![]() |
|
FORD FOCUS - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: FORD FOCUS (/showthread.php?tid=732) |
FORD FOCUS - max - 2007-07-26 Witam. Przypadek: FORD FOCUS Objawy: znikający czynnik Historia: auto zakupione 2 tyg. temu - czyli brak Przebieg naprawy: - podłączenie stacji do auta - w samochodzie ciśnienia = 0 - próba azotowa = 8,7 bar [pomyślna, brak nieszczelności] - próżnia = 30 min [pomyślnie] - naładowanie olejem, barwnikiem, czynnikiem wg.danych znamionowych [pomyślnie] - próba... wentylator się nie załącza i wysokie ciśnienie za wysokie... - gość od prądów usprawnia wentylator - włącza się razem z klimatyzacją i działa non-stop - ciśnienia względnie normalne [ciągła praca sprężarki] temperatura ok. 6stopni [30 na zewnątrz] - kontrola lampą UV [wydaje się pomyślna] Ciąg dalszy: - klient przyjeżdża i narzeka sobie na brak zimnego powietrza - podłączenie do stacji wykazuje, że ciśnienia są równe 0 po obu stronach - badamy UV wszystkie przewody itd poza wnętrzem auta [całkowity brak oznak wycieku] - podejrzewam sprężarkę, że puściła zaworem bezpieczeństwa, gdyż prawdopodobnie wiatrak się nie załączył [była cała zasyfiała w jakimś piachach i myślałem, że po prostu się przykleiło do niej dużo nieczystości i nie widać barwnika] ... - test wiatraka - niby dobrze.... - ponowne nabicie i jeszcze większa dawka barwnika i dokładne sprawdzenie zaworów serwisowych... - klient jest 2 dni później i te same objawy, czyli 0 po obu stronach. - zaglądam wszędzie poza środkiem - brak barwnika, nawet sprężarka jakaś sucha... - zaglądam do wnętrza [wyjmuję schowek przy siedzeniu pasażera i obserwuję] - duża ilość elementów się świeci, ale to chyba fabrycznie takie dziwne kolory dobierali. Jedyne moje zastrzeżenie padło na element łączący. Rura prosto z dmuchawy łączy się z parownikiem i chyba w tym miejscu widać delikatne oznaki barwnika... Pytania: - czy jest prawdopodobne, że próby azotowe nie wykazuję nieszczelności parownika? - czy jest możliwe, że jednak ten wiatrak ma chwile słabości i czynnik ucieka przez ten zawór w sprężarce, bez żadnych znaków [barwnik] - co Waszym zdaniem może być przyczyną tego [nadmienię, że klient uważa,że: już na drugi dzień, może po nocy klima nie działa] ? FORD FOCUS - radekklimat - 2007-07-26 po napelnieniu azotem do cisnienia 20 bar (nic klimie sie nie stanie) obruc sprzegłem sprezarki i posłuchaj czy na dławicy nie ucieka FORD FOCUS - max - 2007-07-27 Pytania: - czy możliwe jest, że czynnik ucieka bez żadnego śladu, przez dławicę sprężarki? [dozowany barwnik] Przemyślenia: - nie mogę nabić azotu do 20 bar, gdyż brak możliwości technicznych ku temu. Stacja diagnostyczne dopuszcza max 10-15 - jak dobrze pamiętam... - irytuje mnie to, że czynnik ucieka tak szybko, a próba azotowa nic nie znalazła. Czyli wychodziłoby na sprężarkę, że podczas pracy coś "gubi", ale brak oznak barwnika... Słyszałem, że dzieje się tak, ale w momencie, gdy klimatyzacja długo nie jest użytkowana, gdyż olej sobie opada w najniżej położone miejsca i prawdopodobnie barwnik razem z nim. Następnie czynnik sobie ucieka bez śladu [takie informacje leksykalne]. - co w środku może "gubić" czynnik tak szybko, a nie wykaże tego próba azotowa? FORD FOCUS - radekklimat - 2007-07-27 kup sobie reduktor do 30 bar roboczy i napełniaj przez manometr wysokiego cisnienia na stronie ssacej i sprawdz to co ci pisalem wczesniej radekklimat@wp.pl 500 236 866 |