![]() |
|
Klimatyzacja w 2 pokojowym mieszkaniu - czy potrzebne aż 2 jednostki? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzacja w 2 pokojowym mieszkaniu - czy potrzebne aż 2 jednostki? (/showthread.php?tid=7924) |
Klimatyzacja w 2 pokojowym mieszkaniu - czy potrzebne aż 2 jednostki? - farmazon3000 - 2014-04-11 Był u mnie instalator klimatyzacji bo chcę zainstalować klime w 2 pokojach które są obok siebie (mieszkanie 2 pokojowe, w starej kamienicy na 4. piętrze, tuż pod dachem). No i powiedział że muszą być 2 jednostki zewnętrzen, 2 rury w dachu, 2 jednostki wewnętrzne. Skropliny będą wyrzucane na dach a pompki skroplin (też 2, dla każdego pokoju osobna) będą w pokojach. Dowiedziałem się że inaczej SIENIEDA. A ja nie chcę żeby pompka skroplin była w pokoju bo będzie mnie wkurzać/budzić bo mam płytki sen. Czy da się to zrobić aby była 1 jednostka zewnętrza, 1 dziura w dachu i jakaś centrala klimatyzacyjno-wentylacyjna, np. w przedpokoju, i potem rozprowadzenia do pokojów? Albo chociaż aby pompka skroplin była na dachu, może nawet wspólna dla obu pokojów. Albo jakieś inne realne rozwiązanie. Klimatyzacja w 2 pokojowym mieszkaniu - czy potrzebne aż 2 jednostki? - jack63 - 2014-04-11 farmazon3000 napisał(a):Albo jakieś inne realne rozwiązanie.Rozwiązań to może byc mnóstwo. Pytanie: za jakie pieniądze to rozwiązanie ma być? Kazde rozwiązanie ma swoje "zady i walety". Przykładowo. Centralka wentylacyjna aby chłodzić musi i tak mieć układ chłodniczy i ... rurociągi. Nawet jak podziurawisz dach (min 3 dziury do dwóch pomieszczeń) to i tak będzie to widać a koszty będą większe od klimatyzatorów. A skropliny to pan pikuś. Możesz kwiatki podlewać
Klimatyzacja w 2 pokojowym mieszkaniu - czy potrzebne aż 2 jednostki? - farmazon3000 - 2014-04-11 jack63 napisał(a):Pytanie: za jakie pieniądze to rozwiązanie ma być?1 taki zestaw został wyceniony z montażem na 6000 zł. I tyle mogę na taką instalację przeznaczyć. jack63 napisał(a):Centralka wentylacyjna aby chłodzić musi i tak mieć układ chłodniczy i ... rurociągi. Nawet jak podziurawisz dach (min 3 dziury do dwóch pomieszczeń) to i tak będzie to widać a koszty będą większe od klimatyzatorów.Nie chodzi mi o to żeby nie było widać tylko żeby zrobić 1 przebicie przez dach i tamtędy puszczać całą instalację. I nie chodzi mi o to żeby nie było jednostki zewnętrznej w ogóle, tylko żeby była 1 a nie 2 (także ze względu na to że będę miał wtedy nie 2 przeglądy/ czyszczenie rocznie tylko 1) jack63 napisał(a):A skropliny to pan pikuś. Możesz kwiatki podlewaćPikuś jak pikuś, nie chcę mieć pompki w sypialni. Klimatyzacja w 2 pokojowym mieszkaniu - czy potrzebne aż 2 jednostki? - kubabaku - 2014-04-11 może być multisplit czyli 1 agregat na zewnątrz i do niego podpięte 2 j.wewnętrzne większa pompka da radę pociągnąć z 2 jednostek i możesz ją trochę oddalic od sypialni. Generalnie będzie 1 dziura w dachu ale z rurociągami i skroplinami musisz się rozejść po mieszkaniu Klimatyzacja w 2 pokojowym mieszkaniu - czy potrzebne aż 2 jednostki? - wallygator - 2014-04-12 Skropliny to ciężko będzie przeskoczyć jeśli faktycznie się nie da grawitacyjnie. Ja miałem kiedyś przypadek że klient wybrał baniak na wodę i że będzie sobie wylewał ,ale to była jego decyzja. Jeśli chcesz chłodzić 2 pomieszczenia to multisplit faktycznie będzie najlepszym rozwiązaniem. W zeszłym roku co prawda montowałem jeden klimatyzator na 2 pomieszczenia i nawet bylem zdziwiony że całkiem fajnie to działa, ale klient był mocno EKO (ekonomiczny), nawet wentylator w ścianie zamontował by powietrze lepiej sie mięszało .
Klimatyzacja w 2 pokojowym mieszkaniu - czy potrzebne aż 2 jednostki? - DBKlima - 2014-04-14 Koszt zakupu markowych urządzenie multi dla 2 sztuk jest w praktyce ten sam co dwóch kompletów pojedynczych przy zachowaniu tych samych parametrów - "MARKOWYCH" Koszty przeglądu są te same - ponieważ jest tyle samo jednostek wewn. Osobiście wolał bym robić dwa mniejsze przebicia i je uszczelniać niż jedną lochę na dwie instalacje. Ostatecznie skropliny możesz odprowadzić grawitacyjnie do kanalizacji lub do wazonu i samemu wylewać wodę będzie ciszej i taniej. 6000 zł za dwa klimatyzatory, pompki skroplin przebicie w dachu uszczelnianie i montaż - to zdecydowanie TANIOCHA. Powinieneś mieć zgodę ze spółdzielni/wspólnoty na przebicia w dachu oraz montaż klimatyzacji. |