Forum Klimatyzacja
Izraelska klimatyzacja i cuda wianki - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Izraelska klimatyzacja i cuda wianki (/showthread.php?tid=779)

Izraelska klimatyzacja i cuda wianki - dfajga - 2007-08-17

Witam

Mam pytanie do specjalistów. Ponieważ firma Cool z Torunia wykazuje się totalnym olewactwem swoich klientów ( juz nawet nie odbierają telefonów żeby nie wysłuchiwać krytycznych uwag) zostałem zmuszony do pomocy znajomemu. Jestem elektronikiem i sprawdziłem klimatyzacje pod względem sterowania i na moje jest tam wszystko w porządku. Oto moja historia Big Grin.

Zaprzyjaźniona firma jakiś czas temu kupiła od firmy Cool klimatyzację firmy Tadiran GFL-S 5003. Wszystko było fajnie aż do maja tego roku. Od tamtego czasu klimatyzacja zachowuje się w następujący sposób. Uruchamia się normalnie pracuje parę minut i wtedy wyłącza się kompresor co owocuje tym, że wydmuchiwane powietrze przestaje być schładzane. Z tego co zaobserwowałem to w części zewnętrznej klimatyzacja pracuje poprawnie do momenty gdy wyłacza się wentylator i wtedy po paru chwilach kompresor się wyłącza. Jeśli ktoś ma jakieś pytania dodatkowe bądź pomysły to proszę się nie wstydzić i dawać Big Grin. Znajomy jest zdesperowany, bo sklep spożywczy w dzisiejszych czasach bez klimatyzacji przestaje być atrakcyjny.

Pozdrawiam

Dominik

Izraelska klimatyzacja i cuda wianki - gadget - 2007-08-17

Od strony elektroniki sie niewiele da sprawdzic . Jakie cisnienie w ukladzie na wlaczonej sprezarce i wlaczonej ?

Izraelska klimatyzacja i cuda wianki - sebo-cypr - 2007-08-18

Wyłancza sie kompresor poniewaz dziala zabiezpieczenie przeciążeniowe a cozatym idzie poprostu niema czynnika chłodzącego w układzie.

Izraelska klimatyzacja i cuda wianki - crocens - 2007-08-18

jeżeli najpierw wyłącza się wentylator, później sprężarka, to raczej presostat wybija z powodu braku odbioru ciepła. Może warto się zastanowić dlaczego staje wentylator?

Izraelska klimatyzacja i cuda wianki - radekklimat - 2007-08-19

w tadiranach jest regulator obrotow wentylatora regulowany cisnieniem sprawdz czy jest sprawny

Izraelska klimatyzacja i cuda wianki - dfajga - 2007-08-21

Witam

Dziękuję za podpowiedzi. Sprawa wygląda tak wentylator zostaje wyłączony, bo chłodnica uzyskuje bezpieczną temperaturę. Udało mi się namówić pracownika z innej firmy chłodniczej do sprawdzenia ciśnienia i powiedział, że cisnienie jest dobre, niestety nie chciał się podjąć naprawy ze względu jak to nazwał nieznajomość sprzętu. Podejrzewałem, że może zabezpieczenie termiczne kompresora szwankuje ale po sprawdzeniu wychodzi że jest wszystko w porzadku. Chce jeszcze podmienić stycznik bo mi coś podpada jak załącza kompresor ale jakby były jescze jakieś sugestie to proszę bardzo.

Walczący z roztapiającymi się czekoladami

Dominik

Izraelska klimatyzacja i cuda wianki - radekklimat - 2007-08-21

zkad jestes

Izraelska klimatyzacja i cuda wianki - bodzio - 2007-09-01

Ale sprawdzić co rozłancza sprężarke chyba możesz?
czy stycznik na sterowniku czy termik?

Izraelska klimatyzacja i cuda wianki - mmiras - 2008-04-14

Witam mam pod opieką 6 szt tadiranów są wersje 1faz i 3faz . Te pierwsze to totalna pomyłka . Do dziś nie wiem jak i dlaczego samoistnie zmieniają nastawy . Czy ktoś wie co z nimi się dzieje .