Forum Klimatyzacja
Wysokie cisnienie ssania - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Wysokie cisnienie ssania (/showthread.php?tid=7596)

Wysokie cisnienie ssania - volume29 - 2014-09-13

Witam.
Dostałem zlecenie na uruchomienie niewielkiej komory chłodniczej.Do komory w komplecie był monoblok,dość leciwy sprzęt jeszcze na R22,lecz wizualnie całkiem całkiem.Po uruchomienie agregatu okazało sie że układ jest całkowicie pusty.Testy azotem wykazały "sito w parowniku".Postanowiłem wykorzystać sprężarkę i skraplacz podłancząjąc pod nowy parownik,wydajnością zbliżony do orginalnego,z ta różnica ze orginał był na kapilarze,a mój na zaworze rozprężnym.Po zamontowaniu i podłączeniu zaczołem powoli napełniać układ (wymieniłem olej w sprężarce i wstawiłem wziernik).Napełniłem na 2bary na ssaniu,we wzierniku prawie pusto,chłodzenia prawie zero.Zwiększyłem napełnienie do 2,5 bara,dopiero coś zaczęło się dziać,skraplacz ciepły we wzierniku bąblowanie chłodzenie w parowniku takie sobie,zamrożona jedna rurka.Postanowiłem napełnić układ do momentu aż we wzierniku nie będzie pęcherzyków , zrobiłem tak i układ zacząl pracować ,temperatura w komorze zeszła do 4 stopni,ale manometr na ssaniu wskazywał 4bary,wydaje mi się to trochę za dużo.
Moim zdaniem sprężarka nie ma wydajności.
A jakie jest wasze zdanie

Wysokie cisnienie ssania - Shitashii - 2014-09-13

ale jaki czynnik, r-22?

Wysokie cisnienie ssania - p.obelix - 2014-09-13

Jeśli napełniłeś to 404a i przy czterech barach masz odparowanie -6 to jest dobrze przy temperaturze +4 w komorze. Czy wiesz że nie wszystkie sprężarki mogą pracować na zaworze rozprężnym.

Napełniłem układ r404,przy 3 stopniach w komorze,rurka powrotna ładnie mrozi i na tyle ustawiona jest temperatura wyłączenia sprężarki.Odległość parownika od agregatu to jakieś 2m.
Ale przy takim ciśnieniu na ssaniu wydaje ,i się że sprężarka ma "ciężko".Myślałem jeszcze o wstawieniu zamiast zaworu rozprężnego kapilary z orginalnego parownika.
A tak na marginesie wszystkie urzadzenia chlodnicze z czynnikiem R404 , pracują z 2 barami na ssaniu,włanczajac w to komory mroźnicze.I wszystko smiga,nie mam pojęcia dlaczego tu aż 4bary.Sprężarka ma "mały" przepływ czynnika.Czyli kolokwialnie mówiąc za mało przetacza czynnika ze strony ssawnej na tłoczną.

Wysokie cisnienie ssania - coolmaker1 - 2014-09-13

Witam. Sprężarka ze skraplaczem dedykowana do r22. A co ty zaaplikowałeś? Hę......nic ci się nie grzeje przy tych 4 barach ? Podaj jaka dysza w tym TZR .

Komory mroźnicze to faktycznie chodzą na 2 barach Ty masz komorę plusową. Po co męczyć sprężarkę.

Słuchajcie,właśnie nie grzeje się specjalnie sprężarka,ale powiem ze skraplacz "ma co robić" ale pzy takiej pracy układu jak obecnie (sprężarka pracuje z 4min zbijajac temperture z 5 na 3 stopnie,komora jest doskonale zaizolowana,właściciel obudował ją jeszcze 15 cm styropianem).Przy 10 stopniach w komorze powrót ma jakieś 5 stopni.A przy 3 topniach w komorze powrót delikatnie mrozi.
p.obelix szafy chłodnicze które serwisuje maja na powrocie 2 bary,sprawdzałem i sa napełnione fabrycznie.Nie rozumiem dlaczego sprężarka "się meczy".

Coolmarker1 właściciel dostał ten monoblok jako gratis do komory.

A te szafy to przypadkiem nie są grawitacyjne. I co one chłodzą ? Męczyć spreżarkę chodzi mi o stosunek wydajności do wielkości silnika.

Wysokie cisnienie ssania - klimatolog - 2014-09-18

p.obelix napisał(a):Jeśli napełniłeś to 404a i przy czterech barach masz odparowanie -6 to jest dobrze przy temperaturze +4 w komorze. Czy wiesz że nie wszystkie sprężarki mogą pracować na zaworze rozprężnym.
Raczej nie wszystkie na kapilarze z powodu ograniczenia masowego przepływu czynnika przez kapilarę.Mała lodówka ma małe różnice tak samo jak mała komora w zyskach ciepła.Dlatego kapilara sobie poradzi w urządzeniach małych.Lodówka-komora chłodnicza 2.5 na 2.5.Faktem jest że kapilara jest elementem niezawodnym i tanim.Co nie oznacza przyjaznym dla chłodzenia i pracy sprężarki.