Forum Klimatyzacja
cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko (/showthread.php?tid=8106)

cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - cash3 - 2014-06-19

witam spotkalem sie juz z dziwnym dzialaniem klimatyzacji tz pojechalem na serwis do kolegi posiada klime carier allegro 3.5kw stwierdzilem iz nie ma czynnika,za azotoalem nieszczelnosc znalazlem wyczyscilem skraplacz proznia i zaladowalem wedlug wagi jak producent sobie zazyczyl. 2,1kg rurociag nie przekracza 4metrow wiec nie bylo koniecznosci dopudzczania wiecej.
czynnik r407c jak to kolega stwierdzil klima nie dziala jak wczesniej odparowanie w granicach -15 za nisko idzie....
cisnienie z tego co sie orietuje powinno wynosic od 0 do plus 5
.wiec koledzy co moze byc przyczyna ze nie dziala jak wczesniej? zabrudony parownik?ostatnia opcja rozebrac jednostke wewnetrzna i wyczyscic a jak to nie pomoze co w tedy?
przepraszam ze moe jakies glupie pytanie ale z tymi allegro to juz 3 razy tak mialem w swojej karieze prosze o jakas pomoc z gory dziekuje

cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - barbie - 2014-06-19

w tak małym klimatyzatorze nie spotkałem 2 kg czynnika

cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - Amfan - 2014-06-19

A lutowałeś pod azotem bo może narobiłeś nagaru i się pozapychało.

cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - MarioO - 2014-06-19

do 5kW wbijasz 2100g a do 3,5kW - 1150g

cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - cash3 - 2014-06-20

Tak odczytałem z tabliczki osobiście jej nie zakładałem klima pracuje 5 lat możliwe ze ma 5 kw widziałem ze ktoś wcześniej wylądował do takiej małej klimy 6kg by mu się odprowadzenie zgadzało to przesada.....
Moje pytanie czy nie lepiej zdjąć jednostkę wewnętrzna i ja wyczyścić myjka ciśnieniowa?
Może dobrego odbioru nie ma przez zabrudzone parownik co koledzy myślicie? Albo jakieś inne sugestie dzięki zabodpowiedz

cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - jack63 - 2014-06-20

cash3 napisał(a):Moje pytanie czy nie lepiej zdjąć jednostkę wewnętrzna i ja wyczyścić myjka ciśnieniowa?
Na jakiej podstawie wyciągasz wniosek że nie ma napływu ciepła do czynnika w parowniku (JW)???
Przecież by ją mroziło. Czy faktycznie szybko się szroni?
Co z wentylatorem JW. Czy wszystkie biegi wentylatora da się włączyć i na słuch są różnice w przepływie powietrza?
Osobiście podejrzewam zatkanie kapilary/fitra. Sprawdź czy nie ma szronu w JZ.
Czy nie doszło do rozdziału czynnika R407C na "części pierwsze"?

Biegi wentylatora ok tez myślałem ze coś mogło się przyjechać ale to trzeba ściągnąć rozebrać. Zekomo klima była odgrzybiana i czyszczone ale też podejrzewam ze jest zabrudzone. Kolego a ten rozkład czynnika to przez zapinana kapilare tak?

Gdzie mam sprawdzić czy nie ma szronu

cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - MarioO - 2014-06-20

Oj Marian Marian.....

cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - Klima-cool - 2014-06-20

Podzielam zdanie MARIO jak do 12 wbijasz 2kg to do 24 cza by było z 6kg he he. Moja sugestia co to znaczy naprawiłem nieszczelność na śrubunku czy spawałeś jak spawałeś czy czasem nie wciągnęło lutu i dławi. Odciągnij czynnik wbij 1150 jak Marioo radzi poczekaj z 15 min pracy klimy dopiero pacz na zegar, i się odezwij co i jak

Leciało na srubunkach skręcił

Jak podjadę sprawdzę dokładnie model jednostki i będę wiedział jaka moc ma. Tak jak mówicie pewnie jest większa jednostka i tego nie sprawdziłem pisząc ze ma 3,5 ale czynnika najpewniej wchodzi 2,1kg tyle wpuscilem czekałem dobra godz odprowadzenie się nie zmieniło cały czas za nisko szła. Pytanie gdzie miałem sprawdzić czy się szroni to może być na ssaniu czy porostu parownik. Odpisuje bez skrótów bo niektórych nie znam i wtedy są moje jakieś głupie pytania.sorry za nie.....

cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - byniom - 2014-06-20

Sprawdź ciśnienie, przegrzanie par i temperaturę wlotu i wylotu w jednostce wewnętrznej wtedy będziemy mieli jakiś obraz bo tak jak ty piszesz w tej chwili to wydaje mnie się że powinieneś wezwać serwis i nie dotykać się do tego urządzenia. tak na marginesie jak by tabliczka była zdarta to ile byś napełnił tego czynnika ?

cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - Remik - 2014-06-22

Moim zdaniem cash3 podał pobieraną moc elektryczną klimatyzatora. Sądzę, że klima ma 24kbtu

cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - cash3 - 2014-06-22

Moc chłodnicza 4,8kw nie robie pierwszy raz klimatyzacji, ale też nie jestem jakimś znawca od klimatyzacja dlatego pytam tutaj kolegów po niedzieli będę wiedział więcej na ten temat.

http://www.hurtowniachlodnicza.pl/hurtownia/klimatyzatory-carrier-i-toshiba/carrier/sta%C5%82a-wydajno%C5%9B%C4%87/%C5%9Bcienne2012-09-13-08-57-25_/allegro/carrier-42hqe018n-38ye018-4,8kw-detal.html

Temperatura wylotu była 8 stopni na sklepie jakieś 25

cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - Przemonter - 2014-06-22

...jak to na sklepie to najpewniej turbina jednostki wewnętrznej zawalona

cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - cash3 - 2014-06-29

Wiec przemówień miar racje turbina zawalony przy okazji cały parownik zastosowałem czyszczenie chemiczne sprawdziłem czy kapilare nie jest zapchana, nie Była usunąłem połączenia skrecane przy jednostce wewnętrznej z których był wyciek. Połączenia skrecane zostały tylko przy jednostce zewnętrznej. Załadowania czynnikiem 2.1 kg czynnika i chodzi jak trzeba teraz. Dziękuję wszystkim za posty i pozdrawiam

cisnienie w klimatyzacji allegro caerier dziwne zjawisko - cash3 - 2014-06-29

Przemonter tel zmienił nazwę