Forum Klimatyzacja
Problem z automatyką VBW Engineering - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Wentylacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: Problem z automatyką VBW Engineering (/showthread.php?tid=7506)

Problem z automatyką VBW Engineering - krzysiekz - 2013-08-23

Problem mój polega na tym, że firma w której pracuje wzięła pod swoje skrzydła nowy obiekt na którym zamontowane są centrale VBW na sterownikach Johnson Controls. I wszystko pięknie ładnie ale nie znam haseł dostępu do tych sterowników. Przeleciałem standardowe hasła dostępu innych producentów i wszystkie proste hasła i nic. Może ktoś jest w stanie w jakiś sposób pomóc? Może jest jakiś sposób na kasowanie hasła lub jest to jakieś standardowe hasło które mi nie przyszło do głowy.

Problem z automatyką VBW Engineering - Fujitsu Szczecin - 2013-08-24

Witam

A do którego poziom chcesz?

Pozdrawiam

Problem z automatyką VBW Engineering - klimatolog - 2013-08-24

To pytanie raczej do Twojego pracodawcy który te informacje powinien posiadać przed podjęciem decyzji odnośnie serwisowania.Nie podałeś modelu sterownika.Wpisz pierwszy człon nazwy sterownika.

Problem z automatyką VBW Engineering - krzysiekz - 2013-08-29

Poziom w zasadzie każdy bo nawet użytkownik nie uzyskał tych haseł.
Hasła standardowe 0000; 1111; 2222; nie działają a sterownik to Johnson Controls FX6 oraz Johnson Controls MUI. A co do pracodawcy to nie rozumiem tej spiny, skąd można było wiedzieć, że hasło nie jest standardowe.

Problem z automatyką VBW Engineering - Fujitsu Szczecin - 2013-08-30

Witam

A no to masz problem. Widocznie firma która instalowała lub uruchomiała zmieniła sobie hasła z myślą o przyszłych serwisach. Po numerach możesz dojść w VBW kto montował i może Ci zdradzą nowe hasła. Z tym sterownikiem jest mały problem bateryjka podtrzymująca jest wlutowana i nie zresetujesz na fabryczne.

Pozdrawiam

Problem z automatyką VBW Engineering - gadget - 2013-08-30

Tych "jonsonów" akurat nie znam ale wcześniejsze modele potrzebowały do programowania i odczytu danych w czasie rzeczywistym konwertera , razem z konwerterem dostajesz soft . Koszt coś chyba 1000$ . Może się opłaci ? Ale program też może być zabezpieczony hasłem . Może być tak że nie odczytasz nic . Pozostanie procedura twardego resetu i wywalenia nawet programu . Ale czy warto ? Czy wasza firma napisze taki program od nowa skoro nie ma nawet podstawowej dokumentacji urządzenia ? Ja w swoich urządzeniach też wstawiam hasła do konfiguracji , wcześniej jak był wolny dostęp to miałem więcej awarii , samo się zepsuło i oczywiście nikt nie grzebał w konfiguracji mimo że parametry były poprzestawiane . Konkludując jak się nie znasz na sprzęcie to możesz tylko popsuć !!! Ale są firmy ,które potrafią wszystko serwisować , szkoda że w słowach lub na stronach www .

ps. Fajne te Jonsony osobiście je lubię mają wszystko co trzeba do naszych zastosowań .