![]() |
|
Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym (/showthread.php?tid=8494) |
Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - zax84 - 2015-01-20 Witam, jestem w trakcie budowy domu i ostatnio dowiedziałem się od znajomego, że ma do sprzedania w dobrych pieniądzach klimatyzator kanałowy fujitsu ok 14kW. Zastanawiam się czy może by go nie kupić i zrobić z niego systemu ogrzewania domu (ogrzewanie nadmuchowe). Mój dom to parter + poddasze użytkowe (dom ma 120m2 pow. użytkowej, całkowitej natomiast ok 180m2). Czy jest w ogóle sens w to sie bawić? czy koszty ogrzewania będą wysokie? ile taki klimatyzator na grzaniu może w skali miesiąca zużyć energii? Czy ktoś już wykorzystywał klimatyzator kanałowy inwerterowy jako źródło grzania? Pozdrawiam i proszę o pomoc Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - miezala5 - 2015-01-20 To zależy za ile kolega chce sprzedać urządzenie!W jakim urzadzenie jest stanie itp. Jestem zdania że jako dodatkowe źródło ogrzewania jest warte zachodu! W okresach przejsciowych wrzesień-grudzien i jak widać nasze zimy ostatnie kiedy na dworze jest do +5C niczym taniej nie ogrzejesz domu bo współczynnik wydajności na 1kW pobranej energii jest b.wysoki w granicach 3-4! Pozatym w sezonie letnim bedziesz miał klime! Pozdrawiam! Robert Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - barbie - 2015-01-20 Augustów ? ,Zielona Góra ? . Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - asake.as - 2015-01-21 klimatyzator nowy, nie zakładany. wartość katalogowa 21tyś zł, zakup za 10 tyś zł. okolice częstochowy Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - DBKlima - 2015-01-21 Osobiście uważam że w tej cenie (10K) możesz kupić innej firmy nowy z gwarancją 2, 3, a nawet 5 letnią. Klimatyzacja, a w zasadzie jej koszt to połowa sukcesu, drugą połowę będziesz musiał przeznaczyć na kanały ich rozprowadzenie, wykonanie instalacji wraz z montażem klimatyzatora. Następną sprawą jest dobranie urządzenia 14kW wydaje się z deka lekką przesadą. Uważam że idziesz w dobrym kierunku. Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - asake.as - 2015-01-21 ogólnie jestem na etapie budowy domu, zastanawiałem sie nad pompą ciepła pow-woda lub ogrzewaniem ekogroszkiem. Mój znajomy zaproponował ten klimatyzator, klima jest z gwarancją, nie była montowana, on miał ją gdzieś montować ale klient przepadł i tak zastanawiam się czy nie byłoby to dobre rozwiązanie na dom. to co miałbym wydać na podłogówkę poszło by na kanały, miałbym ciepło zima i chłodno latem. tylko kwestia ilości zużytego prądu przez taki sprzęt. Jak to się przelicza i czy w ogóle da się to poprzeliczać ile bedzie to ustrojstwo potrzebowało prądu. Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - Amfan - 2015-01-21 Ja na twoim miejscu bym nie rezygnował z ogrzewania tradycyjnego na paliwo stałe dlatego ,że są piece , w których możesz palić paliwem podstawowym i np.drewnem ścinkami itp . W przypadku pompy uzależniasz się od prądu ,a nic nie wskazuje by energia była tańsza w najbliższym czasie . Podłogowe ogrzewanie ma wiele zalet ,jest to ogrzewanie niskotemperaturowe. O znacznie większym komforcie . Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - MarioO - 2015-01-21 Główne ogrzewane na paliwo stałe i dodatkowe pompa ciepła powietrze-woda .Zimy lipne więc głównie pompą ciepła ogarniesz . Kanałówkę będzie słychać do tego nie podgrzeje Tobie wody bieżącej a to dodatkowy koszt Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - DBKlima - 2015-01-21 asake.as napisał(a):ogólnie jestem na etapie budowy domu, zastanawiałem sie nad pompą ciepła pow-woda lub ogrzewaniem ekogroszkiem.Kupuj ekogroszek bo klimatyzacja to dodatek DODATEK nie podstawowe źródło ogrzewania domu. Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - Teddy-Klim - 2015-01-21 DBKlima napisał(a):asake.as napisał(a):ogólnie jestem na etapie budowy domu, zastanawiałem sie nad pompą ciepła pow-woda lub ogrzewaniem ekogroszkiem.Kupuj ekogroszek bo klimatyzacja to dodatek DODATEK nie podstawowe źródło ogrzewania domu. ekogroszkiem to grzej u siebie . Wiesz jak działa pompa ciepła ? Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - joker - 2015-01-21 Węgiel sprzedają rządy mało ogarniętych intelektualnie państw.Między innymi rządy polski Gierek- Tusk rozdawając na lewo i prawo nasze złoża energii wyczerpalnej.Potencjalny Polak utrzymuje nie mało zarabiającego górnika pracującego w przemyśle który od Gierka aż po te czasy obniżają nasze PKB. I żłoża strategiczne energii.Ropa kiedyś się skończy.W obecnych czasach walutą jest złoto.W przyszłości będzie to węgiel którego nam zabraknie.Dobrze że tego nie dożyję.Które jeszcze z pańśtw dofinansowuje górników polskich?Czy dla Polaka nie jest obelgą czytanie miejscowości w języku niemieckim na polskich drogach? Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - jack63 - 2015-01-22 DBKlima napisał(a):Kupuj ekogroszek bo klimatyzacja to dodatek DODATEK nie podstawowe źródło ogrzewania domu. Teddy-Klim napisał(a):ekogroszkiem to grzej u siebie . Wiesz jak działa pompa ciepła ?DBKlima. Wychodzi na to, że musisz się wrócić do szkoły. Dobre, choć w sumie żałosne. Teddy-Klim. A Ty na pewno wiesz jak ta pompa działa? Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - barbie - 2015-01-22 Leszek przeczytaj ze zrozumieniem jakie bylo pytanie . Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - DBKlima - 2015-01-22 jack63 napisał(a):jack63 Po pierwsze wydaje mi się żałosne stwierdzenie by można było używać w naszym klimacie jako jedynego źródła ogrzewania domu klimatyzacji (kanałowej) i twierdzić iż będzie tańsze od ogrzewania konwencjonalnego.DBKlima napisał(a):Kupuj ekogroszek bo klimatyzacja to dodatek DODATEK nie podstawowe źródło ogrzewania domu.Teddy-Klim napisał(a):ekogroszkiem to grzej u siebie . Wiesz jak działa pompa ciepła ?Wychodzi na to, że musisz się wrócić do szkoły. Zripostuję tym samym "Dobre, choć w sumie żałosne. "Teddy-Klim napisał(a):Wiesz jak działa pompa ciepła ?Nie :lol: poproszę o wytłumaczenie może dzięki poradom experta w tej dziedzinie uzupełnię braki ![]() Następnie proszę o przeliczenie kosztów między ceną zakupu pompy ciepła z montażem jej konserwacji oraz kosztów związanych ze zużyciem energii, a piecem ekogroszek bym zrewidował poglądy jakie mi wpajano na uczelni. Jeśli na 5 lat wyjdzie taniej pompa to za punkt honoru postawię sobie zrewidować moje poglądy Ogrzewanie klimatyzatorem kanałowym - jack63 - 2015-01-23 DBKlima. Żałosne było wysyłanie Cię do szkoły, bo to Teddy-Klim powinien się do niej udać. Natomiast nie wiem czy ogrzewanie klimatyzatorem będzie tańsze czy droższe od "konwencjonalnego", bo to określenie jest tak ogólne i pojemne, iż można z niego wysnuć dowolne wnioski. Konwencjonalne czyli jakie??? Prąd, gaz, węgiel, drewno ? Kaloryfery, podłogówka czy może kominek i DGP ??? Porównanie logicznie nie możliwe do rozstrzygnięcia, bo z jednaj strony mamy konkret a z drugiej ogół. Poza tym samo pojecie tańsze droższe jest też bardzo względne. Raz że nie wiadomo czy uwzględnia się koszty inwestycyjne a dwa jakie są warunki inwestycji i użytkowania. Np. brak możliwości użycia gazu. W kwestii jedynego źródła ciepła. Był co najmniej jeden przypadek zastosowania przerobionego klimatyzatora do ogrzewania domu. Nawet tu opisywany, jeśli pamiętam. Także takie dyskusje bez konkretów uważam za ... lanie wody. |