompował mi za dużo czynnika i po odessaniu było ok - ale na krótko więc czy podczas tego była możliwośc wydmuchania jakiegoś uszczelnienia? W końcu chyba ciśnienie było za duże.

Czy jest sens naprawiac taką klimatyzacje - Laguna 1 z 2000r - Shitashii - 2013-06-23

Ludzie w kosmos latają, to dlaczego miało by się klimy nie naprawić? Jak Cię stać, to pewnie, że warto.

Czy jest sens naprawiac taką klimatyzacje - Laguna 1 z 2000r - AutoSpa - 2013-07-03

Wszystko zależy od Ciebie. Jeżeli układ jest rozszczelniony, to mussz zlokalizować "dziurę". Podstawowe pytanie brzmi - czy masz sprzet do zabawy w naprawę, czy musisz ddać auto do serwisu. Jeżeli masz sprzęt (manometry, pompę próżniową, azot, UV,) to możesz sam pobawić się w speca od klimy. Jeżeli srerwis, to tylko kwestia na ile Cię wycenią.
Jak chcesz się zabrać za naprawę sam, to napisz - biuro@phu-blysk.pl - to poprowadzę cię krok po kroku. Jeżeli serwis, to podaj cenę jaką Ci zaproponowali za reanimację, a ja powiem Ci za ile ja bym to zrobił.

Czy jest sens naprawiac taką klimatyzacje - Laguna 1 z 2000r - madd4 - 2013-07-25

Witam
co do awairi i testu chłodnicy pamiętaj ze dżura mogła powstac po tescie i nabicu miałm taką sytuacje mialm 4 takie laguny obecnie zostały mi 2 szt co do awari sprawdz jeszcze raz chłodnice w tych modelach wystepuje mozliwosc przetarcia sie chłodnicy jedna o dróga(wodna /klima)