![]() |
|
Z gory dziekuje za pomoc - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Z gory dziekuje za pomoc (/showthread.php?tid=866) |
Z gory dziekuje za pomoc - skura19 - 2007-10-15 Witam mam taki maly problem jako prace dyplomowa mam taki temat "Opracowanie koncepcji instalacji chłodniczej komory do szokowego zamrażania mięsa mielonego oraz wykonanie bilansu zapotrzebowania na moc chłodniczą." i potrzebuje entalpii roznych produktow w tym przypadku miecha mielonego w roznych temperaturach(10 - (-20) C) bedzie to komora na 10 ton padlinki Jesli ktos posiadalby informacje ktore moglyby mi pomoc to z gory dziekuje Z gory dziekuje za pomoc - radekklimat - 2007-10-15 wiadomość została usunięta ponieważ była reklamą firmy nie związanej z portalem www.klimatyzacja.pl Admin www........ tam znajdziesz fon do nich a oni buduja takie komory pyjaj o inż.Sztuke Z gory dziekuje za pomoc - AS - 2007-10-20 "Bilans cieplny pomieszczeń chłodni" Marian Czapp, Henryk Charun Tam znajdziesz wszystko. Z gory dziekuje za pomoc - kubowy - 2007-10-20 A S Z kąd jesteś. Wymieniłeś moich dobrych znajomych z P.K. Z gory dziekuje za pomoc - skura19 - 2007-10-23 Posiadam juz ta ksiazke wiec entalpie juz znam , Teraz mam nowy problem poniewaz promotor kazal mi oblczyc zapotrzebowanie na moc nie liczac strat i wyszlo mi niecale 140kW,zas on powiedzial mi ze wedlug niego zapotrzebowanie moze4 byc 2 x mniejsze i ze on moze zalozyc 70kW i wyjdzie na to samo. Sadze ze ma to cos wspolnego z przeniana fazowa ale kombinuje jak moge i ni ch..a nie moge wykminic jak to otrzymac Dziekuje za odpowiedzi na poprzedni problem Studenckie RESPECT Z gory dziekuje za pomoc - AS - 2007-10-24 Do kubowego Ja skończyłem PG, ale trochę czasu już minęło. Do skury. Jak nie chce abyś liczył całkowity bilans to musisz pominąc przegrody budowlane, infiltrację, oświeltenie jeśli masz je w komorze, ciepło pracy wentylatorów oraz ciepło odszraniania. Uwzględnij tylko towar, czyli: schłodzenie, zamrożenie wraz z przemianą fazową w temperaturze krioskopowej oraz domrożenie. Proces ten przebiega oczywiście w czasie i zwróć na to uwagę bo jest to istotne zwłaszacza przy komorach szokowych gdzie godzina krócej oznacza trochę inne zapotrzebowanie na moc chłodniczą. Z gory dziekuje za pomoc - skura19 - 2007-10-24 Dziekuje "AS" za pomoc ale chodzilo mi o to ze 139 KW wychodzi mi tylko na zamrozenie miesa nie bralem pod uwage zadnych strat a obliczalem to tak (m x dh)/t=(10000kg x 400kj/kg)/28800s=138.9 kW Z gory dziekuje za pomoc - AS - 2007-10-24 Podaj następujące dane: rodzaj mięsa temperatura początkowa temperatura końcowa czas zamrożenia owych 10000kg Sprawdzę te obliczenia, jeżeli twój nauczyciel ma rację to napiszę Tobie sposób obliczenia wydajności chłodniczej. Z gory dziekuje za pomoc - skura19 - 2007-10-25 wieprzowina +38 taka przewidzielismy koncowa temp w srodku miecha -18 czas 8 godzin te 400 kj/kg jest to wartosc przyblizona poniewaz w nie ma entalpii w tak wysokich temp wiec aproksymowalismy poprzednie wyniki czy jakos tak ![]() chodzi o to ze tak wyjda obliczenia ale co mozna zrobic aby moc zalozyc ze okolo 70 kW wystarczy do uzyskania tej danej temp w danym czasie Z gory dziekuje za pomoc - AS - 2007-10-25 Otóż Pan nuczyciel jest w błędzie. Z entalpii wychodzi ok 113 kW Z ciepła właciwego, ciepła przemiany fazowej oraz domrożenia wychodzi 103 kW 70 kW tak ale dla innego czasu chłodzenia(ok. 12 godzin) lub innej ilości mięsa. Algorytm gdzieś za 2 godziny. Z gory dziekuje za pomoc - AS - 2007-10-25 Metoda obliczenia obciążenia chłodniczego pochodzącego od zamrażanego mięsa z entalipii. w t=+38------h=327,2kJ/kg w t=-18-------h=4,6kJ/kg wiadome opracowanie tab.7.127 str.318 i 319 Q=(10000kg * (327,2-4,6))/8*3600=112,01kW _________________________________________________________________________________ Metoda polegająca na uwzglęnieniu schłodzenia, zamrożenia oraz domrożenia. wiadome opracowanie tab 7.107 str.290 wieprzowina tłusta temperatura krioskopowa t=-2,2 ciepło właściwe powyżej temp. krioskopowej 2,60 kJ/kgK ciepło przemiany 130,7 kJ/kg ciepło właściwe poniżej temperatury krioskopowej 1,87 kJ/kgK Schłodzenie Q1= 10 000 kg * 2,60 * (38 - (-2,2))=1 045 200kJ/8h powinienem przeliczyć temperatury na Kelwiny, aby było poprawnie matematycznie, ale teraz nie ma to większego znaczenia. Zamrożenie Q2= 10 000kg * 130,7=1 307 000kJ/8h Domrożenie Q3=10 000kg * 1,87 * (-2,2 - (-18))=295 460kJ/8h Obciązenie od towaru całkowite Q=Q1 + Q2 + Q3 = 2 647 660kJ/8h = 91,93 kW W poprzednim poście pomyliłem wieprzowinę z wołowiną. Z gory dziekuje za pomoc - skura19 - 2007-10-25 Wielkie dzieki AS gdyby wszyscy byli tak pomocni dla poczatkujacych to Polska bylaby duzo bardziej rozwinietym krajem Pozdrawiam i zycze wiecznie goracych kobiet i zawsze zimnej wódki Z gory dziekuje za pomoc - senior - 2007-10-26 no najpierw trzeba mieć taką wiedzę :-) Z gory dziekuje za pomoc - zorro - 2011-02-06 Ciepło włąściwe x masa x różnica temperatur? Z gory dziekuje za pomoc - wit - 2011-02-07 A ja dodam, że dobór wydajności to najprostsza sprawa. Zaprojektowanie i zrobienie instalacji chłodniczej też łatwo pójdzie.... prawdziwym wyzwaniem jest jak przepchnąć tą ilość ciepła przez rozsądnej wielkości chłodnice i jak to ciepło odebrać od towaru -żeby odpowiednio szybko zamarzał... bo pewnie będzie zewnętrzna zimna i twarda skorupa... a wewnątrz nadal cieplutkie parujące mięsko... |