Forum Klimatyzacja
mroźnia rivacold - problem - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: mroźnia rivacold - problem (/showthread.php?tid=7911)

mroźnia rivacold - problem - aras - 2014-04-04

Witam kolegów, może pomożecie rozwiązać mi problem z mroźnią rivacold. Otóż niejako przy okazji serwisowanych klimatyzacji, poproszony zostałem o naprawienie mroźni. Firma montująca z drugiego końca polski wypięła się- trudno. A sprawa wygląda tak, codziennie rano sterownik wyświetla komunikat E5 , co jak znalazłem w DTR - błąd wysokiego ciśnienia. Co ważne ekipa ostatni raz coś tam grzebała na początku stycznia tego roku. Założyłem zegary i na grubej rurce mam średnio 1,5 bar i zegar pokazuje -23C temperatura grubej rurki zmierzona termometrem to średnio +3C !!! Przegrzanie to - 20K ?!?!?!. Czynnik to R 404A. Na cienkiej mam średnio 25bar. Na presostacie HP widnieje napis 40 bar. Położenie kurtki Big Grin na wentylator skraplacza powoduje zwiększenie HP do 29bar. Co szanowne grono sądzi na ten temat ?

mroźnia rivacold - problem - mister - 2014-04-05

Szanowne grono twierdzi ,
że nie robi się tego o czym nie ma się pojęcia.

mroźnia rivacold - problem - aras - 2014-04-05

mister napisał(a):Szanowne grono twierdzi ,
że nie robi się tego o czym nie ma się pojęcia.

Wiem, i trzymaj się nadal tej zasady.

mroźnia rivacold - problem - mg - 2014-04-05

Zapunktowałeś mister
Dzwonić po serwis!!! Smile

mroźnia rivacold - problem - frost-ch - 2014-04-06

Nim wezwiesz serwis sprawdź czy chłodnica (skraplacz ) jest czysta i czy chłodnica (parownik ) nie jest zaszroniona . A tak swoją drogą co to jest w tej Polsce że firmy tak jeżdżą z jednej strony na drugą Polski i potem już nie opłaca się im przyjeżdżać na serwis ? Ja rozumiem duży montaż , ale np. klima 5 kw jakaś firma z Warszawy jedzie 250 km żeby zamontować za 500,- czy w Wa-wie jest aż tak źle? albo po montowali agregaty i dzwonią do mnie żeby to poprawić bo nie chce działać i już któryś raz byli i dalej jest źle a na dojazdy stracą cały zysk z roboty, czy to jest doganianie UE? A może bieg Lemingów? a swoją drogą to dobrze temu klientowi niech nie szuka raków w du..e tylko zatrudni miejscowych

mroźnia rivacold - problem - Shitashii - 2014-04-06

Hehe, dobre frost!
Aras, układ masz na kapilarze czy TZR ?

mroźnia rivacold - problem - aras - 2014-04-06

Skraplacz czysty, parownik nie zaszroniony, to już zostało sprawdzone. Osobiście podejrzewam że układ jest przepełniony.

mroźnia rivacold - problem - aras - 2014-04-06

Shitashii napisał(a):Hehe,
Aras, układ masz na kapilarze czy TZR ?

TZR, nie mam doświadczenia w mroźniach, stąd moja prośba o pomoc.

Edit: ta mroźnia to monoblok prod. włoskiej, ma około 1,5 roku.

mroźnia rivacold - problem - wit - 2014-04-06

frost-ch napisał(a):A tak swoją drogą co to jest w tej Polsce że firmy tak jeżdżą z jednej strony na drugą Polski i potem już nie opłaca się im przyjeżdżać na serwis ?
... jakaś firma z Warszawy jedzie 250 km żeby zamontować za 500,- czy w Wa-wie jest aż tak źle?

... tak są podpisywane umowy...
np montaże dla klienta sieciowego na cały rejon.... pół polski a nie ma umowy na serwis. ewentualnie firma z drugiego końca polski wygrywa przetarg -montaż robi po taniości lokalny podwykonawca -a po gwarancji nie ma kto serwisować. bo wygrywający przetargi tylko przekłada papiery i zgarnia prowizję... często większa niż zapłata podwykonawcy za montaż.

albo umowa na serwis ogólnopolska dla np danej marki czy klienta mającego kilkanaście -kilkadziesiąt lokalizacji... czasem blisko -czasem daleko...

kiedyś jechałem we dwóch z okolic warszawy do szczecina wcisnąć na maszynie jeden przycisk -odblokować termik.
gdzieś koło Bydgoszczy zatrzymaliśmy się na obiad. Pod knajpką stał oklejony reklamami bus z Koszalina czy Kołobrzegu... dosiedliśmy się... chłopaki jechali do warszawy wymienić jeden stycznik...

w obu przypadkach po około 500km dla drobiazgu. za dojazd klienci płacili z kilometra +za pracę... więc serwisom się opłacało.
i jak w kraju może być dobrze ?

mroźnia rivacold - problem - aras - 2014-04-10

Mroźnia naprawiona , można zamknąć temat.

mroźnia rivacold - problem - miezala5 - 2014-04-10

Napisz co i jak było chociaż!

mroźnia rivacold - problem - aras - 2014-04-11

miezala5 napisał(a):Napisz co i jak było chociaż!

Nie mam pojęcia, zastosowałem radę:
mg napisał(a):Dzwonić po serwis!!! Smile