Forum Klimatyzacja
Cichy klimatyzator przenośny - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Cichy klimatyzator przenośny (/showthread.php?tid=8251)

Cichy klimatyzator przenośny - bodes - 2014-08-02

Witam
Poszukuję klimatyzatora przenośnego o małych wymiarach i niskim poziomie hałasu. Pomieszczenie jakie chcę schłodzić ma 15m2. Zrobiłem sobie wycieczkę po marketach ale niczego poniżej 56dB nie znalazłem. Prosiłbym o jakąś propozycję od bardziej zorientowanych użytkowników a najlepiej namiar na jakiś sklep. Propozycję konkretnych modeli są mile widziane.

Cichy klimatyzator przenośny - radekklimat - 2014-08-02

Małe i ciche przenośne to koszt około 3tys. a w markecie takich nie kupisz. Zobacz taki model Issimo 11

Cichy klimatyzator przenośny - alan86 - 2014-08-02

Z tego co wiem to nie ma cichych monobloków...
Mały z kolei ma często tylko jedną rurę - wylotową. Efekt raczej słaby.
Żeby był jakiś efekt to minimum 2 rury (wlot i wylot) wyprowadzone na zewnątrz i pozamykane okna.
Też przerabiałem dosłownie niedawno ten temat u siebie.

Bo każdy chce tanioche z chin a dwie rury powodują spadek wydajności.

Nie interesuje mnie taniocha made in china z oszołoma 569,99. Chciałbym się zmieścić w przedziale 1600 - 2000 po prostu nie wiem do kogo się zgłosić. Dwie rury odpadają bo z jedna będzie problem

Cichy klimatyzator przenośny - MarioO - 2014-08-02

Przenośne z uwagi na ich budowe zawsze będą głośne nawet jak kupisz za 3tys też będzie go słychać i bedzie denerwował.Dla porównania turbina wydmuchująca schłodzone powietrze ze jednostki wewnętrznej (split scienny) na 1 biegu daje 26 dB i to jest przyjemny chłodek bo już na 2 biegu 30dB i jak na warunki panujące w domu wieczorkiem to zaczyna przeszkadzać a skoro z przenośnego nie marketowego daje np.52 dB to łeb urywa.Wiec jak nie masz kasy na klimatyzator ścienny to kup ten z marketu zaoszczędzisz trochę kasy Smile a efekt bedzie podobny

Ten model co ci podałem jest naprawdę cichy i nie jest chinolem z marketu

Nie wspomniałem że sytuacja dotyczy mieszkania w bloku a co za tym idzie spółdzielnia zawsze ma swoje ale i montaż splita raczej odpada dlatego szukam jakiegoś rozwiązania pośredniego.

39-43 dB wynik jak na przenośnego całkiem przyzwoity ale i tak "łeb urywa" Smile

Szukam tego modelu i jakoś nie mogę znaleźć ceny. Może jakiś link lub namiar na sklep.

bez paru zł 3 tyś

A taka alternatywa
olimpia splendid piu 12

Cichy klimatyzator przenośny - DBKlima - 2014-08-05

bodes napisał(a):Nie wspomniałem że sytuacja dotyczy mieszkania w bloku a co za tym idzie spółdzielnia zawsze ma swoje ale i montaż splita raczej odpada dlatego szukam jakiegoś rozwiązania pośredniego.
Zaproś montera niech ci doradzi i napisz pismo do spółdzielni mieszkaniowej o podanie warunków montażu.