Forum Klimatyzacja
Acson-spalona płyta w jedn. wew. (moduł) - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Acson-spalona płyta w jedn. wew. (moduł) (/showthread.php?tid=8527)

Acson-spalona płyta w jedn. wew. (moduł) - ciemny_typ - 2015-02-03

Witam!
Potrzebuje moduł do jednostki wewnętrznej starego klimatyzatora marki ACSON, model jedn. wew.: ACK20CRAFAB.
Podczas konserwacji dziwnym trafem doszło do zwarcia, wskutek czego spaliła się płytka w jednostce wewnętrznej. Spaliła się tak, że elektronicy nie mogą jej naprawić, niestety na rynku tych klimatyzatorów już nie ma i dokupić tej części nie można. Co prawda oferują inną płytkę, ale rożni się nie co, i nie jestem pewien czy się nada, a zwrotów nie przyjmują. Pomyślałem zatem, że może tutaj na forum ktoś z Panów serwisantów dysponuje taką częścią? Mogę przesłać zdjęcie uszkodzonej płytki na maila. Pozdrawiam serdecznie Jarek.

Acson-spalona płyta w jedn. wew. (moduł) - jack63 - 2015-02-05

ciemny_typ napisał(a):dziwnym trafem doszło do zwarcia,
No cóż. Dziwne "trafy" trafią się każdemu.
Szanse zakupu płyty są małe, choć nie zerowe. Trzeba szukać podobnego klimatyzatora z marek wciąż funkcjonujących na rynku. Może jest to Chigo, TCL lub cos podobnego ale z "inną nalepką"?
Aby Ci doradzić zapytam:
1. Czy klimatyzator jest ON/OFF? Jak invwerter szanse maleją.
2. Jakie ma wyposażenie i w jakich trybach ma pracować i czy pilot jest bezwzględnie konieczny.
3. Rocznik, czynnik, pilot , DOBRE zdjęcia(!).
Czasem po samym pilocie można poznać za kogo się "przebrał".
Płyty do ON/OFF można kupić od 150-300 zł bez pilota. Ten ostatni "ceni się" wyżej w serwisach przedstawicielstw.
Sam ma działającą płytę do Chigo, ale bez czujników i ..pilota. Nietypowego nawet jak na Chigo.
Ostanie pytanie: Czy na prawdę opłaca się go naprawiać??? Ile Ty możesz "zdzierżyć" aby go przywrócić do życia?

Acson-spalona płyta w jedn. wew. (moduł) - miezala5 - 2015-02-05

Mam nówke do Chigo on/of jak by co!

Acson-spalona płyta w jedn. wew. (moduł) - p.obelix - 2015-02-05

Acson = Mcquay

Acson-spalona płyta w jedn. wew. (moduł) - ciemny_typ - 2015-02-17

jack63... nie trzeba słowa traf brać w cudzysłów, ponieważ nie jest to żaden neologizm, ani gwara, tudzież jeden z dialektów. To po prostu rzadko używane słowo, które oznacza, przypadek, zbieg okoliczności itd.
Ale my nie o tym, dziękuje Ci za pomoc.
Odpowiem na pytania:
Jest to klimatyzator On/Off.
Pracuje na czynniku R22.
Nie mam zdjęcia pilota w tej chwili.
Płytki u dystrybutora kupić nie można, gdyż jest to dość leciwe urządzenie i już częściami nie dysponują, tym bardziej, że wychodzą z Polski.
Tak, wiem, że Acson jest bardzo podobny do McQuaya, ale płytka od najbardziej do siebie zbliżonych modeli tych firm jednak różni się nieco.
Tryb, który najczęściej i chyba wyłącznie w jakim musi pracować klimatyzator to chłodzenie.
Naprawiać się go na pewno opłaca, ponieważ wszystko inne w tym urządzeniu jest sprawne, a poza tym to ja go uszkodziłem podczas konserwacji, i to na mnie spoczywa odpowiedzialność, ja muszę go naprawić, urządzenie musi działać, w przeciwnym razie musiałbym wymienić klimatyzator, bo to właśnie ja go uszkodziłem, a to z kolei nie byłoby dla mnie opłacalne.
Póki co, mam podobną płytkę od MacQuya właśnie, różni się trochę, ale pojedziemy ją wymienić.
Dam znać jak to wygląda, w końcu to forum :-)
Pozdrawiam

Acson-spalona płyta w jedn. wew. (moduł) - aras - 2015-02-17

ciemny_typ napisał(a):Dam znać jak to wygląda, w końcu to forum :-)

Zatem czekamy na relację Smile

Acson-spalona płyta w jedn. wew. (moduł) - kula-tech - 2015-02-26

Spróbuj i zadzwoń do IGLOTECHu oni tym trochę handlowali także mogą mieć dostęp do części zamiennych

Acson-spalona płyta w jedn. wew. (moduł) - radekklimat - 2015-02-26

To jest kaseta i powinienem miec do niej płytke jednostki wewnetrznej

Acson-spalona płyta w jedn. wew. (moduł) - joker - 2015-02-26

radekklimat.Możesz pomóc technicznie na forum w co niewątpię od wielu lat.Ale w poście nr-8 przesadziłeś z polonistyką.Poloniści ci to zarzucą.Ja nie.Bo to forum techniczne.Czasami zastanawiam się nad proporcją użytkowników na tym forum? Poloniści< >chłodniarze?Zaczepki bardziej polonistyczne niż tematyczne Sad

Acson-spalona płyta w jedn. wew. (moduł) - radekklimat - 2015-02-27

Składnia niewazna, wazna płytka.