Forum Klimatyzacja
montaż i serwis w Norwegii? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: montaż i serwis w Norwegii? (/showthread.php?tid=8367)

montaż i serwis w Norwegii? - tomek700 - 2014-10-13

Witam, chciałbym założyć własną firmę w Norwegii (montaż i serwis), mam pytanie czy ktoś z Was ma doświadczenie w zakładaniu tam firmy, czy korzystacie z usług tlumacza, księgowej? od czego zacząć? Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie, to proszę o odp.

montaż i serwis w Norwegii? - kamilos - 2014-10-13

Zamiast bawić się w tłumaczy lepiej poszukać dobrego księgowego, można tez próbować samemu wszystko załatwiać, ale księgowy i tak prędzej czy później będzie potrzebny, w dzisiejszych czasach nie da się prowadzić biznesu bez ich pomocy, podobno są w Norwegii biura świadczące kompleksowe usługo dla firm polonijnych, ale nie pamiętam nazw.

montaż i serwis w Norwegii? - tomek700 - 2014-10-13

no raczej sam nie ogarnę, a księgowy to dobre opcja, przynajmniej kilka spraw z głowy. spróbuję znaleźć, jakbyś sobie przypomniał jakieś godne polecenia to proszę daj znać

montaż i serwis w Norwegii? - bxz - 2014-10-13

firmy od księgowości jedyna opcja bez języka, czasu i sporego zawzięcia.
ale jednorazowe strzały z polskiej działalności ogarniesz...
na stałe bez układów zapomnij... tak zamknięty rynek... a f-gazy (nasze nieważne) to wydatek kolo 30k pln...
bez tego i działalności moment będziesz miał kłopoty...
i teraz nie wiem co wiesz i ile tu jesteś czy ot tak pytasz na strzał...
podaj więcej detali i pamiętaj że co polak to inne zdanie na temat przepisów tutaj, a co 2 urzędnik też Smile

montaż i serwis w Norwegii? - miezala5 - 2014-10-14

Nasze nie wazne bo naszego nie ma!!!!!

montaż i serwis w Norwegii? - DBKlima - 2014-10-15

miezala5 napisał(a):Nasze nie wazne bo naszego nie ma!!!!!
Jest tymczasowe Wink i nie jest uznawane za ważne za granicami naszego kraju.
... dodatkowo (ale pewności nie mam) świadectwo z wszystkich krajów UE jest ważne wszędzie w UE
ale nie w PL.

"Praktycznie we wszystkich krajach UE funkcjonuje system certyfikacji zgodny z ROZPORZĄDZENIEM (WE) nr 842/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 17 maja 2006 r. w sprawie niektórych fluorowanych gazów cieplarnianych. Polskie Świadectwo kwalifikacji nie jest tam honorowane." - Prozon

montaż i serwis w Norwegii? - tomek700 - 2014-10-21

znalazłem to biuro norwegia consulting, jednak w moim przypadku to jedyna opcja, zorioentowałem się i zaczynam działać, życzcie mi powodzenia!

montaż i serwis w Norwegii? - stoo - 2014-10-21

Powodzenia! Daj za jakiś czas znać jak sobie radzisz!

montaż i serwis w Norwegii? - Shitashii - 2014-11-06

DBKlima napisał(a):
miezala5 napisał(a):Nasze nie wazne bo naszego nie ma!!!!!
Jest tymczasowe Wink i nie jest uznawane za ważne za granicami naszego kraju.
... dodatkowo (ale pewności nie mam) świadectwo z wszystkich krajów UE jest ważne wszędzie w UE
ale nie w PL.

"Praktycznie we wszystkich krajach UE funkcjonuje system certyfikacji zgodny z ROZPORZĄDZENIEM (WE) nr 842/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 17 maja 2006 r. w sprawie niektórych fluorowanych gazów cieplarnianych. Polskie Świadectwo kwalifikacji nie jest tam honorowane." - Prozon

Prozon nie siedzi z założonymi rękoma i zwęszył kasę na świadectwach. I bardzo dobrze. A sprawa wygląda następująco: organizują szkolenie u siebie, a później robią wyjazd do Czech i tam jest egzamin przed czeskimi egzaminatorami. Jest tłumacz zorganizowany i obie strony mogą się porozumieć.Egzaminowani dostają papier po czesku, tłumaczenie od przysięgłego po polsku i już mogą działać w Europie na legalu. Można? - Można!

montaż i serwis w Norwegii? - DBKlima - 2014-11-06

@Shitashii

Każdy chce dla siebie coś ugrać kosztem firm instalacyjno-serwisowych.

Co kraj to obyczaj mi się podoba to co jest UK choć by karty:
Karta CSCS (Construction Skills Certification Scheme) jest dokumentem potwierdzającym kompetencje zawodowe w budownictwie. Posiadanie certyfikatu jest również dowodem znajomości przepisów BHP wydawany przez CITB Construction Skills

Czerwona karta : stażysta, praktykant (3 rodzaje tych kart, certyfikujące umiejętności rzemieślnicze, techniczne oraz nadzoru i zarządzania)
Zielona karta : robotnik (przeznaczona dla osób wykonujących podstawowe prace)
Niebieska karta : wykwalifikowany robotnik (przeznaczona dla robotników, którzy legitymują się NQV na poziomie SQV)
Różowa karta : doświadczony serwisant, nadzorca lub zarządca
Różowa karta : doświadczony pracownik
Złota karta : kierownik, inspektor
Platynowa karta : menadżer
Czarna karta : starszy menadżer
Biała karta : pracownik związany z budownictwem
Żółta karta : przeznaczona dla osoby z zewnątrz, regularnie odwiedzającej plac budowy

Info :http://polemi.co.uk/poradniki/praca-w-wielkiej-brytanii/construction-skills-certification-scheme-w-anglii-szkocji-walii-irlandii-polnocnej-1034

Płacisz tylko jak idziesz na poprawkę a u nas miliony szkoleń, egzaminów i za wszystko płacisz.