Forum Klimatyzacja
Wybór spośród "chińszczyzny" - Gree, Midea czy...LG? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Wybór spośród "chińszczyzny" - Gree, Midea czy...LG? (/showthread.php?tid=8561)

Wybór spośród "chińszczyzny" - Gree, Midea czy...LG? - wzieli - 2015-07-13

Chciałbym zainstalować w nowym mieszkaniu klimatyzację. Powierzchnia do schłodzenia w mieszkaniu to +/- 30m okna wszystkie 3 od południa. Ponieważ czeka mnie sporo wydatków przy przeprowadzce zastanawiałem się nad instalacją budżetowej klimatyzacji (maks 3 tys zł już z montażem a lepiej nawet mniej).

Po wstępnym rozpoznaniu na placu boju pozostały:
LG BASIC E12EL 3,5 kW - bo to LG i robi klimatyzacje od początku świata, chyba jedyny "nie-chińczyk",
GREE Change 3,5 kW - chińczyk, ale podobno absolutnie bezawaryjny i b.popularny
Midea Fairwind 3,5 kW - (= MDV?) chyba też ok?

Która z tych Waszym zdaniem ma najlepszy stosunek cena/jakość (parametry pracy)? Czy któryś z tych modeli lub jakiś inny w podobnych rejonach cenowych wyróżnia się kulturą pracy (mało głośny)?

Wybór spośród "chińszczyzny" - Gree, Midea czy...LG? - DBKlima - 2015-07-14

wzieli napisał(a):[...]

Po wstępnym rozpoznaniu na placu boju pozostały:
LG BASIC E12EL 3,5 kW - bo to LG i robi klimatyzacje od początku świata, chyba jedyny "nie-chińczyk",
GREE Change 3,5 kW - chińczyk, ale podobno absolutnie bezawaryjny i b.popularny
Midea Fairwind 3,5 kW - (= MDV?) chyba też ok?[...]

Gree oraz Midea to bardzo dobry chiński sprzęt, mało awaryjne urządzenia za przyzwoitą kasę .
Fabryki Midea oraz Gree produkują dla wielu innych bardziej znanych producentów pod wieloma markami.

LGe to "Koreańczyk" zdania są podzielone co do oceny ich jakości. Osobiście tanie modele uważam za awaryjne (porównując 2,5 do 7kW ściennych Gree czy Midea) wyższe modele (górna półka) pracują po wiele lat bez najdrobniejszego problemu.

Wybór spośród "chińszczyzny" - Gree, Midea czy...LG? - miezala5 - 2015-07-14

Gree Change jest prostym i bezawaryjnym klimatyzatorem przynajmniej przez ostatnie 3 lata i kilkanascie zamontowanych nic sie nie dzieje!

Wybór spośród "chińszczyzny" - Gree, Midea czy...LG? - manitou - 2015-07-14

Ja od siebie jeszcze mogę polecić Sinclair-produkowany przez GREE, zamontowano mi multi. Agregat jak na taką wielkość dośc cichy 11kW.

Wybór spośród "chińszczyzny" - Gree, Midea czy...LG? - radekklimat - 2015-07-14

Polecam produkty Panasonic

Wybór spośród "chińszczyzny" - Gree, Midea czy...LG? - kondzio85 - 2015-07-15

Polecam Gree. Obecnie jakościowo stoi podobnie jak LG a cenowo jest wiele leppiej.

Wybór spośród "chińszczyzny" - Gree, Midea czy...LG? - DBKlima - 2015-07-16

radekklimat napisał(a):Polecam produkty Panasonic
W temacie "chińszczyzny" to pojechałeś z Panasem :lol: choć .... Smile
W Polsce mamy oddział Panasonic tj Panasonic ME GmbH
Dali wszystkim sprzedawać i montować jak leci teraz wycofują się i wprowadzają szkolenia bo nie udzielą klientowi gwarancji. Taka korporacja a nie potrafią w rynek wejść po raz drugi z klasą jak przystało dla tak dużej organizacji.

kondzio85 napisał(a):Polecam Gree. Obecnie jakościowo stoi podobnie jak LG a cenowo jest wiele leppiej.
Ciekawe porównanie ... tyle że produkty Gree czy Midea są praktycznie bezawaryjne co o ściennych splitach LG do 7kW nie da się powiedzieć z całą świadomością (siadają "pierdoły" rzadko coś poważnego).
Ja bym stwierdził że od kilku lat to "Koreańczyk" goni "Chińczyka" a nie odwrotnie .
Cena to rzecz wtórna jak klientowi podoba się urządzenie i jest przekonany co do firmy to cena schodzi na dalszy plan . Ty nie sprzedawaj cen tylko urządzenia.