Forum Klimatyzacja
jaki wplyw osuszacza na wydajnosc klimy? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: jaki wplyw osuszacza na wydajnosc klimy? (/showthread.php?tid=808)

jaki wplyw osuszacza na wydajnosc klimy? - pakob - 2007-08-26

Auto to golf III GTI Edition z dokladana klima w ASO w Belgii prawdopodobnie DIAVIA.W tym roku mialem usterke rozscczelnienia ukladu i po kilka dni jezdzilem z rozszczelnionym ukladem.Potem usunieto usterke na wezach doprowadzajacych do sprezarki.Teraz klima dziala ale mam wrazenie ze temperatura na wylocie z kratek w aucie nie jest tak dobra jak kiedys.Oczywiscie klima nabita ,filtr kabinowy wymieniony.Tylko czy osuszacz mogl przez pare dni zlapac wilgoc i teraz uklad pracuje mniej wydajnie - czy jest sens wymieniac osuszacz bo koszt spory - co radzicie?

jaki wplyw osuszacza na wydajnosc klimy? - radekklimat - 2007-08-27

osuszacz ma to do siebie ze wylapuje wilgoc z ukladu oraz drobne zanieczyszczenia i powinno sie go wymienic jezeli rozszczelnienie trwalo kilka dni

jaki wplyw osuszacza na wydajnosc klimy? - max - 2007-08-28

Ja bym jeszcze nie decydował się na wymianę osuszacza. Na samym początku swoje obawy bym potwierdził robiąc jakieś pomiary. Pomiar temp powietrza na wylocie kratek np Smile
A jeżeli wyjdzie nie pomyślnie to zdecydowałbym się na ponowne nabicie klimy tylko, że vacum powinno trwać po takim rozszczelnieniu minimum 30min. - tak gdzieś wyczytałem...

jaki wplyw osuszacza na wydajnosc klimy? - radekklimat - 2007-08-28

osuszacz po kilku dniacg po rozszczelnieniu kwalifikuje sie bezwzglednie do wymiany

jaki wplyw osuszacza na wydajnosc klimy? - pakob - 2007-08-28

no wiec tak - wczoraj w serwisie ponowny pomiar ilosci czynnika i zonk - znow ubylo 300 gram przez prawie miesiac Serwisanci zaparli sie ze znajda kolejne miejsce rozszczelnienia i padlo na oringi na zaworze rozpreznym bo tam w ultrafiolecie byly swieze plamy.Po wymianie i nabiciu klimy pomiary wyniosly- gleboko w kratce -term z laserowym czujnikiem -1 stopien(ujemny) przy wylocie z kratki 2.6 stopnia (3 bieg) a wiec b.dobrze Pytanie tylko czy to juz ostatnia dziura.Moja hipoteza jest taka:wszystko rozpoczelo sie od nieforunnej obslugi na automacie do obslugi klimy w serwisie moto przy okazji jakiejs tam naprawy-skorzystalem z okazji i promocji i "obsluzono "moja klime - po kilku dniach wszystko wylecialo- sadzilem ze to automat cos spieprzyl i tego czynnika nie nabil tyle ile potrzeba.Sadze ze w jakis "cudowny" sposob mogli podac mi zbyt wysokie cisnienie lub niewlasciwie podlaczono urzadzenie i doprowadzono do rozszczelnienia najslabszego ogniwa klimy.Potem klima zajeli sie fachowcy i oni wlasnie juz czwarty raz usuwaja niweszczelnosci ktore nie sa tak ewidentnie widoczne w ultrafiolecie.Pytanie jest takie:czy moja hipoteza wydaje sie wam sluszna?Na razie osuszacz zostanie - do pierwszych dni pazdziernika.