Forum Klimatyzacja
Panasonic VRV - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Panasonic VRV (/showthread.php?tid=8118)

Panasonic VRV - miezala5 - 2014-07-07

Witam!
Nie miałem jeszcze okazji z urządzeniami tej marki i chociarz problem wygląda na prosty i wspólny dla innych układów proszę o pomoc!
Jden z moich klijentów ma układ VRV Panasonica z 13toma kasetami sterowanymi sterownikami przewodowymi.
Jak to w biurach zablokowała sie funkcja wyboru trybu pracy!
Wyskakuje ikonka Mode z kłódeczką co oznacza że Program został wprowadzony w chwili gdy inny tryb pracy był wybrany wczesniej.Oznacza sie że trybu pracy nie można zmienić!

Mamy 30C na dworze a program jest zblokowany w funkcji grzania i mozna wybrać tylko wentylacje

Prubowałem wielu rozwiązań:wszystkie kasety ustawiłem na wentylacje,wyłączyłem wszystkie kasety a po włączeniu tylko jednej dalej jest Mode zblokowane!
Po ustawieniu wszystkich kaset na wentylacje,wyłączeniu ich i odcięciu zasilania po przywróceniu napiecia i uruchomieniu jednej kasety na poczatku moge ustawić jaką chcę funkcje w tym chłodzenia ale po 10s znowu wyskakuje blokada Mode i układ przechodzi do funkcji grzania!
Układ ma kilka lat i chłodził wczesniej bez problemu!Poza zabawą Pań z biura gdzie jednej jest zimno a drugiej gorąco nikt nie przestawiał ustawien!

Proszę o podpowiedź!Może ktośjuż to przerabiał!
Normalnie powrót do takiego samego trybu i zdjecie napiecia rozwiazywało problem!
Pozdrawiam!
RObert

Panasonic VRV - bartekyogico - 2014-07-07

Kiedyś (5lat?) poskładałem takiego VRV-ka i z tego co pamiętam był robiony "na Daikinie". Spróbuj zaadresowac od nowa jednostki, bo pewnie masz jakiegoś mastera (ja miałem na recepcji) i on Ci psoci. Z Panasonicami to jest taki problem, że to najczęściej zmieniający się importer na rynku i nie bardzo jest gdzie uderzyc, a w ogóle to jedni z pierwszych byli i tak im nie idzie... Mogę poszukac dtr do tego swojego ale nawet nie wiem czy to ta sama maszynka. Powodzenia. B.

Panasonic VRV - miezala5 - 2014-07-07

Dzieki za info!
Tak myslalem żeby zaadersować jeszcze raz system automatycznie ale mam z netu DTR po angielsku
i nie chciał bym sie pomylic!
Można adrsować automatycznie z pozycji sterownika wewnetrznego mastera?
Czy z pozycji jednostki zewnetrznej?
Pozdrawiam!

Panasonic VRV - p.obelix - 2014-07-07

A czy przypadkiem ktoś nie ustawił grzania na sztywno za pomocą zworek, zdalnego przełącznika, pilota centralnego ?

Panasonic VRV - miezala5 - 2014-07-08

Nie napewno nie!

Panasonic VRV - Amfan - 2014-07-08

Spróbuj w takim razie ustawić zworkę na chłodzenie na sztywno i zresetować układ zdejmując napięcie- powinno pomóc bo te zworki mają priorytet trybu pracy. Na zimę przyjedziesz i przestawisz w grzanie.

Panasonic VRV - Amfan - 2014-07-08

Sprawdź jeszcze mikro przełączniki test/run w jednostkach wewnętrznych może ktoś podczas czyszczenia przestawił.Ja tak miałem w sanyo przy przypadkowym przełączeniu wystartował w grzanie.

Z tą zworka to dobry pomysł!
Tak myslałem żeby znaleść kasete która blokuje funkcje chłodzenia zdejmując napiecie z wszystkich kaset i po kolei załączać kolejne kasety!Czy wyskoczy mi błąd komunikacji jak kaseta bedzie bez napiecia?
Dziekuje za rady!
Pozdrawiam!

Tylko teraz tak sobie mysle jak wszystkie kaset wyłączyłem sciagnołem zasilanie i właczam jedna z 13tu to i tak po chwili blokuje sie Mode na grzaniu!To czy jest sens wypinac zasilanie z wszystkich kaset?

Może ktoś ma DTR ke po Polsku bo przy tej Angielskiej to ugrzezne na tydzien!Smile

Panasonic VRV - bart7802 - 2014-07-08

nie znam się ale jakieś Panasy mają "zwyczaj" tylko grzać przy temp.zewnętrznej poniżej 7st....i może nawala jakiś czujnik temperatury.

Panasonic VRV - andrewrc - 2014-07-09

sprawdź wszystkie piloty i znajdź mastera, może on ma ustawione na grzanie lub w j.z. jest przestawione tylko na grzanie