Forum Klimatyzacja
samsung multisplit - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: samsung multisplit (/showthread.php?tid=8586)

samsung multisplit - grzesiekbarto - 2015-03-09

Witam!
mam problem z odpaleniem multisplita samsunga, po wlaczeniu autoadresowania i po jakichs 8-10 minutach testu wyskakuje blad e190, sprawdzilem polaczenia rur, jest wszystko ok, elektrycznie tez ok, zaworki otwarte, co powinienem nastepnie sprawdzic ?

samsung multisplit - kubabaku - 2015-03-09

nie pomyliłeś połączeń??

samsung multisplit - grzesiekbarto - 2015-03-10

Robiac proznie, robilem po kolei kazdy rozdzial osobno, wiec rury napewno nie sa zle podlaczone, bo w koncu jak odkrecalem po kolei zawory go w ktorejs rurze by mi sie czynnik pokazal . A elektrycznie tez jest ok.

samsung multisplit - DBKlima - 2015-03-10

... rury A/B elektryka A/B, sterowanie A/B , redukcje ?
Podaj model agregatu i jednostek wewnętrznych ...

samsung multisplit - grzesiekbarto - 2015-03-10

Rury 3/8 i 1/4
przewod 4x1.5 miedzy jednostkami wewnetrznymi a zewnetrzna, zasilanie jednostki zew. 3x2,5
model jednostki zew. aj052fcj2eh
model jednostki wew. 3x ar09hsfnbwkneu

samsung multisplit - DBKlima - 2015-03-11

5,2kW masz z agregatu, a z 3 jednostek wewnętrznych masz 7,5kW
Spore przewymiarowanie coś około 44% (jak się pomyliłem to poprawcie) ale producent
uważa że tak może być (3x2500) więc tu chyba jest ok
Co do symbolu "aj052fcj2eh" czy się nie pomyliłeś obstawiał bym bardziej agregat AJ052FCJ3EH

Nie wiem czy ci to pomoże ale: dom serwis pl może pomogą w kłopocie.
Ja od 2 lat nie oferuję "koreańczyków" i nie mam aktualnych DTRek na splity i multiki.

samsung multisplit - Amfan - 2015-03-11

Proponuje kontakt z panem Osińskim z serwisu samsunga (coś tam wspominał o typowych błędach w tym sprzęcie). Z tego co pamiętam jest tam możliwość adresowania ręcznego może to pomoże.

samsung multisplit - grzesiekbarto - 2015-03-12

Tak to wyglada, reczne adesowanie nie zdalo egzaminu, odpinalem rowniez jedna jednostke i probowalem wlaczyc adresownie ale dalej to samo ... myslicie ze moze byc to problem z elektronika ?

samsung multisplit - kubabaku - 2015-03-12

jesteś w 100% pewien, że dobrze podłączone?
tak na marginesie...do połączeń powinno używać się przewodu typu linka

samsung multisplit - grzesiekbarto - 2015-03-12

Tak na 100 % dobrze podlaczone, tak wiem, popelnilem blad ogolem tez kabel sygnalowy i pradowy powinien isc osobno, ale mam na tym samym obiecie podlaczona identyczna jednostke i odpalila bez problemu a jest polaczona identycznie....

samsung multisplit - DBKlima - 2015-03-13

Piątek 13go.
Co na tego Samsunga powiedzieli ci ludzie z dom serwisu ?

samsung multisplit - grzesiekbarto - 2015-03-14

W dom serwisie w sumie gosciu rozlozyl rece, kazal wlasnie wypiac jedna jednostke i probowac na dwoch, oczywixcie kazal posprawdzac okablowanie, czepil sie braku uziemienia jednostki wew i ze kable ida w jednej wiazce, mowil tez ze w ostatecznosci to blad elektroniki. Na tych samych kablach i rurach mam odpalone jeszcze 3 jednostki na tym obiekcie i z zadna nie ma problemow, sa to 2 multi i jedna zwykla jednostka. Ma ktos moze numer do pana Osinskiego, bo na szkoleniu on wydawal mi sie bardzo ogarniety.