![]() |
|
Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem? (/showthread.php?tid=7975) |
Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem? - zdn - 2014-05-09 Witam, mam problem ze splitem Gree. Jest to inwerter z dodatkowo podłączonym zestawem zimowym bo urządzenie pracuje w serwerowni. Czy to normalne, że ciśnienie (a więc także temperatura) mierzone zegarami na obu zaworach (i na cieczy i na gazowym) jest identyczne? Wynosi ok 8 bar dla R410a, czyli jest na delikatnym plusie. Klimatyzator pracuje dobrze, temp nawiewu z jedn. wew. 7 st.C. Ilość czynnika 1,7 kg, wg tabliczki znamionowej, instalacja krótka ok 3m. Tylko zastanawia mnie identyczna temperatura/cisnienie na obu zaworach, czy jest to prawidłowe czy może wadliwie pracuje sprężarka bądź jest coś nie tak z zaworem czterodrogowym? W załączeniu zamieszczam schemat rurek wewnątrz jednostki - niebieskie- rurki zimne, czerwone - rurki ciepłe. Proszę o poradę. Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem? - barbie - 2014-05-09 kapilara jest w jednostce zewnętrznej ,dlatego ciśnienia są prawie jednakowo -prawidłowo . Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem? - klimatolog - 2014-05-09 Idenytyczne na pewno nie są.Gdyby były identyczne ciśnienia na zaworach to oznacza uszkodzenie układu chłodniczego.Oraz brak jego wydajności spowodowanego brakiem różnic temperaturowych i ciśnieniowych w układzie chłodniczym.Osobiście nie poznałem układu chłodniczego pracującego bez różnicy ciśnień i temperatury, Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem? - wallygator - 2014-05-09 A temperaturę zmierzyłeś czy na pałę z zegarów odczytałeś??? Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem? - Shitashii - 2014-05-10 Tu jest odpowiedź: zdn napisał(a):Klimatyzator pracuje dobrze, Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem? - Przemonter - 2014-05-10 ...a może zaworek nie zakręcony na manometrach i się ciśnienia wyrównują;-) Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem? - aras - 2014-05-10 Witam, oczywiście manometry są na 100% sprawne, czytaj (nie przekręcone) ? Jeżeli sprzęt chłodzi dobrze to barbie zapewne ma racje.
Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem? - zdn - 2014-05-11 Na dwóch sztukach manometrów sprawdzane i to samo, także są sprawne. A temperatura odczytana z zegarów. Miałem wczoraj sygnał, że jednak przestał pracować, także może coś jednak mu dolega, dam znać. Dzięki za odpowiedzi! Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem? - jack63 - 2014-05-12 barbie napisał(a):kapilara jest w jednostce zewnętrznej ,dlatego ciśnienia są prawie jednakowo -prawidłowo .Dokładnie! Jedyne różnice ciśnień jakie mogą się pojawić wynikają z oporów przepływu! klimatolog znów bełkoczesz. Pisz na trzeźwo, bo nie można cię zrozumieć. Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem? - klimatolog - 2014-05-12 jack63 napisał(a):No to się panowie popisali.Ja odpowiadam na to co czytam.Zainteresowany zadał pytanie? (i na cieczy i na gazowym) jest identyczne? Wynosi ok 8 bar dla R410a.jack63 dlaczego tego błędu nie zauważyłeś?Według mnie układ przepełniony czynnikiem.Dlaczego tak sądzę?Po dacie postu?Ile będzie wynosić lp przy zewnętrznej +35?jacj 63 odpowiedz mi na pytanie.Dlaczego zawory z zewnętrznym wyrównaniem wpinamy na końcu parownika a nie na jego początku podobnie jak czujnik tego zaworu?.Wiesz dlaczego mnie nie rozumiesz?Bo działa tobą uprzedzenie.barbie napisał(a):kapilara jest w jednostce zewnętrznej ,dlatego ciśnienia są prawie jednakowo -prawidłowo .Dokładnie! Jedyne różnice ciśnień jakie mogą się pojawić wynikają z oporów przepływu! Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem? - jack63 - 2014-05-13 klimatolog napisał(a):No to się panowie popisali.A w czymżesz to ??? Sprawa banalna. klimatolog napisał(a):Ja odpowiadam na to co czytam.Ale obrazek ci umknął. Poza tym jak jest zawód 4D to nie może być (no na upartego może..) w JW tylko w JZ przy sprężarce. WIęc element rozprężny, jaki by nie był, też tam jest czyli na portach mamy początek i koniec parownika lub skraplacza. Także mierzymy cisnienie parowania lub skraplania oraz możemy ocenić spadek ciśnienia na wymienniku. Dlatego i z "oszczędności" oczywiście większość producentów nie daje dostępu do portu "cienkiej rurki". Powinieneś to wiedzieć. Przecież jesteś tak światowym człowiekiem. Chyba, że olewasz schładzalniki, więc się nie wypowiadaj o tej prościznie. W sprawie możliwego przeładowania się zgadzam, choć mogą być i inne przyczyny. Jakie? Zostawiam twojej inwencji... Zaś, opowieści o zaworach rozpręznych z wyrównaniem cisnienia sa tylko odwróceniem uwagi od byka jakiego zasoliłeś. Dołóż ta sól do musztardy i będzie super danie. Nie zapomnij o serze. ![]() Porpos uprzedzeń. Nie ma ich w brew pozorom. Jestem chyba jedynym na forum, który docenia twoje prawidłowe wnioski, ale twój styl wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia. Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem? - klimatolog - 2014-05-13 jack63 napisał(a):Obrazek nie umknął.I nadal twierdzę patrząc na obrazek datę napisania postu oraz sprawdzając temperaturę powietrza w danym dniu.Twierdzę że odparowanie według zdjęcia powinno się odbywać w kapilarze,A wedug zdjęcia wygląda to na to że kapilara jest przedłużeniem skraplacza.Stąd mój wniosek o przepełnieniu układu.Ale aby takie wnioski wyciągnąć należy znać stan skraplacza a raczej jego wydajność w układzie chłodniczym.To i tak nie wszystko.Bo jeśli doszły zyski ciepła w postaci dodatkowego serwera to temperatury na obrazku to tłumaczą.Z obrazka wynika po pomiarach temperaturowych że jest nie okeY.Podobne wnioski wysuwam po cisnieniu parowania schładzalnika.klimatolog napisał(a):No to się panowie popisali.A w czymżesz to ??? |