![]() |
|
Bardzo proszę o poradę - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Bardzo proszę o poradę (/showthread.php?tid=7723) Strony:
1
2
|
Bardzo proszę o poradę - masterman - 2014-01-13 Witam. Jestem tu nowy a sprowadza mnie na to forum pewien problem. Mam małą serwerownie i muszę w niej założyć klimatyzację. Wychodzi, że powinna być o mocy 5kW. Zaprosiłem pewnego pana, który to zaproponował mi dwa rozwiązania. Jedno to Samsung(model nie istotny) a drugie zdecydowanie tańsze to Sunico BSRU18. Ma ktoś może jakieś doświadczenie z tymi sprzętami? To Sunico podobno chłodzi do -18stopni, szukałem w necie ale nie mogę nic na ten temat znaleźć. Mam katalog Sunico na 2013 rok i w nim nigdzie nie ma informacji odnośnie temperatury pracy a w sumie to mnie najbardziej interesuje. Bardzo proszę o jakies onformacje. Pozdrawiam. Bardzo proszę o poradę - miezala5 - 2014-01-13 Może z doświadczenia wie że da rade chłodzić do -18C zanim go elektronika wyłączy!Katalogowo bardzo mało klimatyzacji Inverterowych pracuje w funkcji chłodzenia poniżej -15C! Poproś go żeby ci założył on/off z zestawem zimowym!Będzie chulała cały rok i jeszcze 1000 pln zaoszczędzisz!
Bardzo proszę o poradę - irroda - 2014-01-14 sunico - on/offy proste i nie do zdarcia , a te serwerownia wewnątrz budynku czy ma jedną ścianę zewnętrzną ? Bardzo proszę o poradę - klimatolog - 2014-01-14 Moc to jedna sprawa.A zapewne mając serwerownie to wiesz jaka powinna być w niej wilgotność. Bardzo proszę o poradę - awax - 2014-01-15 A co to jest wilgotność? Bardzo proszę o poradę - barbie - 2014-01-15 40 % .reszta to woda . Bardzo proszę o poradę - Shitashii - 2014-01-15 barbie napisał(a):40 % .reszta to woda .wagowo czy objętościowo? Bardzo proszę o poradę - klimatolog - 2014-01-16 awax miałeś na myśli procesory? Bardzo proszę o poradę - masterman - 2014-01-17 Bardzo mi się podoba to forum. Siedem ospowiedzi i żadna na temat. Nie pytałem o poziom wilgotności w serwerowni tylko o samo urządzenie Sunico. To jest bardzo mała serwerownia wewnątrz budynku, bez ścian zewnętrznych. Gdyby było inaczej zwyczajnie otworzyłbym okno i tyle. Klimatyzacja ma mieć 5 kW bo MOŻE kiedyś serwerownia urośnie. A wracając do tematu nikt nic nie wie o konkretnym modelu klimy? Interesowało mnie tylko czy ona faktycznie potrafi chłodzić w minusowej temp. na zewnątrz, nic więcej. Co do urządzeń on/off pan powiedział, że już nie montują ze względu na jakąś dyrektywę unijną. Bardzo proszę o poradę - JarekM - 2014-01-17 Sunico BSRU18 ja bym to założył, koniecznie z zestawem zimowym Jeżeli jest to ważna serwerownia należy urządzenie zdublować na wypadek awarii Przy suchym powietrzu jakie jest w serwerowniach spada wydajność chłodzenia.Pozdrawiam Bardzo proszę o poradę - Klima-cool - 2014-01-17 a jednostka zew. będzie zamontowana na zew budynku czy np. garaż podziemny???? jeżeli na zewnątrz to jest SINCAIR nowa edycja, system całoroczny, taca podgrzewana co jest bardzo istotnym aspektem w naszym klimacie. Parametry pracy ma do -20 POZDRAWIAM. Bardzo proszę o poradę - DBKlima - 2014-01-17 Zubadan ma do -25C oraz 5 lat gwarancji
Bardzo proszę o poradę - awax - 2014-01-17 Mogę zamówić w Chinach taki o dowolnej nazwie i z dokumentacją podającą,że pracuje do minus 97 C. Poza grzałką i ewentualnie regulacją wentylatora skraplacza wszystkie splity niewiele się różnią i tylko poczuciu humoru importera zawdzieczamy co wpisał w DTR ce. Jarek,dlaczego wydajność klimatyzatora maleje gdy wilgotność w serwerowni jest niższa??? Bardzo proszę o poradę - MarioO - 2014-01-17 Masz rację To tak jak szał w tv z Hz dochodzi już do chyba 800Hz Gdzie rzeczywiste odświeżanie taki max maxów to 120HZ Tak samo jest z klimą Ciekawe kiedy producenci klimatyzatorów zaczną krzyczeć o DOŻYWOTNIEJ GWARANCJI hehe a ty sie martw monterze bo przecież do kogo w pierwszej kolejności zadzwoni klient? Bardzo proszę o poradę - masterman - 2014-01-17 Facet nic nie wspominał o zestawie zimowym dlatego też pytałem czy sama klima potrafi chodzic aż do tych -18. Szkoda,że nikt nie potrafi odpowiedzieć. Podpowiedzcie w takim razie gdzie można takie informacje znaleźć skoro producent w katalogu ich nie podaje. Draze ten temat bo zastanowila mnie cena tzn około 2400 za urządzenie inverterowe i to działające w takim zakresie temperatur? Przy czym Samsung oferowany jako drugi był znacznie drożdży. Klima-cool właśnie jednostka zewnętrzna będzie na zewnątrz budynku dlatego zależy mi aby to działało też zimą. Wiesz może ile kosztuje ten sincair o którym piszesz? Wolałbym zainwestować w coś sprawdzonego. Bardzo proszę o poradę - klimatolog - 2014-01-17 Jarek,dlaczego wydajność klimatyzatora maleje gdy wilgotność w serwerowni jest niższa???[/quoteJarek to wie.Gdyby nie wiedział to zapewne o tym by nie pisał.awax istnieje pojęcie przenikliwości.Zastanawiam się czy robisz sobie jaja?Istnieją regulatory wilgotności poprawiające wymianę ciepła.Odnośnie klimatyzatorów zamów je w tej specyfikacji.Zarobię kasę a Ty będziesz gwarantem wirtualnego wykonania.Poza grzałką i ewentualnie regulacją wentylatora skraplacza wszystkie splity niewiele się różnią i tylko poczuciu humoru importera zawdzieczamy co wpisał w DTR ce. Bardzo proszę o poradę - ON/OFF - 2014-01-19 masterman napisał(a):Facet nic nie wspominał o zestawie zimowym dlatego też pytałem czy sama klima potrafi chodzic aż do tych -18. Obecny model Sinclaira [Matrix] ma katalogowo chłodzenie do -15*C a grzanie do -20*C, a jego cena katalogowa z 2013 to 1459 USD netto Inwerter 5kW. W starszej ofercie występował model Polar z takimi samymi parametrami ale wmiarowo różniły się jednostki zewnętrzne - Polar mniejszy bo dwuwarstwowy skraplacz. Bardzo proszę o poradę - DBKlima - 2014-02-13 awax napisał(a):Mogę zamówić w Chinach taki o dowolnej nazwie i z dokumentacją podającą,że pracuje do minus 97 C.Możesz zamówić co chcesz ... no ale -97C :lol: mi by wystarczyło na chłodzeniu do -30C. Importerzy boją się rozpisać w service manualu choć kiedyś wychwyciłem błyskotliwy tekst "zadzwoń do serwisu". Bardzo proszę o poradę - gadget - 2014-02-13 Większość inwerterów chłodzi do -10 a są nawet modele że do 0. Przez ostatnie kilka lat większość serwisantów przekonała się o tym na własnej skórze. Pamiętam też przerażonego informatyka jak wyłączyły mu się obie klimy na raz a przecież on ma FUJITSU ! Można oszukać elektronikę co do temperatury ale jak regulować wentylator ? Prawdopodobnie jest tam BLDC. Poszukaj sobie na forum temat wielokrotnie wałkowany. Konkludując proponuję Pana wysłać na szkolenie może się dowie jakie warunki powinien spełniać klimatyzator do serwerowni. A druga sprawa to podcieranie dupy szkłem i wybieranie najtańszej wersji nie jest dobrym pomysłem. ps samsung nie działa przy minus 10-15 stopniach zależy jaki model. Bardzo proszę o poradę - jack63 - 2014-02-13 gadget napisał(a):A druga sprawa to podcieranie dupy szkłem i wybieranie najtańszej wersji nie jest dobrym pomysłem.Podcieraniem jest już zamontowanie zwykłego klimatyzatora w serwerowni. No chyba że jest to "serwerownia" czy dwa trzy pecety i UPS. Wtedy wystarczy jak pani Krysia ruszy sukienką lub otworzy okno... Bardzo proszę o poradę - DBKlima - 2014-02-13 jack63 napisał(a):Na 100% serwerowni które serwisujemy tylko z 10% posiadały okna - czemu?gadget napisał(a):A druga sprawa to podcieranie dupy szkłem i wybieranie najtańszej wersji nie jest dobrym pomysłem.Podcieraniem jest już zamontowanie zwykłego klimatyzatora w serwerowni. No chyba że jest to "serwerownia" czy dwa trzy pecety i UPS. Wtedy wystarczy jak pani Krysia ruszy sukienką lub otworzy okno... Bo to serwerownie Klimatyzator do serwerowni ma pracować cały rok w funkcji chłodzenia . Ciekawi mnie to kiedy ktoś określi w wymogach pracę na chłodzeniu przy temp. zewnętrznej -15/-25/-30C . Czemu tak jest ? a) bo sprzęt drogi i nie ma na to budżetu ? b) bo 95% produktów komfortu nie spełniło by tych warunków ? c) ponieważ ktoś kto opisuje warunki już wcześniej ustalił co chce kupić z kimś co je chce sprzedać. Bardzo proszę o poradę - klimatolog - 2014-02-13 http://www.blog.karbon.com.pl/klimatyzacja/chlodzenie-zima-czyli-klimatyzacja-serwerowni/ Bardzo proszę o poradę - DBKlima - 2014-02-14 klimatolog napisał(a):http://www.blog.karbon.com.pl/klimatyzacja/chlodzenie-zima-czyli-klimatyzacja-serwerowni/Dobr artykuł choć brakuje danych dotyczących wydajności całkowitej oraz informacji gdzie autor konkretnie wskazuje jakie urządzenia są dedykowane do serwerowni. ... a to że "inwertery" są teraz tańsze nie oznacza wcale że są odpowiednie do serwerowni ponieważ nadal 95% klimatyzacji typu split to zwykłe klimatyzatory komfortu do schładzania i dogrzewania się w okresach przejściowych. Pytanie : Ile klimatyzatorów inwerterowych typu split wam znanych w trybie chłodzenia pracuje przy temperaturach zewnętrznych -25C i jest to zapisane przez producenta w karcie katalogowej urządzenia (bez konieczności żadnej dodatkowej ingerencji serwisowej) ???? Bardzo proszę o poradę - klimatolog - 2014-02-14 Zacznijmy od pytania czy schładzalniki są przystosowane do obsługi serwerowni o wartości milionów złotych? Bardzo proszę o poradę - Shitashii - 2014-02-14 klimatolog napisał(a):Zacznijmy od pytania czy schładzalniki są przystosowane do obsługi serwerowni o wartości milionów złotych?A później zapytamy czy te same schładzalniki są przystosowane do serwerowni o wartości sprzętu równej temu schładzalnikowi. |