Forum Klimatyzacja
Z gory dziekuje za pomoc - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Z gory dziekuje za pomoc (/showthread.php?tid=866)



Z gory dziekuje za pomoc - skura19 - 2007-10-15

Witam mam taki maly problem jako prace dyplomowa mam taki temat
"Opracowanie koncepcji instalacji chłodniczej komory do szokowego zamrażania mięsa mielonego oraz wykonanie bilansu zapotrzebowania na moc chłodniczą."

i potrzebuje entalpii roznych produktow w tym przypadku miecha mielonego w roznych temperaturach(10 - (-20) C) bedzie to komora na 10 ton padlinki
Jesli ktos posiadalby informacje ktore moglyby mi pomoc to z gory dziekuje


Z gory dziekuje za pomoc - radekklimat - 2007-10-15

wiadomość została usunięta ponieważ była reklamą firmy nie związanej z portalem www.klimatyzacja.pl Admin
www........ tam znajdziesz fon do nich a oni buduja takie komory
pyjaj o inż.Sztuke


Z gory dziekuje za pomoc - AS - 2007-10-20

"Bilans cieplny pomieszczeń chłodni" Marian Czapp, Henryk Charun
Tam znajdziesz wszystko.


Z gory dziekuje za pomoc - kubowy - 2007-10-20

A S Z kąd jesteś. Wymieniłeś moich dobrych znajomych z P.K.


Z gory dziekuje za pomoc - skura19 - 2007-10-23

Posiadam juz ta ksiazke wiec entalpie juz znam ,
Teraz mam nowy problem poniewaz promotor kazal mi oblczyc zapotrzebowanie na moc nie liczac strat i wyszlo mi niecale 140kW,zas on powiedzial mi ze wedlug niego zapotrzebowanie moze4 byc 2 x mniejsze i ze on moze zalozyc 70kW i wyjdzie na to samo.
Sadze ze ma to cos wspolnego z przeniana fazowa ale kombinuje jak moge i ni ch..a
nie moge wykminic jak to otrzymac
Dziekuje za odpowiedzi na poprzedni problem
Studenckie RESPECT


Z gory dziekuje za pomoc - AS - 2007-10-24

Do kubowego

Ja skończyłem PG, ale trochę czasu już minęło.

Do skury.

Jak nie chce abyś liczył całkowity bilans to musisz pominąc przegrody budowlane, infiltrację, oświeltenie jeśli masz je w komorze, ciepło pracy wentylatorów oraz ciepło odszraniania. Uwzględnij tylko towar, czyli: schłodzenie, zamrożenie wraz z przemianą fazową w temperaturze krioskopowej oraz domrożenie. Proces ten przebiega oczywiście w czasie i zwróć na to uwagę bo jest to istotne zwłaszacza przy komorach szokowych gdzie godzina krócej oznacza trochę inne zapotrzebowanie na moc chłodniczą.


Z gory dziekuje za pomoc - skura19 - 2007-10-24

Dziekuje "AS" za pomoc ale chodzilo mi o to ze 139 KW wychodzi mi tylko na zamrozenie miesa nie bralem pod uwage zadnych strat

a obliczalem to tak (m x dh)/t=(10000kg x 400kj/kg)/28800s=138.9 kW


Z gory dziekuje za pomoc - AS - 2007-10-24

Podaj następujące dane:
rodzaj mięsa
temperatura początkowa
temperatura końcowa
czas zamrożenia owych 10000kg

Sprawdzę te obliczenia, jeżeli twój nauczyciel ma rację to napiszę Tobie sposób obliczenia wydajności chłodniczej.


Z gory dziekuje za pomoc - skura19 - 2007-10-25

wieprzowina
+38 taka przewidzielismy
koncowa temp w srodku miecha -18
czas 8 godzin

te 400 kj/kg jest to wartosc przyblizona poniewaz w nie ma entalpii w tak wysokich temp wiec aproksymowalismy poprzednie wyniki czy jakos tak Smile
chodzi o to ze tak wyjda obliczenia ale co mozna zrobic aby moc zalozyc ze okolo 70 kW wystarczy do uzyskania tej danej temp w danym czasie


Z gory dziekuje za pomoc - AS - 2007-10-25

Otóż Pan nuczyciel jest w błędzie.
Z entalpii wychodzi ok 113 kW
Z ciepła właciwego, ciepła przemiany fazowej oraz domrożenia wychodzi 103 kW
70 kW tak ale dla innego czasu chłodzenia(ok. 12 godzin) lub innej ilości mięsa.
Algorytm gdzieś za 2 godziny.


Z gory dziekuje za pomoc - AS - 2007-10-25

Metoda obliczenia obciążenia chłodniczego pochodzącego od zamrażanego mięsa z entalipii.

w t=+38------h=327,2kJ/kg
w t=-18-------h=4,6kJ/kg wiadome opracowanie tab.7.127 str.318 i 319

Q=(10000kg * (327,2-4,6))/8*3600=112,01kW
_________________________________________________________________________________

Metoda polegająca na uwzglęnieniu schłodzenia, zamrożenia oraz domrożenia.

wiadome opracowanie tab 7.107 str.290

wieprzowina tłusta

temperatura krioskopowa t=-2,2
ciepło właściwe powyżej temp. krioskopowej 2,60 kJ/kgK
ciepło przemiany 130,7 kJ/kg
ciepło właściwe poniżej temperatury krioskopowej 1,87 kJ/kgK

Schłodzenie
Q1= 10 000 kg * 2,60 * (38 - (-2,2))=1 045 200kJ/8h powinienem przeliczyć temperatury na Kelwiny, aby było poprawnie matematycznie, ale teraz nie ma to większego znaczenia.

Zamrożenie
Q2= 10 000kg * 130,7=1 307 000kJ/8h

Domrożenie
Q3=10 000kg * 1,87 * (-2,2 - (-18))=295 460kJ/8h



Obciązenie od towaru całkowite Q=Q1 + Q2 + Q3 = 2 647 660kJ/8h = 91,93 kW

W poprzednim poście pomyliłem wieprzowinę z wołowiną.


Z gory dziekuje za pomoc - skura19 - 2007-10-25

Wielkie dzieki AS gdyby wszyscy byli tak pomocni dla poczatkujacych to Polska bylaby duzo bardziej rozwinietym krajem

Pozdrawiam i zycze wiecznie goracych kobiet i zawsze zimnej wódki


Z gory dziekuje za pomoc - senior - 2007-10-26

no najpierw trzeba mieć taką wiedzę :-)


Z gory dziekuje za pomoc - zorro - 2011-02-06

Ciepło włąściwe x masa x różnica temperatur?


Z gory dziekuje za pomoc - wit - 2011-02-07

A ja dodam, że dobór wydajności to najprostsza sprawa.
Zaprojektowanie i zrobienie instalacji chłodniczej też łatwo pójdzie....

prawdziwym wyzwaniem jest jak przepchnąć tą ilość ciepła przez rozsądnej wielkości chłodnice i jak to ciepło odebrać od towaru -żeby odpowiednio szybko zamarzał... bo pewnie będzie zewnętrzna zimna i twarda skorupa... a wewnątrz nadal cieplutkie parujące mięsko...