Forum Klimatyzacja
Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany (/showthread.php?tid=8687)

Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany - kondzio85 - 2015-04-29

Witam.
Klient ma sterownik bezprzewodowy RC-5(HL) Airwell, w którym nie działają żadne funkcje.
Tylko przy wciśnięciu przycisku mode pojawia się ikonka wysyłania, zmienia tryb na pilocie i w oglądając diodę za pomocą kamery widać że sygnał jest wysyłany. Pozostałe funkcje nie działają na pilocie.
Czy spowodowane jest to włączeniem jakiejś blokady na sterowniku?
Inne piloty np RC-7 mają przycisk LOCK, a ten niestety nie ma więc podejrzewam że trzeba wcisnąć jakąś kombinację klawiszy.
Da się ten pilot odblokować czy raczej jest to uszkodzenie?

Pilot wygląda dokładnie tak:
http://thumbs1.picclick.com/d/l400/pict/121168108272_/Air-Conditioner-Remote-Control-Airwell-Emailair-Electra-Elco-RC-5.jpg

Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany - kondzio85 - 2015-05-03

Dalej koledzy pomóżcie Smile
Na pewno znajdzie się jeden fachowiec od Airwell Smile
Co ciekawe znalazłem w sieci wzmiankę iż takie same piloty miały klimatyzatory ELECTRA.

Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany - p.obelix - 2015-05-03

Jeśli klima nie mruga alarmami to wymień odbiornik. Też tak miałem.

Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany - obser - 2015-05-04

Po prostu weź skombinuj gdzieś inny pilot (pożycz).Obojętnie czy od Airwella,czy Electry,bo to to samo tylko na inne rynki.Praktycznie wszystkie piloty tych firm są kompatybilne.Jakby co to ja mam jakieś zamienne,to daj wiadomość na priv,albo jak sprawdzisz e to pilot to zamów we Wrocławiu.

Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany - kondzio85 - 2015-05-06

p.obelix napisał(a):Jeśli klima nie mruga alarmami to wymień odbiornik. Też tak miałem.
Odbiornik raczej jest dobry.
To na pilocie nie można zmienić żadnych nastaw, i pilot nie wysyła sygnału IR - tylko zmiana trybu MODE działa.
Czy wysyła sygnał IR sprawdzane aparatem w telefonie.

Wczoraj testowałem pilot Airwell RC4 i nie działa. Ale w RC4 w komorze baterii są cztery przełączniki DIP.
Ktoś się orientuje do czego? Może trzeba coś przestawić lub zakodować

Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany - obser - 2015-05-06

Ustawiasz tam pilota do danej klimy,możesz wyłączyć ogrzewanie,najlepiej daj foto,to porównam i dam Ci znać jak ja mam ustawione ,a działa ze wszystkimi Electrami i Airwellami.Tylko nie kojarzę pilota,ale mam wszystkie.Czy to taki pilot?

Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany - kondzio85 - 2015-05-06

obser napisał(a):Ustawiasz tam pilota do danej klimy,możesz wyłączyć ogrzewanie,najlepiej daj foto,to porównam i dam Ci znać jak ja mam ustawione ,a działa ze wszystkimi Electrami i Airwellami.Tylko nie kojarzę pilota,ale mam wszystkie.Czy to taki pilot?

Wygląda tak samo tylko ten model był chyba też z końcówką HL, i odzyskany był od modelu Inverter, a ja potrzebuje do modelu on/off jeszcze na R407C.
Jak masz jakąś instrukcję do tych switchy to podrzuć.

Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany - obser - 2015-05-07

Najlepiej skontaktuj się u źródła tzn.importera
tel. 0048 71 372 84 63 wew. 46
fax.0048 71 372 84 52
kom. 601 308 754

PZK Hydropol-Dekor R. Reniewski, K. Pietrek sp.j.
ul. Cementowa 30
51-503 Wrocław

Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany - kondzio85 - 2015-05-14

Jak narazie czekam na odpowiedź Airwella, ale prawdopodobnie rc-7 będzie pasował...
Znalazłem info że taki sam pilot miał:
AUX, ELECTRA, YORK
Może ktoś ma na handel pilocik który wygląda podobnie Smile

Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany - obser - 2015-05-15

Daj zdjęcie,to może będę miał Airwella.

Może coś z tych?

Może coś z tych

Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany - kondzio85 - 2015-05-15

Testowałem już Airwell RC-4(RCL) - nie działa.
Mój pilot wygląda dokładnie tak:

Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany - obser - 2015-05-18

Ważne jest położenie przełączniczków,jak to nie pomoże to po prostu zamów nowego,nie będzie z tym kłopotów,możesz też od Electry,bo to to samo.Albo pobaw się uniwersalnym,choć to loteria,nie wiem co Ci polecić,ja się na tym już sparzyłem,nawet jak pisało,to nie działa.

Airwell - pilot RC-5(HL) zablokowany - Bruno - 2015-06-08

Witam,
w moim pilocie uszkodził się wyświetlacz. Wyświetla się tylko część znaków. Czy da się taką RC-5 naprawić? Może odkleiła się gumeczka przy wyświetlaczu? Czy tam jest lutowanie bespośrednio do taśmy? Chętnie kupie używany lub z uszkodzoną obudową i sobie dzięki temu naprawię. Mój pilot to Airwell RC-5 zdjęcie wyżej: 20150428_215209.jpg