![]() |
|
Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki (/showthread.php?tid=8647) |
Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - Charon80 - 2015-04-18 Witam. Chciałbym podpytać fachowców na temat agregatów chłodniczych do utrzymania temperatury pomieszczenia o wymiarach ok. 3mx4m na poziomie ok. 4-5 stopni. Nie chce kupowac tyypowych szaf chłodniczych czy komór przeznaconych typowo dla "pogrzebówki". Widziałem wielokrotnie ze pomieszczenie jest izolowane tzn sciany sa obite styropianem i blacha i na scianie wisi agregat chlodniczy i normalnie to funkcjonuje. Zwłoki sa na tacach, na stojakach. moje pytanie jakie parametry i jak wychodzi to cenowo. pozdrawiam "Charon" Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - radekklimat - 2015-04-18 A ile kosztuje typowa szafa dla pogrzebowki i na ile jest trumien? Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - Charon80 - 2015-04-18 3 miejscowy regał chlodniczy ok. 14-15 tys netto, szafy chlodnicze na np 6 ciał ok. 40 -50 tys netto Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - coolmaker1 - 2015-04-18 Witam. Widzę ,że ciekawy wątek w naszej pracy, pojawił na tapecie. Oczywiście aspekt techniczny będzie ciekawszy. Mądrych wypowiedzi to i ja posłucham. Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - miezala5 - 2015-04-18 jeżeli szafa chłodnicza na 6 ciał dobrej jakosci kosztuje 40-50tys to dobra komora zrobiona od a do z nie wyjdzie duzo taniej! Nie wiem jakie sa przepisy bo normalna komore z 100PUR zrobi sie za 25tysi! Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - Charon80 - 2015-04-18 miezala5 napisał(a):jeżeli szafa chłodnicza na 6 ciał dobrej jakosci kosztuje 40-50tys to dobra komora zrobiona od a do z nie wyjdzie duzo taniej!// nie chodzi o komore czy szafe bo to sa dwa rozne urzadzenia - tylko o agregat w pomieszczeniu...ktory utrzymywalby temperature jak wspomnialem w 1 poscie... Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - Charon80 - 2015-04-18 Z reguły...zaznaczam z reguły ciało osoby zmarłej przebywa w chłodni 2 ,3 dni.. jest przygotowywane, myte i ubierane..nastepnie wraca do chlodni ...i przed samym pogrzebem jest wystawiane w trumnie.. Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - miezala5 - 2015-04-19 Wkład juz jest zimny chyba!
Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - miezala5 - 2015-04-19 Charon80 napisał(a):Witam. Chciałbym podpytać fachowców na temat agregatów chłodniczych do utrzymania temperatury pomieszczenia o wymiarach ok. 3mx4m na poziomie ok. 4-5 stopni. Nie chce kupowac tyypowych szaf chłodniczych czy komór przeznaconych typowo dla "pogrzebówki". Widziałem wielokrotnie ze pomieszczenie jest izolowane tzn sciany sa obite styropianem i blacha i na scianie wisi agregat chlodniczy i normalnie to funkcjonuje. Zwłoki sa na tacach, na stojakach. moje pytanie jakie parametry i jak wychodzi to cenowo. pozdrawiam "Charon" A tak na poważnie to 2,5kW przy odparowaniu -10C powinno wystarczyć. UNJ9238GK powinien byc wsam raz!Do tego oczywiscie najwazniejszy jest parownik! Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - coolmaker1 - 2015-04-19 Witam. Tylko dwa niezależne ukłądy chłodnicze, na komorę chłodnicza na zwłoki dają pewność, że nikt nie będzie pukał od środka ,że za ciepło w razie awarii. Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - radekklimat - 2015-04-21 Mysle ze te 14 tysi to ci spokojnie wystarczy na komore o wymiarach ktore podałes to znaczy na garegat, chłodnice, montaz itp Co do wymogow sama komora nie musi byc zrobiona z płyty kwasowej a wystrczy dobra izolacja i ewentualnie płytki itp w przepisach inaczej powierzchnia ma byc łatwo zmywalna i tyle. Jak masz pomieszczenie to zrob izolacje ze styropianu, płyki itp i gotowe a i jakies drzwi izolowane by sie przydały. Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - Charon80 - 2015-04-21 radekklimat napisał(a):Mysle ze te 14 tysi to ci spokojnie wystarczy na komore o wymiarach ktore podałes to znaczy na garegat, chłodnice, montaz itpSzanowny radekklimat..tu nie chodzi o to żeby starczyło te 14 tysi..tylko właśnie o to żeby przy początkowej fazie prowadzenia działalności zejśc z kosztów..i moje zapytanie bardziej dotyczyło rozwiązania agregatu i parametrów( a co za tym idzie - ceny) niż warunków i przepisów odnosnie pomieszczenia do przechowywania ciał..jeżeli było by inaczej to kupiłbym ( lub kupie) szafe chlodniczą czy komore i nie bedzie problemu..;-) z całym szacunkiem dla moderatora ale miłoby było poznac zdanie fachowca pod katem technicznym dotyczącym sprzętu i konkretnych modeli. ..pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie tematem.. Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - coolmaker1 - 2015-04-22 Witam. No to już nie kumam o co chodzi ? Szanowny Pan dostał jak na tacy podane wszystko ,co potrzebne do wykonania komory. Jest moc i parametry agregatu (producent-firma) Sciany i sposób izolowania też taki ,aby nie rujnowac portfela. Agregat chłodniczy z niskiej półki cenowej ale dobry i warty swoich pieniędzy . Jest jeszcze opcja monobloku chłodniczego . Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - miezala5 - 2015-04-22 Takie czasy ze wszyscy chca zeby praktycznie wszystko wylozyc na tacy a nalepiej podeslac kosztorys szczegółowy po cenach instalatorskich! )
Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - mg - 2015-04-26 Potencjalny klient osiągną cel, teraz na swoim rynku poszuka instalatora który wykona to zadanie po niższej cenie tkz:,,spałwanej" a za kilka dni zamówi Mercedesa za 150 tysięcy z lekką ręką
Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - Amfan - 2015-04-27 mg napisał(a):Potencjalny klient osiągną cel, teraz na swoim rynku poszuka instalatora który wykona to zadanie po niższej cenie tkz:,,spałwanej" a za kilka dni zamówi Mercedesa za 150 tysięcy z lekką ręką jak karawan E klasse nówka sztuka nie śmigana to ze 400 tyś i już z klimą Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki - Charon80 - 2015-04-30 ..oj Panowie Panowie... ;-) .. po pierwsze temat chyba idzie w zlym kierunku bo nie jest merytoryczny.. Po drugie: zadałem konkretne pytanie i dziekuje - otrzymalem odpowiedz - ale jesli tylko jeden agregat spełnia oczekiwania wg zapytania to mysle ze to jest mało. Jesli jestescie fachowacami a tak mi sie wydaje to przynamniej kilka alternatyw powinno sie znależc - tak mi sie wydaje. Po trzecie - jesli "szastacie" cenami za karawany to widze ze znacie branze lepiej niż ja z czego sie bardzo ciesze tzn ze mozecie smialo otwierac Zakład Pogrzebowy i jak sie utrzymacie na rynku do momentu kiedy bedziecie robic 15/20 pogrzebow w miesiacu wtedy bedziecie kupowali mercedesy za 400 tysi. ..co wcale nie jest takie proste...w sumie to nie mam checi ani ochoty tlumaczyc i sie wypowiadac..pozdrawiam raz jeszcze i tyle..pa |