Forum Klimatyzacja
Budowa stacji obsługi klimatyzacji - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Budowa stacji obsługi klimatyzacji (/showthread.php?tid=8420)

Budowa stacji obsługi klimatyzacji - norbik - 2014-11-20

Witam.
Buduje sobie prostą manualna stacje do obsługi klimatyzacji samochodowych.
Stacja powstaje według tego schematu:
[Obrazek: 5404990000_1415608725.jpg]
[Obrazek: 1348424300_1415608726.jpg]
Nie wiem jak zbudować odolejacz oleju sprężarki do odzysku( z powrotem przed sprężarkę)
Gdzie ma powracać olej z tego odolejacza czy musi i jaki być na powrocie tego oleju zawór aby nie tracić ciśnienia jeśli powrót jest do strony ssącej?
Chodzi o odolejacza nr 5 i olej smarujący sprężarkę do odzysku czynnika
Na schemacie jest coś narysowane na powrocie oleju jednak nie opisane.
Jeden z instalatorów powiedział mi ze stosuje się "zawór równo ciśnieniowy" ale na 100% nie jestem pewien czy dobrze zapamiętałem nazwę i takiego zaworu nigdzie nie mogę znaleźć.

Budowa stacji obsługi klimatyzacji - mg - 2014-12-03

Mogę Ci odsprzedać fajną obudowę z pulpitem. 10 lat temu popełniłem urządzenie do obsługi klimatyzacji samochodowej.

Budowa stacji obsługi klimatyzacji - norbik - 2014-12-03

Moze jakieś fotki ? co znaczy "popełniłem urządzenie do obsługi klimatyzacji samochodowej."

Zbudowałem i używałem 6lat.

Olej z odolejacza zawracaj w kolejności: przez filtr odwadniacz, kapilarę i elektrozawór otwierany cyklicznie (co ograniczy straty) na stronę ssącą sprężarki.

Budowa stacji obsługi klimatyzacji - klimatolog - 2014-12-04

mg napisał(a):Olej z odolejacza zawracaj w kolejności: przez filtr odwadniacz, kapilarę i elektrozawór otwierany cyklicznie (co ograniczy straty) na stronę ssącą sprężarki.
Proszę mi opsać zjawisko odzysku oleju ze sprężarki chłodniczej.Podobnie proszę opisać suszenie układu chłodniczego za pomocą pompy próżniowej.Moje doświadczenia związane z eliminacją wilgoci z wziernika zalanego w połowie wodą podłączonego bezpośrednio do pompy dwustopniowej nie dały wyników zadawalających do momentu podgrzania wziernika aby woda tam się znajdująca zaczeła odparowywać.Nie dopuszczam do siebie pojęcia suszenie próżniowe.Skraplacz w warunkach minusowych rozszczelniony.A w nim np.100 gram zamarzniętej wody.Tylko ludzie bez doświadczenia proponują suszenie próżniowe w warunkach gdzie jeden z elementów znajduje się pod wpływem temperatury poniżej zera stopni.

Budowa stacji obsługi klimatyzacji - norbik - 2014-12-04

Suszenie próżniowe opiera się na zjawisku parowania, wrzenia wody w próżni w temperaturze około 5stopni C.
Jeżeli panuje temperatura w obrębie instalcji poniżej tej granicy nie przynosi to stosownego efektu.

Budowa stacji obsługi klimatyzacji - mg - 2014-12-05

klimatolog napisał(a):
mg napisał(a):Olej z odolejacza zawracaj w kolejności: przez filtr odwadniacz, kapilarę i elektrozawór otwierany cyklicznie (co ograniczy straty) na stronę ssącą sprężarki.
Proszę mi opsać zjawisko odzysku oleju ze sprężarki chłodniczej.Podobnie proszę opisać suszenie układu chłodniczego za pomocą pompy próżniowej.Moje doświadczenia związane z eliminacją wilgoci z wziernika zalanego w połowie wodą podłączonego bezpośrednio do pompy dwustopniowej nie dały wyników zadawalających do momentu podgrzania wziernika aby woda tam się znajdująca zaczeła odparowywać.Nie dopuszczam do siebie pojęcia suszenie próżniowe.Skraplacz w warunkach minusowych rozszczelniony.A w nim np.100 gram zamarzniętej wody.Tylko ludzie bez doświadczenia proponują suszenie próżniowe w warunkach gdzie jeden z elementów znajduje się pod wpływem temperatury poniżej zera stopni.
... o drogę pytasz?
a co na to kosmonauci?

Budowa stacji obsługi klimatyzacji - klimatolog - 2014-12-09

mg napisał(a):Mogę Ci odsprzedać fajną obudowę z pulpitem. 10 lat temu popełniłem urządzenie do obsługi klimatyzacji samochodowej.
Ja też popełniam.Ale nie krytykuję.