Forum Klimatyzacja
Wymiana zaworu 4-ro drogowego - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Wymiana zaworu 4-ro drogowego (/showthread.php?tid=7647)

Wymiana zaworu 4-ro drogowego - gadget - 2013-11-19

Witam

Niedawno miałem okazję zmieniać zawór 4 drogowy , wymienia się to kiepsko rurka obok rurki konstrukcja bardzo delikatna . W mojej ocenie dużo łatwiej się lutuje wziernik i czy inne wynalazki z chłodnictwa niż to . Jakiś macie patent na odebranie nadmiaru ciepła z zaworu poza mokrą szmatką ? Zawsze się zastanawiam kiedy przy wymianie usmażę taki zawór. Może jakieś nowe wynalazki są ?

Wymiana zaworu 4-ro drogowego - barbie - 2013-11-19

specjalna pasta i acetylenowy palnik .

A bez acetylenu ? Butelka strasznie kłopotliwa i droga. A pasta co to za cudo? Jak rozumiem terapia szokowa duża temperatura w jak najmniejszym czasie?

Wymiana zaworu 4-ro drogowego - barbie - 2013-11-19

pastę kupisz w dobrej hurtowni chłodniczej lub spawalniczej ,dobrym patentem jest owinięcie zaworu starymi skarpetami zdjętymi z klimatologa .

Pastę mam. Założyłem sobie taki ładny wątek i zaraz burdel mi tu zrobicie z Klimatologiem...

Wymiana zaworu 4-ro drogowego - klimatolog - 2013-11-19

Burdel to robi kolega barbie.Ja proponuję cynę 85-procent i kwas solny.

klimatolog napisał(a):Burdel to robi kolega barbie.Ja proponuję cynę 85-procent i kwas solny.

A dziękuję koledze za radę i brak reakcji na zaczepki. Z kwasem nie znałem , ma być on czysty czy z jakimś dodatkiem ?

Wymiana zaworu 4-ro drogowego - cichy12 - 2013-11-20

cyny nie polecam pod wlywem cisnienia i temperatury potrafi puscic ( wiem z doswiadczenia nie raz ktos cos polutowal a potem problem bo trzeba poprawiac lutem twardym) do zaworów potrzeba odpowiedni palnik nie taki do ciecia plyt stalowych a odpowiedniej wielkosci i lut najlepiej w otulinie ma nizsza tem topnienia od lutu twardego bez otuliny a do schladzania mozna kupis specjalne żele do odprowadzania ciepla zlutowanego elementu no i oczywiscie troche doswiadczenia w lutowaniu. palnikiem w dzisiejszych czasam mozna polutowac nawet miedz czy stal z aluminium oczywiscie urzywajac do tego odpowiedniego sprzetu i topnikow z lutam

Wymiana zaworu 4-ro drogowego - barbie - 2013-11-20

lut w otolinie ma większą temperaturę topnienia .

Wymiana zaworu 4-ro drogowego - klimatolog - 2013-11-20

barbie napisał(a):lut w otolinie ma większą temperaturę topnienia .
Oczywiście że tak kolego barbie.Kolego cichy 12 co do Twojej wypowiedzi.Zapewne mając doświadczenie to wiesz że w telewizorach ten zawór jest najczęstrzą przyczyną nieszczelności z powodu połączeń lutowanych nisko-temperaturowych.Zapewne producenci urządzeń wybrali mniejsze zło?cichy12 raczej nie masz pojęcia o wytrzymałości spoiny lutem z cyny 85-procent.Kwas taki jaki używają DEKARZE.

Wymiana zaworu 4-ro drogowego - coldtherm - 2013-11-20

do armatury używamy stopu z dużą ilością srebra i wtedy jest on w otulinie AG34 już powinien wystarczyć
temp topnienia wyższa niestety niż cyny :lol: im prędzej porzucisz te kwasy tym lepiej dla ciebie

Wymiana zaworu 4-ro drogowego - cichy12 - 2013-11-21

barbie napisał(a):lut w otolinie ma większą temperaturę topnienia .
poczytaj specyfikacje temperatur topnienia lutu twardego bez otuliny i w otulinie a potem zabieraj glos

klimatolog napisał(a):Oczywiście że tak kolego barbie.Kolego cichy 12 co do Twojej wypowiedzi.Zapewne mając doświadczenie to wiesz że w telewizorach ten zawór jest najczęstrzą przyczyną nieszczelności z powodu połączeń lutowanych nisko-temperaturowych.Zapewne producenci urządzeń wybrali mniejsze zło?cichy12 raczej nie masz pojęcia o wytrzymałości spoiny lutem z cyny 85-procent.Kwas taki jaki używają DEKARZE.

to juz wiem po jakich "fachowcach" musze jezdzic i poprawiac lutowania lut cynowy moze sie i sprawdza w ogrzewaniu aczkolwiek nie zawsze ale w chlodnictwie to porazka juz nie wspomne o utlenianiu sie cyny wiec odstaw te kwasy albo uzywaj w odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach :lol:

Wymiana zaworu 4-ro drogowego - miezala5 - 2013-11-21

Nie ma to jak szmata podlewana wodą!Wink
Ale ciekawie poczytać innych pomysłów!Smile
Na zaworach producent nawet drukuje szmate z wodą!Smile)

miezala5 napisał(a):Nie ma to jak szmata podlewana wodą!Wink
Ale ciekawie poczytać innych pomysłów!Smile
Na zaworach producent nawet drukuje szmate z wodą!Smile)
bo to najtansza metoda za zel do schladzania trzeba zaplacic niestety a za szmate z woda nie stosowalem obie metody i obie sa skuteczne pod warunkiem ze ktos sprawnie lutuje a nie bawi sie w smarkanie lutu i grzeje palnikiem armature dlugo badz ma zamiast odpowiedniej wielkosci palnikiem robi to palnikiem do ciecia :lol: bo i takich magików widzialem

Wymiana zaworu 4-ro drogowego - klimatolog - 2013-11-29

A co z lutami bezpośrednimi?na korpusie zaworu dwudrogowego?Tam dochodzi do wycieków.Gadghet proszę wklej obrazek z przebiegiem takiego ronda.Niedawno miałem okazję zmieniać zawór 4 drogowy

Wymiana zaworu 4-ro drogowego - irroda - 2013-12-02

Czytając wasze posty przyszło mi do głowy urządzenie do zamrażania rur, na CO2 jest trochę kłopotliwe z uwagi na butlę, ale widziałem takie z sprężarką pracujące w układzie zamkniętym, sam nigdy nie praktykowałem, ale może byłoby dobre ?

Wymiana zaworu 4-ro drogowego - klimatolog - 2013-12-02

Urządzenie przydatne w cieczach.I to nie wszystkich.
http://www.youtube.com/watch?v=PyjjIC1tPfU