![]() |
|
Serwisant klimatyzacji - praca - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Serwisant klimatyzacji - praca (/showthread.php?tid=8596) |
Serwisant klimatyzacji - praca - kaczor2502 - 2015-03-15 Witam, Mam pytanie odnośnie pracy, warunków oraz zakresu obowiązków na stanowisku serwisanta klimatyzacji. Mam możliwość podjęcia pracy na takim stanowisku, dodam że jestem po technikum elektryczno - elektronicznym na chwilę obecną bez praktyki w zawodzie. Jakie obowiązki oraz co należy do wykonywania na takim stanowisku. Wiem że część pracy jest na miejscu a część na wyjazdach. Chciałbym się trochę przygotować przed pierwszym dniem na sprawdzenie bo na chwilę obecną nie wiem czego dokładnie mogę się spodziewać a odpowiadają mi warunki finansowe oraz mam blisko do firmy w której o stanowisko serwisanta mogę się ubiegać. Dodam również że nie mam doświadczenia w klimatyzacjach ale szybko łapię wiedzę i jestem w stanie szybko pojąć to co zostanie mi przekazane. Z góry dziękuję za pokierowanie na to czego mogę się spodziewać oraz co będzie ode mnie wymagane. Serwisant klimatyzacji - praca - barbie - 2015-03-15 aby montować klimatyzatory wystarczy przeciętny hydraulik .aby naprawiać -serwis ,potrzebna jest wiedza,umiejętności i wieloletnie doświadczenie . Serwisant klimatyzacji - praca - DBKlima - 2015-03-16 kaczor2502 napisał(a):[...]Będziesz pomocnikiem serwisanta bo serwisantem być nie możesz. Będziesz nosił narzędzia za majstrem/brygadzistą, będziesz wykonywał jego polecenia i bezwzględnie przestrzegał przepisów BHP. To co możesz robić to prawdopodobnie myć urządzenia / filtry po tym jak majster pokarze ci jak to masz prawidłowo wykonać . Twoje stanowisko będzie raczej ograniczało się do konserwacji i sporadycznych drobnych awarii które można wykonać od ręki podczas konserwacji. Prosta i ciężka praca fizyczna - noszenie, czyszczenie, praca na wysokościach, przemieszczanie się z punktu do punktu, pilnowanie gratów i samochodu. Praca od 8.00 do ostatniego klienta z listy na dany dzień (na przykład minimum 10 kompletów). Oczywiście wszystko w dużym uproszczeniu i może być tak że dzień zaczynasz od 10.00 przy kawce / papierosku, a kończysz o 15.00 na piwku z kolegami z pracy, a na wypłatę dostaniesz karton fajek i z biedrony czteropak heńka. Serwisant klimatyzacji - praca - tommatiz - 2015-03-16 Witam. Aby zostać serwisantem urządzeń to musisz przynajmniej każdy rodzaj urządzenia zamontować w ilości nie wiem z 15 sztuk. To da Tobie wiedzę odnośnie montażu czyli prac ślusarskich hydraulicznych elektrycznych i czegoś w rodzaju złotej rączki bo nie każdy montaż będzie idealnie prosty. Spotkasz się z różnymi trudnościami od zwykłego przewiertu bo np. żelbet z prętami do problemu np. wysokości wywieszenia agregaty z podnośnika koszowego na 20 metrach. ogólnie nikt nie zatrudnia kogoś na stanowisko serwisanta bez wiedzy monterskiej bo jak można coś naprawić nie znając podstaw działania klimatyzacji i tego co otacza wokół siebie działanie jej po przez hydraulikę syfony czy zwykłe problemy elektryczne. Mówi się żę jak ktoś popracuje z rok i zamontuje ok 100 urządzeń to posiada wiedzę monterską i może uczyć się serwisu czyli po co jest kondensator jak go sprawdzić, jak wyeliminować błąd klimy z jed wew czy zew. i 1000 innych problemów od prostego braku baterii w pilocie do HGW jakiego innego problemu. Więc nie wiem czy ktoś Ciebie nie wystawia na głęboką wodę bo do sprawnej klimatyzacji pojechać i zrobić dezynfekcję odgrzybienie i sprawdzić parametry chłodnicze to wystarczy drobne przeszkolenie. To tak na początek. pzdr Serwisant klimatyzacji - praca - eryk_wiking - 2015-03-16 Idź na luzie, nie spinaj się. Jeżeli ktoś Cię zaprasza na rozmowę, wiedząc że jesteś świeżo po szkole, nie oczekuje od Ciebie cudów, tylko chęci, chęci, sumienności i pracowitości. Jak chcesz to poczytaj sobie jakieś instrukcje do dobrych urządzeń, gdzie jest napisane krok po kroku i w miarę przejrzyście. Toshiby Mitsubishi itp itd. Potem czas pokaże, bo są firmy kładące nacisk na szkolenie młodych, inne biorą młodego na sezon, po sezonie mu dziękują. Jak stoisz dobrze z angielskim i wujkiem Google, to możesz znaleźć dużo ciekawych materiałów ![]() Powodzenia Serwisant klimatyzacji - praca - frost-ch - 2015-03-17 Problem nie polega na tym co umiesz tylko czy zechcesz się uczyć , a tu potrzebne są chęci i mało jest ludzi chętnych do nauki i pracy . Chęci to jakieś 95% powodzenia , a reszta to doświadczenie wiedza fachowa umiejętności itp mało ważne , aczkolwiek mile widziane drobiazgi
Serwisant klimatyzacji - praca - DBKlima - 2015-03-18 frost-ch napisał(a):Problem nie polega na tym co umiesz tylko czy zechcesz się uczyć , a tu potrzebne są chęci i mało jest ludzi chętnych do nauki i pracy . Chęci to jakieś 95% powodzenia , a reszta to doświadczenie wiedza fachowa umiejętności itp mało ważne , aczkolwiek mile widziane drobiazgi... mocno ja ze swojego prywatnego doświadczenia wiem że nikt nie chce nowego uczyć i tu się z tobą zgadzam że bez własnych chęci nigdy nic nie osiągniesz.
|