![]() |
|
Klimatyzacja w domu a regulacja temperatury - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzacja w domu a regulacja temperatury (/showthread.php?tid=8202) |
Klimatyzacja w domu a regulacja temperatury - _fenix_ - 2014-07-19 Witam Mam wrażenie że klima nie reguluje temperatury, nie trzyma nadanej z pilota. klima to LG P09RL pokój ok 15m2. Ustawiona na temp. 26stop. a w pokoju jest 24. Czy jest za duża moc ? pokój bez klimy to sauna !!! Klimatyzacja w domu a regulacja temperatury - klimatolog - 2014-07-19 Jakim termometrem jest mierzona tmp.w pokoju?Twój opis w rodzaju zbytnio chłodzi. Klimatyzacja w domu a regulacja temperatury - Amfan - 2014-07-19 termometr ze świadectwem wzorcowania z instytutu, wszystkie inne oszukują. Klimatyzacja w domu a regulacja temperatury - MarioO - 2014-07-19 Zmierz temp na wysokości j.wewnętrznej Klimatyzacja w domu a regulacja temperatury - _fenix_ - 2014-07-20 Mierzyłem termopara na wyjściu splita wewnatrz. Dziś działa prawidłowo przyłączyłem na inny tryb pracy AL i trzyma temp. W trybie chłodzenia nie trzymało. Czy agregat sie powinien wyłączyć jak temp. osiągnie nastawiona? Jak narazie jest ok i działa. Niestety w nocy jest wyczuwalny zimny powiew i nie zabardzo mi to pasuje wiec wyłączam klime. Klimatyzacja w domu a regulacja temperatury - DBKlima - 2014-07-28 może banalne ale nastaw wyższą temperaturę na chłodzeniu. Klimatyzacja w domu a regulacja temperatury - zawada84 - 2014-08-20 Miałem kiedyś podobny problem, że temperatura w pomieszczeniu mierzona termometrem cyfrowym nie zgadza się z tą, która jest nastawiona w klimatyzacji. Myślałem, że to zwykły błąd pomiaru urządzenia, ale być może źle mierzyłem. W jaki sposób powinno się mierzyć temperaturę, aby sprawdzić czy klimatyzacja dobrze działa? Klimatyzacja w domu a regulacja temperatury - miezala5 - 2014-08-20 Klimatyzacja mierzy temperature powietrza zaciaganego czyli tego pod sufitem! Praktycznie na wys.1m może być 2C róznicy! Jak ustawisz 26 na dole bedziesz miał 24C! Ja u siebie zimą 3,20cm jak ubieram choinke to na górze mocno sie poce! ![]() Na dole nie zdaża się! )
Klimatyzacja w domu a regulacja temperatury - obser - 2014-09-09 Też ależy od cyrkulacji powietrza,która się zmienia.Idealnym rozwiązaniem są klimatyzatory z funkcją pilota I FEEL,tzn pilot ma pomiar temperatury i po uruchomieniu tej funkcji nastawiasz na pilocie temeraturę i klima utrzymuje temperaturę w miejscu,gdzie znajduje się pilot (pilot musi się znajdować a zasięgu klimatyzatora,lub są tzw.przedłużacze radiowe piloa i wtedy gdziekolwiek połozysz,ytaką temperaturę klimatyzator będzie się starał zrobić w tym miejscu).Taką funkcję ma też większość pilotów ściennych przewodowych. Klimatyzacja w domu a regulacja temperatury - jack63 - 2014-09-10 miezala5 napisał(a):Klimatyzacja mierzy temperature powietrza zaciaganego czyli tego pod sufitem!Nie klimatyzacja tylko klimatyzator, ale faktycznie mierzy temp. powietrza na wlocie do wymiennika. Większość klimatyzatorów wyświetla TYLKO temperaturę NASTAWIONĄ a nie zmierzoną. Uważam to za niedbalstwo lub wręcz oszustwo. Temperatura jest mierzona przez automatykę i jest uwzględniana w procesie regulacji wydajności chłodniczej/grzewczej. Co za problem podać ją na wyświetlaczu??? Już kilkuletnie Climavenety miały taką możliwość. Wyświetlana była aktualna temp. czyli to co mnie interesuje. Na pilocie była wyświetlana temp. zadana a naciśnięcie klawisza zmiany temp. na pilocie powodowało, że wyświetlacz klimatyzatora wyświetlał temp. zadaną przez kilka/kilkanaście sekund. Czyli da się, tylko trzeba chcieć nie oszukiwać użytkownika że ma 16 oC gdy w pomieszczeniu jest 25 oC a on ma klimatyzator zbyt małej mocy. Klimatyzacja w domu a regulacja temperatury - obser - 2014-09-11 Jeszce fajniej miały pierwsze Galanz-y,jeszcze na r_22.Mam taki do dziś 7 kW i hula już parenaście lat,fakt,że mało obciążony.Miał on na dole liniję diodową i kilkanacie diód.Przy nastawienie temperatury zadanej,paliła się dioda oznaczona tą temperaturą,a zaczła migać dioda temperatury pobieranej przez klimatyzator.Fajnie,jedne spojrzenie na klimę i wszystko jasne,fajne zbilżanie się obydu diód w miarę pracy.Dla mnie to jest super,i bajerancko wygląda,ale to prehistoria. Klimatyzacja w domu a regulacja temperatury - torfbud - 2014-10-03 Polecam termometry oraz rejestratory temperatury: [reklama] |