![]() |
|
Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? (/showthread.php?tid=7533) |
Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - doctor - 2013-09-05 Witam, mam w budynku położoną już instalację przez firmę skoligaconą z developerem wiadomo każdy robie wtedy pod siebie więc położyli jedyną słuszną wedle ich opcję czyli 1/4 + 5/8 w domyśle miało być pod ich Fujitsu z trójnikiem no ale nie każdy klient chce łykać te koszta. Mój klient (znajomy) chce w swoim lokalu około 25m2 i drugi mniejszy pokoik około 10 m2 zamontować jedną klimę w większym pomieszczeniu nie było by najmniejszego problemu gdyby instalacja miała np 5 metrów w poziomie, w tym wypadku niestety lokal jest na dole a skraplacz na dachu około 13 metrów nad jednostką wewnętrzną domyślnie ma być jednostka 3,5kW co daje nam 1/4 i 3/8 przy inverterze czy to ma szansę działać tzn. dłużej niż rok dwa ? może komuś obcemu można powiedzieć, że nie udzielam gwarancji itp. ale znajomemu już za bardzo nie ma jak a mam obawy, że po jakimś czasie olej zostanie w parowniku i przez takie przewymiarowanie gazowej nie wróci już do sprężarki a jak to się dla niej skończy wiadomo. Może jest jakiś patent na to ? Ostatecznie myślałem o postawieniu zamiast invertera starszego on/offa między 1/2 a 5/8 jest wtedy zdecydowanie mniejsza różnica średnicy niż między 3/8 i 5/8 ktoś ma jakiś pomysł coś może poradzić ? Klient jak wiadomo nie chce brnąć w koszty. Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - Fujitsu Szczecin - 2013-09-06 Witam Spytaj najpierw firmy która rozłożyła instalacje czy im zwrócono koszta za pierwszy etap. Takie wbijanie się w czyjąś robotę nie jest w porządku. Nie życzę Ci takiego cwanego klienta... Pozdrawiam Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - doctor - 2013-09-06 Gdybym tylko zarobił połowę tego co firma która położyła tą miedź byłbym bardzo zadowolony To nie jest wbijanie się w ich instalację bo instalacją pod klimatyzację była wpisana w umowę przy zakupie lokalu z zastrzeżeniem, że klimatyzację mają wykonywać już firmy zewnętrzne i tak było w kilku lokalach obok, tak czy inaczej nie zgłębiając tego tematu developer rodziny nie skrzywdzi ... więc o firmę się nie martwię bardziej o klienta który jak wspomniałem jest moim znajomym z polecenia. Czyli wracając do meritum sprawy jak to teoretycznie i praktycznie może wyglądać będzie działać ? mogę dać na to gwarancję 3 lata itp ? Pozdrawiam Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - awax - 2013-09-06 Kolego. Firma,która zarobiła tak dużo pewnie zna odpowiedz na Twoje pytanie.Może właśnie dlatego zarobili tak dużo. A odpowiadając na Twoje pytanie,tak Możesz dać gwarancję na 3 lata,nikt nie może Tobie tego zabronić. Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - doctor - 2013-09-06 Dziękuje, za odpowiedź na drugą cześć mego pytania bo i po słowie będzie działać również był pytajnik ? wiec bardziej ta część i to pytanie mnie nurtuje. Pozdrawiam Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - bxz - 2013-09-06 doctor napisał(a):....wiadomo każdy robie wtedy pod siebie... ale nie każdy klient chce łykać... klienta który jak wspomniałem jest moim znajomym z polecenia...Będziesz Pan zadowolony... Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - klimatolog - 2013-09-06 doctor rub jak uważasz.Jest lub istnieje powiedzenie z rodziną najlepiej na zdjęciach.Jakiś fałszywy ten twój znajomy albo ty?Jeśli położyli rurociągi to położyli.Zapewne istnieje jakaś umowa pomiędzy nimi.Pytałeś o taką rzecz?doctor chcesz zarobić na cwaniactwie nie udzielając gwarancji?I to jeszcze znajomemu klientowi?Wstydzić się powinieneś.Jestem ciekaw czy znajomy wie że na forum pytasz o podstawy montażu. Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - doctor - 2013-09-06 Jeśli mamy bawić się w dygresję to większość tych odpowiedzi nadawała by się do programu "Kocham Polskę" Człowiek pyta się o jedno a uzyskuje odpowiedzi rodem i pokrojem jak z leżanki u psychologa ja naprawdę nie poszukuję ani swego ani obcego rysu psychologicznego danej osoby nie o to pytałem, a czy abym pytał o aż takie podstawy montażu to też nie wiem, zapytałem i dalej zapytuję rozsądnych jak mniemam ludzi o przewymiarowanie rury gazowej, nigdy nie montowałem niczego gdzie była by tak duża różnica wymiarów, mniejsze średnice owszem tak ale pytanie dotyczyło przeskoku z 5/8 na 3/8 więc dość sporą rozbieżność. Na całe nieszczęście jak widzę może ktoś z Was jest bardziej w zmowie z tymi co kładli rury i ich interesu broni a nie odwrotnie. Bardziej łopatologicznie mówiąc całe to zamieszanie wywołałem tylko i może aż dla tego, że nie chcę właśnie dla klienta wciskać chłamu i kitu w stylu będzie Pan zadowolony itp. jak pewnie niektórzy by zrobili. Pytałem się ze zwykłej troski, bo że będzie działać to wiem nie trzeba być alfa i omegą by to wiedzieć, myślałem, że może ktoś z praktyków się odezwie kto już coś takiego przerabiał i wie, czy to się sprawdzi na dłuższą metę czy po prostu po dwóch trzech latach coś musi paść i koniec. Chciałem po prostu uczciwie podejść do tematu i przedstawić klientowi jak sprawy się mają by wiedział, że nie jest to zgodne ze sztuką ale z doświadczenia innych firm wychodzi, że taka instalacja powinna działać przez np 5 lat minimum albo, że maksymalnie 5 lat itd. jednak jak widzę z typowo Polskimi przywarami nie wygra się ... Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - klimatolog - 2013-09-06 Człowiek znający się na sztuce nie zadaje banalnych pytań ? Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - Klima-cool - 2013-09-07 będzie działać czy rok czy 10 lat nikt ci nie założy ma działać, czy po drodze w pionie tych 13 metrów jest pułapka olejowa? dobij z 3 setki więcej 410 Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - klimatolog - 2013-09-07 Pierwszą nie zauważalną pułapką -syfonem jest sama jednostka wewnętrzna schładzalnika pomieszczenia.Ale pomijając ten element instalacji zauważam kategoryczny błąd posród producentów a raczej dystrybutorów urządzeń.Mianowicie.Istnieje pojęcie zalewania sprężarki ciekłym czynnikiem.Czy ktoś podzieli się doświadczeniem? Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - Shitashii - 2013-09-08 A nie da się przepchać tej 3/8 przez tą 5/8 ? Bo gdyby szła tylko w pionie....
Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - doctor - 2013-09-08 że też sam na to wcześniej nie wpadłem a parę mądrych głów nad tym myślało, dziękuję za genialny w swej prostocie pomysł sprawdzę tylko czy nie ma po drodze syfonów i kto wie może właśnie taką metodę na Polak Potrafi zastosuję. Dziękuję za podpowiedź. Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - wojtek_n - 2013-09-10 klima-cool i doctor - a który split 3,5kW wg Was pójdzie na 13-tu metrach w pionie ???!!!!! Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - doctor - 2013-09-10 wojtek_n napisał(a):klima-cool i doctor - a który split 3,5kW wg Was pójdzie na 13-tu metrach w pionie ???!!!!!widziałem na dachu blaupunkta i to 2,5kW i nie wiem jak ale ponoć działa, więc skoro tak wypasiony sprzęt działa to już co bym wybrał z dostępnych on/off na rynku będzie lepsze i tym samym pójdzie, problem miałem bardziej z inverterem ale ma być on/off więc będzie ok.
Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - klimatolog - 2013-09-10 Skąd takiego weżniesz?A wydajność klimatyzatora nie ma nic wspólnego z powrotem oleju skoro rurociąg dobrany a laicy potrafią takowy przewymiarować tracąc na wszystkim.Np.prędkość przepływu i na przykład nie potrzebne przegrzania? Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - klimatolog - 2013-09-10 klimatolog napisał(a):Skąd takiego weżniesz?A wydajność klimatyzatora nie ma nic wspólnego z powrotem oleju skoro rurociąg dobrany a laicy potrafią takowy przewymiarować tracąc na wszystkim.Np.prędkość przepływu i na przykład nie potrzebne przegrzania?Ja piję piwo przez słomkę z sokiem malinowym a ty chcesz dokonać tego samego przez rurę fi sto? Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - DBKlima - 2013-09-11 wojtek_n napisał(a):klima-cool i doctor - a który split 3,5kW wg Was pójdzie na 13-tu metrach w pionie ???!!!!!w Fujitsu masz do 15m Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - Klima-cool - 2013-09-15 w lublinie widziałem on-of LG działał i to nawet już 4 rok na 19m w pionie i 4 w poziomie Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ? - Klima-cool - 2013-09-15 doctor przepchałeś tą rurę ;-) |