![]() |
|
Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . (/showthread.php?tid=7300) |
Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - sanitmar - 2013-07-01 Mam problem z klimatyzatoem saunier duvall , jednostka on/off 3.2 kW mocy chłodniczej, w trybie chłodzenia pobiera trochę mały prąd (2.7 A), przy tym wydaje się że słabo chłodzi ,wlot powietrza 25 stopni wylot 14 na najwyzszym biegu. W trybie grzania raczej wydajność dobra , prąd pobierany 4.3 A , temperatury odpowjednio wlot 23 ,wylot 50 . Temperatura na manomatrze w trybie chłodzenia 4 stopnie zmierzona na gazowej 8 st, czynnik r410a, dodam iż przy sprawdzaniu mniejszej jednostki tego producenta (2.6 kW) mocy chłodniczej pobierał on przy tych samych warunkach zewnętrznych odpowjednio prąd 3.3A, w chłodzeniu, temperatury wlotowa 25 wylotowa 6 stopni, także czuć było że chłodzi. Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - Fujitsu Szczecin - 2013-07-02 Witam Który to model 31 czy 14? Jeżeli różnica między wlotem a wylotem jest od 10 do 14st. to nie jest źle. Pozdrawiam Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - sanitmar - 2013-07-02 Model 14-036, poruwnywaliśmy do modelu 14-026 przy identycznych warunkach , widać było ewidętnie że ten mniejszy lepiej daje. Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - radekklimat - 2013-07-02 Pomiar pradów i temperatur wskazuje na niedobor czynnika ale zmierz kolego jeszcze temperature rury ssacej, tej grubej, pod otulina. Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - Fujitsu Szczecin - 2013-07-02 Witam Seria 14 jest bardzo fajna, fabrycznie ma wstawiony ,,regulator obrotów''. Spróbuj kierunku Radka jeżeli jesteś pewny że wszystko jest czyste. Pozdrawiam Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - sanitmar - 2013-07-02 Parownik i skraplacz czyste, przegrzanie na poziomie 4k tak jak pisałem wczesniej wskazywało by na wystarczającą ilość czynnika, dziś wieczorem jeszcze raz wszystko pomierzymy, zobaczymy czy coś się zmieniło. Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - radekklimat - 2013-07-02 Podaj cisnienie ssania i temperature rury ssacej. Prawidłowe cisnienie ssania to 7 bar a temperatura rury ssacej 6-8 stopni a najlepiej jakby miała 7.5 stopnia. Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - sanitmar - 2013-07-02 Ciśnienie ssania 8bar temperatura ssącej, 6st, zastanawjałem się czy problem nie tkwi w zaworze przełaczającym jeżeli na grzaniu ma odpowiednią wydajność. Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - klimatolog - 2013-07-02 Przegrzanie zbyt niskie.Prawdopodobnie czynnik nie ma możliwości odparowania z powodu przepełnienia układu.Temperatura wylotu z klimatyzatora powinna wynosić około 7 stopni.Latem nie analizuje się funkcji grzania.Przypuszczam że 410 to 8 za dużo.Temperatura na manometrach dla właściwego czynnika wg. mnie przy obecnych temperaturach powinna wachać się w okolicy 3 stopni. Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - p.obelix - 2013-07-02 A według mnie 8 bar i 6 stopni do brak przegrzania. Druga sprawa nie podaje się ile powinna wynosić temperatura odparowania skoro nie znamy temperatury pomieszczenia a może tam jest +32 stopni a może +18 stopni. Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - klimatolog - 2013-07-02 Białystok nigdy nie przegrzeje sprężarki.chociażby nie wiem jak niedoświadczony byłby naprawiający?Czy wiesz na czym polega pomiar przegrzania układu chłodniczego?Moim zdaniem nie.Dobrze myślisz ale jesteś bardzo zmęczony jako najstarszy serwisant na tym forum.Najstarszy nie oznacza doświadczony.Dlaczego piszesz o przegrzaniu skoro nie wiesz o jakim czynniku mowa.ja opierałem się na niby zmierzonych parametrach.A ty wnioski wysuwasz z nikąd.Brak przegrzania świadczy o postoju urządzenia.Podczas odśnieżania zaobserwój środowisko naturalne. Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - Fujitsu Szczecin - 2013-07-03 klimatolog napisał(a):Temperatura wylotu z klimatyzatora powinna wynosić około 7 stopni....Temperatura na manometrach dla właściwego czynnika wg. mnie przy obecnych temperaturach powinna wachać się w okolicy 3 stopni.Witam A skąd kolega wytrzasnął te 7st. No i druga sprawa to konstrukcja 14tek to nie jest taki zwyczajny On/Off i to co powinno -nie jest. 31ki były zwykłe i tam można było zakładać że coś powinno... Pozdrawiam Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - sanitmar - 2013-07-03 Zamontowalismy kilka jednostek 036, mamy już drugi taki przypadek że jednostka większa o jeden przedział pobiera taki sam prąd lub mniejszy niż jednostka mniejsza , pomiary wykonywaliśmy tego samego dnia w tych samych warunkach temperaturowych. Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - sanitmar - 2013-07-03 Co miałeś na myśli że to nie jest zwykły on/off. Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval . - CoolMatic - 2013-08-09 O widze taki sam problem jak moj...tylko zadnych wnioskow !!! Ale za to jak zwykle mnóstwo lamerów !!! |