![]() |
|
Klimatyzacja do pomieszczenia hodowlanego - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzacja do pomieszczenia hodowlanego (/showthread.php?tid=8657) |
Klimatyzacja do pomieszczenia hodowlanego - Rutus - 2015-04-18 Witam, Mieszkam w domu jednorodzinnym i prowadzę działalność gospodarczą . Jest to hodowla krewetek akwariowych . Na pietrze (budynek jednopiętrowy) mam pomieszczenie hodowlane . Temperatury w tym pomieszczeniu w lato potrafią być bardzo wysokie . A krewetki powinny mieć stałą temperaturę wody . Temperatura wody optymalna dla tych stworzeń to okolo 22-23 stopnie max . W lato temperatura wody w roku 2014 potrafiła skoczyć do 30 stopni ,no a wiadomo w pomieszczeniu sporo większa . Podjąłem decyzje o założeniu klimatyzacji w tym pomieszczeniu . Pomieszczenie ma około 14m2 . 3 okna oraz duże drzwi z wyjściem na balkon . Przyszedłem z poradą jaki klimatyzator wybrać . Nie ukrywam że musi być to niestety opcja budżetowa ,ponieważ działalność dopiero raczkuje . Miejsce na zawieszenie ewentualnego splita oczywiście się znajdzie . Interesują mnie również klimatyzatory używane . Powiedzcie mi czy opłaca się kupić używany klimatyzator ? Może jednak polecacie jakiś nowy budżetowy klimatyzator który spełni wymogi utrzymania temperatury w pomieszczeniu na okolo 20 stopni ? Klimatyzacja do pomieszczenia hodowlanego - coolmaker1 - 2015-04-19 Witam. Do ceny za używany klimatyzator należy doliczyć koszty przeglądu ,ewentualnego napełnienia czynnikiem, doprowadzeniu do prawidłowego stanu ,oczyszczeniu-umyciu wymienników itp około 200-300 zł.Tak więc skłaniał bym się do zakupu nowego ,budżetowego, z gwarancją. Co do nazwy producenta to już mniej ważne. Klimatyzacja do pomieszczenia hodowlanego - miezala5 - 2015-04-19 Klimatyzator trzeba dobrze przewymiarować bo bedzie obrabiał wilgotne powietrze! Założyłem kiedys klime w salonie z duzym akwarium!Lało sie z niego konkretnie az bylem zaskoczony! Uzywek nie polecam bo za 2,5tys pln mozna kupic przyzwoite urzadzenie! Przy tych zyskach ciepla z przeszklenia (trzeba zmierzyc powierzchnie szyb i ustalic położenie wzgledem stron swiata i pomnozyc w zaleznosci od strony swaita m2 x watty) nie wiem czy 3,5 kW bedzie wystarczajace? Pozdrawiam! Robert Klimatyzacja do pomieszczenia hodowlanego - Amfan - 2015-04-19 No właśnie 30 C to raczej od słońca .Proponuje trochę zacienić okna żeby akwaria były mniej wyeksponowane na słońce no i klima. Klimatyzacja do pomieszczenia hodowlanego - DBKlima - 2015-04-20 Mam krewetkaria (łącznie 230L) pomieszczenie 24m2 klimatyzator 3,5kW . Klimatyzacja do pomieszczenia hodowlanego - Amfan - 2015-04-21 DBKlima napisał(a):Mam krewetkaria (łącznie 230L) pomieszczenie 24m2 klimatyzator 3,5kW .Te krewetki to na handel bo ja lubie jeść te robale. Chętnie bym se takie akwarium sprawił i co tydzień z kotem byśmy troche odławiali Klimatyzacja do pomieszczenia hodowlanego - DBKlima - 2015-04-27 Tymi krewetkami nie da się najeść są za małe, a 1kg wyszedł by za drogo. Klimatyzacja do pomieszczenia hodowlanego - Amfan - 2015-04-27 DBKlima napisał(a):Tymi krewetkami nie da się najeść są za małe, a 1kg wyszedł by za drogo. Znaczy się dużo ości Klimatyzacja do pomieszczenia hodowlanego - DBKlima - 2015-04-29 taaa
|