Forum Klimatyzacja
passat b5 fl climatronic - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: passat b5 fl climatronic (/showthread.php?tid=7518)

passat b5 fl climatronic - Adam264 - 2013-08-26

Witam. Mam problem z klimatyzacja otoz wlanczam klime prawie nie chlodzi, dzis bylem zeby ja nabic to po nabiciu i wlaczeniu klimy cisnienie wzrastalo do 25 barow... ponoc to jest termostatyczny zawór rozprężny tylko gdzie on sie znajduje i czy latwa jest wymiana bo mozliwe ze ma zadkany ktorys kanal i cisnienie roznie. Plz o jakis schemat i opis jak ktos juz mial z tym doczynienia.

passat b5 fl climatronic - radekklimat - 2013-08-26

Na podszybiu z lewej strony patrząc z przodu jest srubunek na cienkiej rurce a tam znajduje się dusza rozprezna, po usunięciu gazu z układu rozkręca do dyszy i sprawdź czy jest czysta i nie zapchana, warto też wymienić filter na ssaniu

passat b5 fl climatronic - Haurox91 - 2013-08-26

Moze warto zacząć od sprawdzenia wentylatora ? i prosze rozszerz wątek "nabicia", (szczelnosc na ile bar i jak dlugo? proznia na ile czasu i do ilu zeszla czy dodawany byl olej ?) Czasem warto zacząć od najprostszych rzeczy.

passat b5 fl climatronic - mariofreezer - 2013-08-26

Najpierw sprawdz wentylator skraplacza prawdopodobnie nie działa i jest wysoka temperatura skraplania

passat b5 fl climatronic - Adam264 - 2013-08-26

Powiem tak ze powiedzial mi ze uklad jest szczelny, wentylator chodzi bez zarzutu tylko mi mowil o tym zaworku gdy podlaczone urzadzenie bylo do auta juz po nabiciu i testowal klime i cisnienie po wlaczeniu skakalo do 25 bar wylaczyl zeszlo do ok 10 ale nie jestem pewiem bo nie patrzylem na to ;p po wlaczeniu na 15 (co powinno tak zostac) i po paru sekundach gdy sie rozkrecala dalej dobijalo do 25 bar. Jak bym mial schmat jakis tego zaworku i gdzie sie znajduje dokladnie to bym poszperal bo tak jak napisal redekklimat to nie zabardzo kojarze bo jest z lewej tam gdzie sie klime nabija i z prawej patrzyc od przodu w deske rozdzielcza wchodza dwa weze i ponoc ten zawor jest tam...

passat b5 fl climatronic - awax - 2013-08-26

Kolego,podjedz do profesjonalnego serwisu,a tego nabijacza wyślij do szkoły zanim coś popsujecie.
Dysza może być niedrożna ,ale nie to jest powodem wysokiego ciśnienia na tłoczeniu.
Powód to:
-Nieprawidłowe napełnienie,powietrze w układzie,czynnik z odzysku itp;
-Brudny skraplacz;
-niesprawne wentylatory.
W tej właśnie kolejności należy szukać.

passat b5 fl climatronic - radekklimat - 2013-08-26

I jeszcze oprocz tego co koledzy napisali ile gazu ci napełnił bo moze cisnien nie mógł uzyskac to pompował ile wejdzie.

passat b5 fl climatronic - Adam264 - 2013-08-27

Czynnika z odzysku bylo gdzies ponad 200 napelnienie pozniejsze gdzies chyba 700. Ale nabijali auto przedemna to cisnienie po nabiciu mial w normie a u mnie szalalo heh a robilem to w angli bo aktualnie tu przebywal z jednych warsztatow formuly (tez serwisuja) opinie maja dobra i sprzet maja dobry. Sciagnelem zdjecie paska pod maska. Te po lewej stronie krzyzyki to zaworki do napelniania klimy a ten okrag z prawej strony to ponoc tam jest ten zawor rozprezny i moze ktorys kanal od niego jest zadkany i podcisnienie sie w ukladzie zbiera i dlatego klima nawet po naladowaniu prawie wcale nie chlodzi. Tylko nie wiem jak do tego podejsc...

passat b5 fl climatronic - Tadeusz4321 - 2013-08-27

Przed jednym z tych zaworków serwisowych w rurce jest dysza dławiąca o której ci wszyscy piszą .Rurka ta jest przed zaworem hp i ma śrubunek .Tam siedzi omawiana dysza a nie gdzie narysowałeś kółko

passat b5 fl climatronic - awax - 2013-08-27

Warto abyś jeszcze napisał jakie było niskie ciśnienie.

passat b5 fl climatronic - klimatolog - 2013-08-27

awax napisał(a):Warto abyś jeszcze napisał jakie było niskie ciśnienie.
Lub podciśnienie?