Forum Klimatyzacja
Wycena usługi? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Wycena usługi? (/showthread.php?tid=7923)

Wycena usługi? - miezala5 - 2014-04-11

Witam!
Pomóżcie wycenićConfusedprawdzenie szczelności azotem,próżniowanie.
12 szt zestawów jednostka zewnetrzna-kanałowa jednostka wewnętrzna
Jednostki zewnetrzne na dachu Castoramy wewnętrzne pod dachem Castoramy

Zachodze w głowe jak to jest że firma montuje klimatyzacje i nie ma sprzetu do szczelości i uruchomienia???
Musi zlecać to takiej firemce jak moja?
Pozdrawiam!
Robert

Wycena usługi? - klimanovum - 2014-04-11

jeśli tamci robili jako podwykonawca i im nie zapłacili to teraz Tobie mowią to i tamto byś poczuł się wyróżniony i dokończył montaż. zadzwoń do tamtej firmy co robila montaż, czasem aż strach słuchać tłumaczeń inwestora.

Wycena usługi? - miezala5 - 2014-04-11

Firma z Polski bedzie to montowała odemnie chca próbe szczelności i próżnie?

Wycena usługi? - MarioO - 2014-04-11

miezala5 napisał(a):Firma z Polski bedzie to montowała odemnie chca próbe szczelności i próżnie?

jak w okresie gwarancji układ sie rozszczelni będą wymagali żebyś go uszczelnił i nabił Freonem za free Przecież ci zapłacili i miało być szczelne.Gwarancją bedzie FV którą im wystawisz
Gwarantować szczelność układu możesz tylko wtedy gdy Ty sam go wykonujesz wtedy masz pewność że zrobiłeś wszystko tak żeby było szczelne.
Może być też tak jak pisze klimanovum Komuś nie zapłacili a ktoś musi dokończyć

Wycena usługi? - irroda - 2014-04-11

może być też tak, że chcą próżnię i szczelność przeprowadzić w innej firmie, żeby protokół szczelności był protokołem, a nie kartką wypisaną na kolanie. Może wreszcie ktoś pomyślał, że powinna to robić firma zewnętrzna, a nie wykonawca.
Albo nie zapłacili poprzednikowi i szukają następnego naiwnego, co im uruchomi - sprawdź to !

Wycena usługi? - miezala5 - 2014-04-12

Hm!Ciekawe!
No nic powiedziałem 180 pln za układ przy 12tu jednostkach na jednym dachu.
Mam tylko zrobić próbe azotem i wypróżniować układ!

Wycena usługi? - klimatolog - 2014-04-12

MariOo napisał(a):
miezala5 napisał(a):Firma z Polski bedzie to montowała odemnie chca próbe szczelności i próżnie?

jak w okresie gwarancji układ sie rozszczelni będą wymagali żebyś go uszczelnił i nabił Freonem za free Przecież ci zapłacili i miało być szczelne.Gwarancją bedzie FV którą im wystawisz
Gwarantować szczelność układu możesz tylko wtedy gdy Ty sam go wykonujesz wtedy masz pewność że zrobiłeś wszystko tak żeby było szczelne.
Może być też tak jak pisze klimanovum Komuś nie zapłacili a ktoś musi dokończyć
Zlecenie polega na sprawdzeniu szczelności a nie daniu jej gwarancji MariOo.

Wycena usługi? - Linde - 2014-04-13

Witam, jest to oczywista bzdura...
Czy sanepid gwarantuje czystość i prawidłowość wykonania instalacji w okresie gwarancji tylko dlatego, że robi badanie wody z tej instalacji?

Gwarancję na usługę i materiał daje wykonawca/sprzedawca lub producent. Tak defacto to daje rękojmię, gwarancja musi wynikac z umowy i może jej w ogóle nie być.

Mizela ma zrobić BADANIE szczelności a nie wykonać instalację.

Natomiast warto powęszyć, jak ktoś już powiedział, czy inwestor płaci lub dlaczego zrezygnował z usług innej firmy. Należy terż pamiętać, by w żadnym wypadku nie ingerować i nie naprawiać nieszczelnej instalacji, wtedy rzeczywiscie można mieć problemy...

Wycena usługi? - MarioO - 2014-04-13

miezala5 napisał(a):Hm!Ciekawe!
No nic powiedziałem 180 pln za układ przy 12tu jednostkach na jednym dachu.
Mam tylko zrobić próbe azotem i wypróżniować układ!

Skoro tylko tego oczekują to nic jak podwijać rękawy i do roboty Wink ale jak słysze takie historie to mam wszystkie najgorsze scenariusze przed oczyma .Takie czasy

Wycena usługi? - simi7 - 2014-04-14

Miezala 5 uważaj żebyś się w bagno nie władował,bo jak się okaże ,że jakiś układ jest nieszczelny to jesteś w plecy i w czarnej d... kto bierze gwarancje na te graty jak sie coś zepsuje. Widać że jakaś Firma ,która zajmuje się hydrauliką ,wzięła tez klimę, dobrze że najważniejszą część zadania zleciła znającym się na tym i może też dla tego że sprzęt do azotu i próżni to inwestycja.

Wycena usługi? - miezala5 - 2014-04-14

o.k
Nie zadzwonili bedą kompresorem sprawdzać!Wink
Pozdrawiam!
Robert

Wycena usługi? - klimatolog - 2014-04-14

simi7 napisał(a):Miezala 5 uważaj żebyś się w bagno nie władował,bo jak się okaże ,że jakiś układ jest nieszczelny to jesteś w plecy i w czarnej d... kto bierze gwarancje na te graty jak sie coś zepsuje. Widać że jakaś Firma ,która zajmuje się hydrauliką ,wzięła tez klimę, dobrze że najważniejszą część zadania zleciła znającym się na tym i może też dla tego że sprzęt do azotu i próżni to inwestycja.
Jak by to kolega barbie napisał?klimatolog czytaj ze zrozumieniem?